Реклама / Ads
0| 19130 |14.06.2022 ИНТЕРВЮ

Адв. Екимджиев пред Фрог: Съдебната реформа е въпрос за $1 млн. Ако облаците над Борисов се сгъстят, ГЕРБ може да последва съдбата на ИТН

.
адв. Михаил Екимджиев
Как трусовете след изтеглянето на министрите на „Има такъв народ“ ще се отразят на така бленуваната, ала явно боксуваща съдебна реформа? Според адв. Михаил Екимджиев това е въпрос, който прилича на уравнение, в което има само неизвестни. Общо взето – към момента е въпрос за 1 милион долара. В специално интервю за Фрог нюз той очерта няколко сценария за съдебната реформа.

Според него, ако облаците над главата на Борисов се сгъстят, е възможно в ГЕРБ да се случи нещо подобно на това, което се случи с „Има такъв народ“.

 

По думите му главният прокурор Иван Гешев в момента е на заден план, тъй като към днешна дата той изглежда малко по-безобиден и търпим. „По-малкото зло е, за което не стига време“, смята адвокатът.

 

Какво смята за кандидатурата на вътрешния министър Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ и какво ще стане със съдебната реформа при нови избори, четете в цялото интервю, което адв. Екимджиев даде за Фрог:

 

Адв. Екимджиев, според Вас как политическите трусове след изтеглянето на министрите на „Има такъв народ“ ще се отразят на така бленуваната, ала явно боксуваща съдебна реформа?

 

Това е въпрос за 1 милион долара. В динамиката и непредсказуемостта на политическия контекст за България променливите, страничните шумове стават все повече. Просто този въпрос прилича на уравнение, в което има само неизвестни. Затова евентуални прогнози могат да се правят много предпазливо и в съвсем общ план. Очевидно е, че ако не оцелее това антикорупционно парламентарно мнозинство и това правителство, всички надежди за антикорупционни реформи и за позитивни промени в съдебната система отиват по дяволите за неопределен период. Ако все пак правителството оцелее и се сформира някакво или относително постоянно, или инцидентно парламентарно мнозинство, което има подкрепата поне на половината народни представители за промени в съдебната система и за обещаните антикорупционни мерки, бихме могли с известна доза оптимизъм да очакваме бързо приемане на помените в Закона за КПКОНПИ. Има още едно условие – ако се доверим на твърденията на Кирил Петков и лидерите на „Продължаваме Промяната“, че около Слави Трифонов се е консолидирало едно прокорупционно ядро от „Има такъв народ“, което до момента е блокирало и спъвало реформата и ако все пак отделилите се от това ядро народни представители от ИТН, заедно с ПП, ДБ и БСП, сформират такова мнозинство, можем да очакваме няколко неща.

 

Какви са те?

 

Първо – бързи промени в Закона за КПКОНПИ. На второ място – онези многобройни, но не маловажни промени в Наказателно-процесуалния кодекс, в Закона за съдебната власт, които могат съществено да намалят правомощията на главния прокурор, така че той дори да не бъде отстранен от длъжност или да не бъде предсрочно прекратен мандатът му /това са две различни неща/, би могъл да се превърне в един административен ръководител без сериозни процесуални правомощия спрямо прокурорите и следователите, които непосредствено се занимават с разследване. Разбира се, ако става дума само за това крехко обикновено парламентарно мнозинство, е немислимо да се говори за бърз и предвидим избор на нов Висш съдебен съвет, за освобождаване на главния прокурор през този нов ВСС. Тоест, в този втори вариант се задоволяваме с палиативни мерки, ограничаващи правомощията на главния прокурор и увеличаващи съдебния контрол върху актовете на прокуратурата – като отказите да се образува досъдебно производство, защо не и върху постановленията за привличане на лицата като обвиняеми. Това са все сфери, в които прокуратурата има неограничена дискреция, с която рутинно злоупотребява. Има и един свръх оптимистичен трети вариант, при който в резултат на разриването на тези корупционни „авгиеви обори“*, виждаме какво се случва на „Капитан Андреево“, виждаме какво се случва в резултат на проверката на Министерството на правосъдието в затворите. Отвсякъде буквално мирише на корупция и това е миризливото корупционно наследство на Бойко Борисов и неговите приближени, които далеч не са всички депутати от ГЕРБ. Но все още има някаква мъждукаща възможност. Ако това разследване се задълбочи, а специално разследването на „Капитан Андреево“ според мен има потенциал да бъде водено и от Европейската прокуратура, т.е. вече да се намеси и Кьовеши, а не безнадеждният Гешев, и облаците над главата на Борисов се сгъстят, възможно е и там да се ускори някакъв процес на катарзис и да се случи нещо подобно на това, което се случи с ИТН. И тогава вече едно по-широко парламентарно мнозинство, дай Боже и конституционно, би могло хипотетично да извърши бленуваните промени в Конституцията, избор на читави инспектори и смислени хора в инспектората на ВСС и т.н., но май много се размечтахме…

 

Споменахте главния прокурор Иван Гешев. Няма как са не Ви попитам защо сякаш се създава едно усещане, че той в момента е на заден план.

 

Не е само усещане. Това е така по обясними, според мен, причини. Първо виждаме, че хората от правителството, от управляващото мнозинство, буквално не могат да дишат и да си вдигнат главите от проблеми – както външни, така и вътрешни /войната в Украйна, РСМ, енергийната криза, междукоалиционните катаклизми, разцепването на ИТН и т.н./. Тоест всеки човек има някакъв организационен потенциал и когато цялото му време е ангажирано да гаси пожари, той от немай къде приоритизира ангажиментите, с които от немай къде трябва да се справя, които не чукат на вратата, а просто заливат като наводненията, на които станахме свидетели тези дни. От друга страна това не е онзи Гешев от 2020 година, който дефилираше по червения килим, раздаваше присъди по телевизията, обясняваше как има добри и лоши олигарси, как си бил набелязал лошите, а добрите ще ги остави. Това не е онзи Гешев, който се ровеше в дрехите и бижутата на Баневи. Виждате, че той сега е по-нисък от тревата. Този публичен и институционален натиск, тези пробационни мерки, които министър Надежда Йорданова му провежда през няколко седмици, явно някак го карат да еволюира пред очите ни. Прокуратурата внесе един много смислен проект за промени в НК за криминализиране на престъпленията от омраза, по хомофобски мотиви, убийства, телесни повреди и т.н. Правя една лека панделка – точно днес Страсбургският съд постанови едно прекрасно решение по наше дело за убийството в Борисовата градина на Михаил Стоянов и точно там се критикува липсата в Наказателния кодекс на по-тежка квалификация на престъпленията, по-специално на убийствата, извършени по хомофобски мотиви. И Гешев като един пророк, явно усещайки накъде отиват нещата, подготвя с екипите си, смея да твърдя, един смислен проект.

 

Та, Гешев е на заден план първо защото нямат време да се занимават с него и второ, защото това, поне външно, не е онзи арогантен, престъпен главен прокурор, който имахме преди две години. Тогава той не се свенеше да демонстрира публично престъпните си наклонности и готовността си да прескача закона и Конституцията. Разбира се, аз съм твърдял много пъти, че той е един пропилян актьорски талант. Това е една поредна роля. Не вярвам в истинската му реинкарнация. В момента той изглежда малко по-безобиден и търпим, по-малкото зло е, за което не стига време.

 

КПКОНПИ също нагорещи и без това обтегнатите отношения в коалицията. Как ще коментирате кандидатурата на вътрешния министър Бойко Рашков за поста?

 

Бих го подкрепил, защото за този пост трябват хора, които са решителни и не са страхливи. Все пак Бойко Рашков е и доцент по наказателно-процесуално право. Той има и образователния ценз, и доказаните характерови атрибути за тази длъжност. На този пост не могат да се справят успешно мижитурки или хора, които подобно на голи охлюви, оставят след себе си слузеста следа като тази на Сотир Цацаров, например.

 

Ясно е, на политолозите ще оставим да анализират това дали вървим към нови избори, или не. Но според Вас, ако вървим към нови избори, съдебната реформа отива ли в кофата за боклук?

 

Ами при такива обстоятелства на този етап – да. Разбира се, отиваме още по-далеч във времето и рационалните анализи и прогнози стават още по-трудни, защото никой не знае точно какво ще се случи при нови избори – какви конфигурации ще има. Хипотетично – представете си, че ГЕРБ печели изборите, но вътрешнопартиен преврат елиминира Бойко /Борисов - бел. ред./ и се появи някакъв ГЕРБ с човешко лице. Аз бих адмирирал една такава промяна и една рационална политическа коалиция от остатъците на ПП, новия ГЕРБ, защо не някакво реформистко крило от БСП около хора като Крум Зарков, с който всяка партия би се гордяла и в чиито антикорупционни стремежи и принципи не се съмнявам. Та, един Бог знае!

 

* Авгиевите обори в древногръцката митология са огромни обори на царя на Елида Авгий, син на Хелиос и съпруг на Епикаста, които не били почиствани 30 години.

 

Интервю на Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11866 |10.06.2022 Адв. Величков пред Фрог: Удобно е да има избори есента. Така Гешев ще остане до Нова година . 0| 13090 |10.06.2022 Весислава Танчева пред Фрог: Бойко Атанасов вече винаги ще е кандидатът на „Възраждане“, колкото и добър професионалист да е . 0| 16546 |09.06.2022 Филип Аврамов пред Фрог: Този път няма да останем безмълвни . 0| 7993 |09.06.2022 Владо Береану пред Фрог: Ако не приемат бюджета, ще катастрофираме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads