Реклама / Ads
28| 21207 |23.11.2023 ГЛАСЪТ

Убийствата на Къро и Трактора няма да бъдат разкрити. Кои са следващите в списъка?

.
МВР начело с Калин Стоянов и тази прокуратура, начело с Борислав Сарафов, няма да разкрият нито извършителите, нито поръчителите на убийствата на Алексей Петров-Трактора и Красимир Каменов-Къро. Няма да разкрият и кой постави шашката по пътя на ексглавния обвинител Иван Гешев на 1 май 2022 г.
 

И в трите случая не става дума за правилата на криминалистиката. За властите в ЮАР Къро е българин с богата на тъмни петна биография. Там си имат техни проблеми, освен това можем да предположим, че от София не е предоставена в пълен обем събраната през годините информация за едно от главните лица в родния ъндърграунд.

 

Колкото до Алексей Петров - трябва да е ясно, че определени кръгове няма да позволят разнищването на екзекуцията му. Същите кръгове са свързани или са част от силните на деня. Това е постсъветският ченгеджийско-мафиотски модел за отглеждане на мутри и тяхното ликвидиране, когато са си „изпели песента“. (справка – взривеният самолет на боса на „Вагнер“ Евгений Пригожин. Също и над 25 висши управленци, генерали, политици и олигарси, загинали при мистериозни обстоятелства в Русия за година и половина).

 

Мотивите за ликвидиране на Трактора са известни от години на хората, които се интересуват от темата за престъпния свят и връзките му с политиката. Тази връзка ражда „герои“ с ореол на силни и влиятелни лица, но в повечето случаи става дума за инструменти за „специфични поръчки“, меко казано. Създават им се биографии и митове, които се пласират в публичното пространство.

 

С „инструментите“ има едно неудобство: в един момент добиват самочувствие на филмови герои и започват да си вярват. Тогава идва ред на килърите и чистачите.

 

Това се случи с Илия Павлов, Емил Кюлев, Косьо Самоковеца, Васил Илиев, Георги Илиев, Иван Тодоров-Доктора много други. Повечето от тях са представяни като бизнесмени, но освен родителите им (евентуално) никой не е вярвал на тази опаковка. Ал Капоне също е описван от някои медии като бизнесмен, но всички са били наясно, че става дума за жесток престъпник. Той  обаче е бил автентичен представител на мафията, докато в българския случай става дума за марионетки. Петров например редуваше периоди на рекетьорство и насилие с влизане в ролята на експерт, лоялен гражданин и дори научен работник.

 

Тези случаи са поредните. Ще има следващ/и, при това скоро. Не е нужно човек да има способности като на Ванга. Достатъчен е добър анализ на ситуацията – икономически, политически, социален и връзките с организираната престъпност. Русия все повече затъва в кървавата авантюра на Владимир Путин и се нуждае повече от всякога от пета колона в страни от НАТО и ЕС. В Унгария пробивът е очевиден. В България усилията са насочени през президентската институция и някои стари, доказани агенти на високи позиции. Спусканите задачи ще стават все по-настойчиви и антибългарски, което ще затрудни реализацията. А Кремъл не обича несполуки и оправдания. Тогава нещата поема ГРУ и това не е конспиративна теория.

 

Бъдещите мишени най-малко вярват, че именно те могат да се окажат на мушката във всеки един момент. Надяват се, че парите, властта и влиянието ги правят недосегаеми и че те карат влака. Точно това е идеята на задкулисието: да отгледа брутални, амбициозни и всеядни свои представители в бизнеса, партийните централи, тайните служби и институциите. Чрез тях кукловодите контролират обществени, икономически и дори процеси, свързани с националната сигурност. Когато мисията е изпълнена или интересите вече са се променили, „центурионите“ стават излишни. Примерът е панамският президент и диктатор Мануел Нуриега, когото САЩ и ЦРУ потупват приятелски дълго време, а след това изведнъж го обявяват за корумпиран мафиот и всичко свършва с присъди и затвор.

 

Кой или кои са следващите? Характеристиката или профила на лицата, които претендират да са сред силните на деня ще ви подскажат имената. Да, спекулативно е, но и доста близо до истината.

 

Да се върнем към убийството на Алексей Петров.

 

Забавно е колко хора изиграха изненада от покушението. Изненадани? Всички те са знаели през годините, че бившата барета се е занимавал основно с рекет, шантаж и присвояване на чужд бизнес? Нима не са чували многобройните разкази и свидетелства на пострадали от него? Името му е замесвано в скандали, отвличания и дори убийства. Но винаги е оставал „сух“, защото все още е бил нужен на кръгове в политиката и властта. Като главен обвиняем по делото „Октопод“ той бе на крачка от ефективна присъда. Тогава се намесиха кукловодите и първо бе отстранен прокурорът по делото Светлозар Костов, а след него и съдия Румяна Ченалова от СГС. И двамата станаха жертва на тежка компроматна война и дори заплахи срещу тях. ВСС изигра мрачна роля в ситуацията…

 

Петров-Трактора можеше да бъде осъден дори само за това, че на тайна среща с един от основните свидетели по делото срещу него, той му предлага огромна сума, за да се откаже от показанията си и да „признае“, че е бил принуден от вътрешен министър да даде лъжливи показания пред съда. Когато свидетелят отказва, той заплашва него и семейството му. Разговорът обаче е записан със СРС и бе пуснат в съдебна зала. Но и това не попречи делото да бъде прехвърлено в Специализирания съд, любимата рожба на Цацаровата и Гешевата прокуратура, както и на кабинета „Борисов“, където Трактора бе оправдан. Независимо от ужасяващите признания, изнесените факти и доказателства от десетки свидетели, станали жертва на Петров.

 

Много показателна в тази посока е „Справка на ДАНС за действията на лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация“ от 2009 г.  Документът точно описва с какво се е занимавал Алексей Петров в качеството му на съветник в Държавната агенция „Национална сигурност“, където се изживявал като главен шеф.

 

В доклада пише дословно, че „Петров е превърнал агенцията в заложник на корпоративни интереси, в политическа полиция и инструмент за разправа с хора, неудобни нему или на властта“.

С фалшиви аргументи той убеждава тогавашния председател на ДАНС Петко Сертов, че медии са замесени в заговори срещу правителството на Сергей Станишев. На прицел най-вече е сайтът „Опасните“, където излизат разкрития за мафиотска дейност и съмнителен бизнес на Петров. Появяват се и публикации за прикриване на скандали, в които е замесен дори президентът Георги Първанов.

 

В доклада се описва сагата около „Опасните“ и някои други медии, които са публикували нелицеприятни разкрития за известни политици и хора от властта. Въпросът е поставян на обсъждане пред ръководството на ДАНС няколко пъти. Четем дословно: „При тези обсъждания неколкократно и по различни поводи подчинените му (на председателя Петко Сертов, б.а.) изразяват становище, че не е удачно агенцията да се занимава с този въпрос по няколко основни причини:

-        Възможно е детайли от посочените срещи да са станали известни на журналистическите среди от участници в тях, които не са служители на ДАНС. Изхождайки от това не може да се твърди, че има нерегламентиран достъп до класифицирана и дори до вътрешна информация.

-        Изхождайки от законовите функции на ДАНС няма достатъчно основания за образуване на проверка, дори и при публикуване на неверни и злепоставящи данни.

-        Предприемането на каквито и да е действия ще предизвика някаква форма на дебат, който ще мултиплицира негативния ефект върху държавните органи и в частност върху агенцията“.

 

Въпреки това Сертов разпорежда Алексей Петров да започне проверка. Е да, но Петров няма никакви правомощия в това отношения, нито е преминал някаква подготовка като оперативен служител, като какъвто той се хвали непрекъснато, че е. Не е. Самозванец, който е изнудвал Сертов с компромати от личния му живот.

 

В доклада има примери за това как Петров е заплашвал високопоставени служители на ДАНС, включително с оръжие, ако те не му съдействат да върши откровено незаконни неща.

Заплашвал е също бизнесмени и журналисти.

 

След такива заплахи бях пребит почти до смърт. Преди побоя Петров ме извика в ДАНС, където отправи открити закани срещу мен и семейството ми. Заяви също, че е разпоредил на голям екип да ме следи непрекъснато и да бъда подслушван. Похвали се, че е „изплашил до смърт“ главни редактори и издатели и те вече изпълнявали каквото им каже. Похвали се още, че е създал отряд „Оса“, с който може да удари където и когото поиска, защото са му дадени неограничени права.

По-късно научих, че преди да бъда нападнат Алексей Петров е бил на среща с президента Първанов и в присъствието на други двама души е отправил открити закани по мой адрес.

След това се случи покушението.

 

Примерите за мародерствата на Петров са много. Част от тях се съдържат в доклада на Парламентарната комисия за контрол на ДАНС, където категорично е заявено, че всички действия на Трактора спрямо журналисти и бизнесмени са били незаконни.

Затова е невероятно, че след като бе ликвидиран някакви лица по телевизии и други медии започнаха да го описват като някакъв герой и важен важен. Като е толкова важен и полезен, защо три пъти преди фаталния му край, имаше опит да бъде убит?

 

Прокуратурата и МВР вече не споменават нищо за случая, но доскоро твърдяха – включително вътрешният министър Калин Стоянов, че се работи по две версии. Истината е, че мотиви за покушение срещу Трактора имат десетки хора, станали жертва на неговата бруталност.

 

Било прието за мъртвите да се говори само добро или нищо. Не приемам такава „традиция“, защото има истини, които трябва да се изговарят, за да е наясно обществото как е заблуждавано години наред и какви са последиците. Една от причините преходът в България да се окаже толкова несъстоятелен и дори мрачен е, че като общество допуснахме алексейпетровци, къровци, гешевци и пр. да вършат злодеяния необезпокоявани от закона.

 

Рано или късно подобни персонажи си го получават, но дотогава успяват да нанесат огромни вреди на обществото и да съсипят живота на много хора. Затова за мнозина екзекуциите на подобни лица е възмездие за стореното зло.

 

Повдигам темата, защото днес българското общество е в трудна ситуация и трябва да взема трудни решения. Различни интереси на задкулисни играчи отново подчиняват политиката в страната според своите ползи. Намесват се и в изпълнителната власт. Противопоставянето е плахо, беззъбо. За да получат своето босовете в сянка са готови на крайности. Част от тях слугуват на господари в Москва, които са известни с жестокия си нрав.

Което означава, че ще се лее кръв. Докато не бъде премахнат изцяло споменатият постсъветски модел на управление с участието на тайни служби, олигарси и мафиоти (такъв е моделът на Борисов и ГЕРБ), вероятността от нови "разчиствания" е съвсем реална.

 

Огнян Стефанов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 12172 |22.11.2023 Манол Глишев: Радев ли? Кое беше това лице? . 41| 9976 |21.11.2023 Очарователно е, че Румен Радев заговори за обективност, но да започне от себе си. Ще го обяви ли Кремъл за издирване? . 29| 16732 |21.11.2023 Мишокът Калин Стоянов закла кукловодите си в ефира на Нова. Жена му разрешила да стане министър . 87| 13997 |18.11.2023 Време е да назовем реалностите: Хамас и Москва са терористи, Израел и Украйна - жертви. Уроците на Фалачи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads