Реклама / Ads
14| 13237 |17.12.2019 ГЛАСЪТ

Станала беля в АЕЦ „Козлодуй“, но не като в Чернобил и Фукушима, к'во толкова?

.
Чухте ли? В АЕЦ „Козлодуй“ станала авария. Загинали двама служители, а други двама са в болница. Дребна работа. Можело е да стане голяма беля, но… Откакто положението в страната е стабилно, се вземат всички мерки.
 

Първо: На площадка „Радиана”, където е станала аварията, се строи хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци. Възложител на обекта е Държавната фирма „Радиоактивни отпадъци”. Изпълнител е германо-български консорциум „Национално хранилище за радиоактивни отпадъци“. Упражнява се строг контрол. От държавата. Всичко това показва, че няма как да станат грешки, затова никой от изброените няма вина. Все едно да има вина евродепутатът Ангел Джамбазки, че е пил, а след това подкарал кола. Също като него и контролиращите площадката „Радиана“ са се държали много възпитано и са оказвали съдействие.

 

Второ: Пожарникари и спасителни екипи са извършили истински подвиг в мирно време. Благодарение на техните самоотвержени действия загиналите са само двама. Ранените също са само двама.

 

Трето: Прокуратурата е заета със смяна на караула: Цацаров сдава, а Гешев приема. Поста сдадох! Поста приех! С инцидента ще се заемат по-късно, макар всичко да е ясно: виновни са работниците, които вероятно не са спазили мерките за безопасност. Или при заваръчни работи нещо е станало… Е, първо ще има разследване няколко месеца, после ще има второ разследване и така, докато риданията на близките на загиналите заглъхнат.

 

Четвърто: В централата всичко е наред, защото трябва да бъде наред. И защото ще идват американски специалисти да се запознаят с разни неща.

 

Пето: Ако се наложи, може да се окаже, че руски шпиони са причинили аварията, за да ни направят мръсно пред американците. Това го има в картите. Геополитическите карти.

 

Шесто: Нито една медия да не пита, дали загиналите и ранените са участвали в естрадния видеоклип послучай 45-годишнината от пускането на АЕЦ „Козлодуй“. Онова беше обществено-рекламно мероприятие за повишаване самочувствието на атом-козлодуйците, а случилото се на площадката за радио-активни отпадъци е производствен инцидент. Ще има комисия, тя ще напише доклад и т.н.

 

Седмо: МВР, ДАНС и всички останали служби са заети с по-важни неща. НСО също. А Отряд 28 чака нов самолет. Може точно печалбите от АЕЦ „Козлодуй“ да осигурят нужните 60-70 милиона. То е като да търкаш картончета, само дето тези на властта винаги печелят джакпота…

 

Осмо: И стига се дрънкали, че нещо в централата и ръководството не е наред. И в Чернобилската АЕЦ имаше авария, пък ей на – живи сме и сега четете тези редове. Радвайте се.

 

Да припомним: на 20 ноември е проведено мащабно учение „Защита 2019“ целта на което е да се тренират действия за предпазване от аварии и действия при такива. Учението продължило два дни, след което главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов казал: От видяното в Националния щаб в София и на терен смятам, че държавата е готова да действа в такава ситуация. Впечатлен съм от възможностите и техниката, с които разполагаме.

 

Ивайло е впечатлен! Но не казва нищо за превенцията и надзора. Дали са успели да го впечатлят и жертвите?

 

А една журналистка от Нова на Домусчиев пита, защо не я пускат на площадката, където е аварията. Отговорете на женицата, бе хора. Щото тя иска да е в окото на бурята...

 

Ей такива работи в татковината.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 13532 |24.02.2019 Белянова: Ние сме в затвор, изкуплението ни зависи от нас. Призовавам ви, не мълчете! . 26| 7731 |22.02.2008 Нощта на "Великолепната шесторка", Киро Белязания и клиничният нарцисизъм . 3| 7848 |17.10.2007 Годишнината от ареста на Ал Капоне отбелязваме с провалени дела

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads