Реклама / Ads
51| 19714 |06.06.2013 ГЛАСЪТ

Не цигарите, а манталитета ни загробва туризма!

.
Някои пробват така...
„Забраната за пушене в заведенията изгони посетителите”. „Забраната срина бизнеса”. „Без цигари – фалит”. Това са само част от воплите на български ресторантьори.
Тези вайкания охотно бяха яхнати от някои политици в БСП. Именно от редиците на „столетницата” дойдоха и идеите да се преразгледа забраната за пушене в ресторанти, кафенета и барове. Бяха изтъкнати и някои аргументи, най-сериозният от които е този за тежко пострадалия бизнес: намален оборот, съкращаване на персонал, слаба консумация, неконкурентна способност. Може и така да е. Но това ли е най-важното?

Да видим.

Посещенията на заведения може да са намалели не заради цигарите, а заради увеличения брой на самите заведения. Няма статистика колко са те у нас, но и с просто око се вижда, че всеки трети българин тръгва да прави бизнес именно с кръчми и кафета, а не с отглеждане на домати и овце, например. Хора от селата заминават на морето и откриват там заведения. От градовете и курортите обаче никой не отива в селата да се занимава със земеделие.

На столичната улица „Иван Асен” преди три години имаше 8 заведения, а сега те са 20! Естествено, че човекопотока се е преразпределил в нови 12 места за кафе, бира, мезе и лафче, което прави посещаемостта доста по-рехава.

 

За да не говорим общи приказки, най-добре да погледнем фактите.

Световната верига кафенета „Старбъкс” от години е забранила пушенето не само вътре, но и на 8 метра от заведенията. Това не влияе обаче на посещаемостта.

В Бутан пушенето е забрането въобще в цялата страна. Нито един турист, нито местен жител там не запалват и цигара. В същото време именно туризмът реализира 45 на сто от приходите на държавата.

 

Анкети на световни туристически агенции показват, че забраната за пушене в ресторанти и кафета е на последните места в оплакванията на туристите.

Например анкетата на TripAdvisor.com, в която участвали над 200 000 души, пушенето дори не фигурирало като плюс при определяне на най-желаните градове и страни за посещение. България като туристическа страна не влиза дори в Топ 50, а в Топ 100 на градовете няма нито един наш. Първите три са Ню Йорк, Париж и Лондон. В последните два пушенето е забранено във всички заведения. Прага е на 12-о място, Мадрид – на 28-о, Виена – на 33-о, а Будапеща – на 47-о. Нас ни няма...

 

Българските ресторантьори да помислят за други причини, които гонят посетителите от техните заведения.

Например:

 

1. Лошо обслужване.

2. Високи цени, които не отговарят на категорията.

3. Непоносими децибели от музикалните уредби.

4. Лоша кухня.

5. Брой на заведенията на глава от населението.

6. Некачествени продукти и неясен произход на същите тези продукти.

7. Ниска квалификация на персонала.

8. Недостъпност за хора с увреждания.

9. Неподходящ интериор.

10. Лоша хигиена.

 

Това са само 10 възможни причини за залеза на вашето заведение. Чак на 11-о място е забраната за пушене.

Не излязоха верни и твърденията, че в съседните Сърбия и Македония ресторантьорството процъвтявало благодарение на българите, които отиват там да купонясват, защото можели да пушат на воля в кръчмите. Нашенци наистина пътуват до тези две страни, плюс Гарция и Турция, но за да пазаруват определени стоки, които там се продават на по-ниски цени отколкото в българските магазини. Но това е друга тема.

Така че сълзите за цигарите са в голяма степен крокодилски. С тях не можем да скрием другите недостатъци на родния туризъм, които бият на очи отдалеч.

 

Димитър Начев

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 77| 27979 |03.06.2013 Документите доказват – резултатите от работата на комунистическото разузнаване са били плачевни . 47| 22736 |29.05.2013 България между Кафка и Буров . 103| 26431 |26.05.2013 Плевнелиев остана верен на задкулисието по традиция . 119| 26908 |23.05.2013 Цацаров и ренесансът на червените тоги

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads