Реклама / Ads
10| 9749 |10.11.2023 ИНТЕРВЮ

Адв. Екимджиев за ФрогНюз: Това, че Кьовеши не се срещна със Сарафов, е много ясен знак за българската прокуратура

.
Източник: личен архив
Това, че Кьовеши не се срещна със Сарафов, е много ясен знак за българската прокуратура. Формално тя беше поканена от Центъра за изследване на демокрацията, може това да е едно протоколно посещение. Хипотетично би могло да има и малко по-дълбока, многопластова дипломация - това, което излиза като информация във връзка с аферата “Лукойл” и непотвърдената информация, с голяма заявка и претенция за достоверност, че ЕК ще започне наказателна процедура срещу България за нарушаване на ембаргото. Според мен ни очакват сериозни сътресения по линия на разследването на ЕК.
 

Това каза за ФрогНюз адвокат Михаил Екимджиев.

 

Ето го цялото интервю:

 

Адв.Екимджиев, вчера бившият главен прокурор Иван Гешев официално влезе в политиката. Ще успее ли неговия проект “Граждански блок”?


Не, защото Гешев никога не е имал достатъчно свои лични, чисто човешки и професионални качества да успее, нито като прокурор, нито като политик. Той получи изключителен шанс, защото в един момент кукловодите му го припознаха като актьор, който може известно време да се прави на главен прокурор и в интерес на истината успя да заблуди, особено в началото, че е и главен прокурор. 


През цялото време той изпълняваше една бурлеска, която беше разпознаваема от юристите и хората, които имат представа какво действително би трябвало да представлява главния прокурор в правовата държава. Както знаете той се срещаше с ученици и въпреки, че тези срещи са опасни за тяхното интелектуално и морално развитие, нямаше кой да го спре.

 

Ходеше по махалите и кварталите с малцинствено население, което беше интересно забавление за хората, да го пипнат и да го видят. В един момент, когато същите кукловоди му дръпнаха шалтера, той бе принуди да се прави едновременно на сценарист, режисьор и актьор, но се видя, че е абсолютно импотентен в това ново амплоа.


Първо се опита да играе героична поза, известно време се репчеше на Борисов и Пеевски, после изпълни това, което му беше наредено, да си тръгне по живо по здраво, за да няма по-тежки последици за него. 


След характерното за някои психически заболявания циклично спихване, затихване на артистичните му изяви, сега отново е в активна фаза. Той има нужда от прожектори, медийно отразяване и аз с известно неудобство говоря това, защото в момента, ние с вас угаждаме на неговия нагон към вшеславие, към суетата и егото му. 


Категорично той не може да бъде успешен политик, защото е слаб като актьор и ако именно кукловодите му не му помпаха чрез съдружните им медии неговия изкуствено създаден образ на главен прокурор, много бързо и за хората, които не са с юридически познания, щеше да им стане ясно, че царят е гол и Гешев не може да бъде юрист и главен прокурор.


Когато вече нямаше подкрепата на тези кукловоди и на техните жълто-кафяви медии, стана ясно, че той не става и за политик, той е бездарен и слаб актьор и не би могъл без тяхната медийна и логистична подкрепа да изиграе успешно ролята си на политик. И в политиката той просто ще бъде откровен клоун, какъвто беше и като главен прокурор.


Как ви се струва присъствието на и.д. главен прокурор Борислав Сарафов на конференцията в Брюксел за разширяването на Шенген и ролята на България за сигурността по границите на Европейския съюз? Ще е убедителен ли за присъединяването ни в Шенген?


Докато го търпим като главен прокурор, ще бъде горе-долу същото, както при Гешев. Основният въпрос е има ли качества Сарафов да бъде главен прокурор, и ако ние и хората от “сглобката” са решили да го търпят, защо пък да не бъде на такива срещи. 


След като ние като общество го легитимираме и вече месеци наред, а може да стане и години да го търпим абсолютно непригоден и той като Гешев-негова дясна ръка, съпричастен към „Осемте джуджета“ и към куп други безобразия в прокуратурата.


Иначе е напълно нормално един главен прокурор да участва в такива срещи, щом ние търпим да имаме такъв главен прокурор, защо да не участва и той. 


Въпросът е - е ли Сарафов за тази длъжност с тези професионални и морални качества?


Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши пристигна на посещение в България. Как ще коментирате визитата й, дали е свързана с "Лукойл" по някакъв начин?


Формално тя беше поканена от Центъра за изследване на демокрацията, може това да е едно протоколно посещение. Хипотетично би могла да има и малко по-дълбока, многопластова дипломация - това, което излиза като информация във връзка с аферата “Лукойл” и непотвърдената информация, с голяма заявка и претенция за достоверност, че ЕК ще започне наказателна процедура срещу България за нарушаване на ембаргото.

 

Може да има и разговори в тази насока, защото тя призова да има разговори в България да се приеме текст в Наказателния кодекс, с който да се криминализира нарушаването на ембаргото срещу Русия. Според мен двете теми са свързани и ни очакват сериозни сътресения, както по линията на разследването на ЕК, евентуално и от Кьовеши, така и вътрешнополитически, защото поне на пръв поглед изглежда, че в тази афера са замесени хора, които декларираха проевропейска и антируска позиция. Изглежда, че милионите рубли, които се раздават за подкупи, са били в състояние да променят тези принципни и високо моралистични позиции. А това, че Кьовеши не се срещна със Сарафов е много ясен знак за българската прокуратура. 

 


 

Адвокат Михаил Екимджиев е основател на Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права. Практикуващ адвокат е в областта на международното публично право, наказателно право и защита на правата на човека. Осъществява процесуално представителство пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург и Съда на Европейския съюз в Люксембург. Едни от първите решения на Европейския съд по правата на човека и на Съда на Европейския съюз по „български” дела са по казуси на негови клиенти. Някои от тях провокират радикални законодателни промени и преодоляване на тоталитарни практики в правораздаването и административната дейност.

 

Интервю на Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3992 |07.11.2023 Марио Русинов за ФрогНюз: Партиите да стигнат до компромис за изборния процес или ще сринем окончателно доверието в изборите . 13| 8522 |08.11.2023 Георги Киряков за ФрогНюз: Въпреки епитетите между лидерите, разумно е да се стигне до местни сглобки между партиите . 26| 8087 |03.11.2023 Емил Соколов за ФрогНюз: Вотът в София ще се реши от тъмносиния избирател. Да реши дали си заслужава да прави напук . 24| 11137 |02.11.2023 Димитър Ганев за ФрогНюз: На балотажа Григорова може да увеличи гласовете, но Терзиев има голяма преднина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads