Реклама / Ads
6| 24100 |05.02.2020 ИНТЕРВЮ

Адв. Константин Симеонов: Гешев иска нарушаване на международното право

.
Адв. Константин Симеонов
Искането, което е направил главният прокурор Иван Гешев, излиза от неговата компетентност, защото е в разрез с международното право. Европейските институции по отношение на Република Сърбия нямат никакво отношение, защото държавата не е член на Европейския съюз. Има съмнения и искрено се надявам, че САЩ ще постави забрана на неизвестния за основният свидетел на прокуратурата по делото КТБ „Д.П.“ или по-точно Делян Пеевски.
 

Това каза адвокатът Константин Симеонов в отговор на въпроси на ФрогНюз. Ето какво още заяви той:

 

Адв. Симеонов, като защитник на Цветан Василев, какво е вашето мнение за действията на главния прокурор Иван Гешев. Днес научихме, че е сезирал евроинституции за забавената процедура по екстрадирането на Василев от Сърбия. Официалната информация от прокуратурата е, че са изпратени писма до Генералния секретариат на Съвета на Европа, до Европейския комитет по проблемите на престъпността, до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и до шефа на европарламент Давид-Мария Сасоли.

 

Това не е за първи път. При предишния главен прокурор Сотир Цацаров също имаше такава инициатива, преди  2-3 години беше, не си спомням точно кога. Мисля, че тогава обръщение беше изпратено към същите институции по повод на делото за екстрадиция в Белград. Бих коментирал по два начина: Първо искането за екстрадиция и допълнението, което направи прокуратурата, което не е само едно, а са две, според мен, тотално объркаха сръбския съд, защото обвиненията са доста безумни и взаимоизключващи се, така както са описани от прокуратурата в съответните документи.

 

Освен това съдът у нас, където е делото КТБ, по което се иска екстрадицията и където присъстваме от доста време, взе решение делото да се гледа по отношение на Цветан Василев задочно. Аз лично смятам, че при това положение  съдът е приел, че няма нужда от Цветан Василев. Така излиза. Иначе ако беше поискал неговата екстрадиция щеше да спре делото. Ние поискахме в разпоредителното заседание, но съдът прие, че ще гледа делото без Цветан Василев.

 

Същото така, аз лично смятам, че това което е направил сега главният прокурор излиза от неговата компетентност, защото това, което той прави е в разрез с международното право. Европейските институции по отношение на Република Сърбия нямат никакво отношение, защото държавата не е в Европейския съюз и си има пълен суверенитет, за разлика от страните-членки на ЕС, които частично са прехвърлили своя на институциите в Съюза.  Т.е. европейските институции, които е сезирал Гешев, няма как да влияят на сръбската страна, още повече на сръбския съд, който се явява независима съдебна власт в Република Сърбия. Нито една европейска институция не може да дава указания на сръбския съд какво да прави. Включително и държавните институции на Република Сърбия не могат да му  дават указания.

 

Не излиза ли, че така Иван Гешев се опитва, чрез европейски институции да притиска Сърбия, която води преговори за влизане в ЕС, а така и сръбския съд?

 

Да, Сърбия води преговори за членство. Има някакъв елемент на натиск, което е, според мен, да кажем по-тактично - опит за осъществяване на натиск, иначе може да се нарече и някаква форма на изнудване. Нещо като „Вие не си вършите работата, а водите преговори за членство“, едва ли не „Как си го представяте това нещо?“. Мисля, че в това отношение имаше въпроси, които и министър председателят беше поставил в Сърбия, въпреки, че това не е негова работа. Сърбите бяха отговорили доста категорично, че сръбската съдебна система е независима и политическата власт по никакъв начин не може да оказва въздействие върху нея. За разлика очевидно, от българската.

 

Очаквате ли главният прокурор да оповести какво са му отговорили европейските институции?

 

Не вярвам, защото при предишното подобно действие и искане, за съжаление нямам текстовете нито на предишното, нито на сегашното, за да кажа дали са идентични, не си спомням да са оповестявани отговорите на европейските институциите. Обяви се само в медиите: Ето ние писахме писмо до тук, тук, тук и тук. Но после какво се случи с това писмо, дали има отговор или няма никой не разбра. Включително и сега, въпреки, че главния прокурор е много словоохотлив пред медиите, не съобщи какво е станало с предишното подобно действие – имало ли е някакъв резултат и какъв е той или е поредното друсане на въздуха, от което най-вероятно няма да има никакъв ефект или краен резултат. Може да има дори обратно действие, защото сърбите хич не обичат да им се бъркат във вътрешните работи и са го демонстрирали много пъти. Включително са го демонстрирали и срещу НАТО, когато бяха бомбардировките. Така че не вярвам да има какъвто и да е ефект, освен пиар акция.

 

А има ли някакво развитие по темата с обясненията или  разпита на Цветан Василев? Съдът прие да направи проверка какви са възможностите това да се случи, има ли резултат?

 

По време на досъдебното производство ние сме правили няколко искания за разпит на Цветан Василев през възможностите, които дава нашият Наказателно процесуален кодекс, а именно с видео-конферентна връзка. Отговорите на прокуратурата бяха че такъв разпит ще попречи на разследването. По същия начин реагира и комисията за КТБ в Народното събрание, защото и там бях внесъл искане да бъде изслушан Цветан Василев по видео-конферентна връзка. Там просто не последва никакъв отговор. По искането, което направихме пред съда, той каза, че ще проучи възможностите да бъде проведен подобен разпит и ги проучва, само че даже не съм видял и мисля, че няма поне до министерството на правосъдието да се проучат въпросите как да стане това. Т.е. имаме една декларация в протокола от съдебното заседание, че ще проучваме възможността и това става вече цяла година. Заради това се наложи в едно от последните заседания да внасям декларация от Цветан Василев, по простата причина, че очевидно неговия разпит не се случва и съдейки по всичко няма и да се случи. Просто не искат да го изслушат. Разпитът на обвиняеми, респективно подсъдимо лице, е един от способите за събиране на доказателства. Дори и да се приеме, че неговите обяснения са защитна теза, той има право да бъде изслушан. В тази светлина беше и становището на председателя на съдебния състав, но след това не е направено абсолютно нищо, или поне по делото към момента няма никаква следа да е направено.

 

Във връзка с казаното от американския посланик Херо Мустафа, че предстои да бъде обявено от САЩ името на първия човек, от списък с  лица от страната ни, на които ще бъде забранено да влизат в Америка и че става въпрос  за лице на държавен пост, имате ли предположение с кое име започва този списък?

 

Има определени съмнения и искрено се надявам, че това ще бъде неизвестният за основният свидетел на прокуратурата по делото КТБ „Д.П.“ или по-точно Делян Пеевски. Още повече за него в Държавния департамент има достатъчно документи.

 

Освен искането по закона „Магнитски“, за което се знае, че е направено от Цветан Василев и което визира Сотир Цацаров и Делян Пеевски, Вие знаете ли за други апликации по този закон, свързани с искане за други български граждани да бъдат включени в забранителен списък?

 

Не знам и дали това, което ще бъде обявено от Държавния департамент на САЩ, за което говори американският посланик, е свързано с такива искания. Това което знам е, че освен апликацията на Цветан Василев, по която е образувана преписката по закона „Магнитски“ има апликации и от други лица, включително и от американски граждани, в тази посока. Всъщност това е и основанието да бъде образувана преписката по закона „Магнитски“ – апликациите на американски граждани с подобни основания.

 

Има ли връзка с делото за което също знаем, че е в ход в САЩ по друг американски закон – Закона „РИКО“?

 

Не, закона „РИКО“ си има съдебна процедура, която върви в съответния съд. Това не е свързано с Държавния департамент и забранителния списък, който се обявява от него. Решенията по този закон се взимат от съда. Имаше медийни публикации в тази връзка, че Делян Пеевски е ангажирал над 30 адвоката, които да защитават неговите интереси по закона „РИКО“ в САЩ. Там последствията ще са други, защото съдът е независима институция, която не зависи от държавните институции и Департамента. Не може да се оказва влияние на американски съд, нито пък обратното - съдът може да оказва влияние върху политическата власт. Това, което говори н. пр. Херо Мустафа, е за санкция, която ще налага Държавния департамент. Предстои да разберем дали ще е по реда на закона „Магнитски“, защото там санкциите не са само забрана за влизане в САЩ, а има и съществени финансови санкции.

 

Аз се надявах още днес да излезе информацията, за да не се размива във времето.По закона „Магнитски“ резултат все още не сме дочакали, но пък нямаме и отрицателно становище. Възможно е сега да излезе точно това.  Любопитно е и се надявам, че няма да е само този господин, ако е той, разбира се.

 

Въпросите зададе Диана Йонкова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 26858 |31.01.2020 Методи Андреев: За да повярваме на Гешев за хазарта, да арестува още четирима като Нено Димов, има основание . 5| 16483 |16.01.2020 Евродепутатът Рамона Стругариу пред Фрог: Отговорите на Иван Гешев в ЕП бяха неясни, субективни и срамни . 29| 31013 |16.12.2019 Клеър Дейли: Арогантността на Иван Гешев показа, че се мисли за непобедим, но такива се провалят . 14| 45716 |05.12.2019 Владимир Береану: Представянето на Иван Гешев в Брюксел беше тотален и много смешен PR крах

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads