Реклама / Ads
16| 26425 |27.05.2021 ИНТЕРВЮ

Бивш началник от ДАНС пред Фрог: Прекият наследник на Пеевски остава в Агенцията. Борисов употреби Георгиев като мюре. Американците не ни броят за живи

.
Асен Стефанов
Прекият наследник в ДАНС –Недялко Недялков остава в ДАНС като зам.-директор. Докато е там, промяна не може да има. Бойко Борисов употреби Димитър Георгиев /бел. ред. уволненият председател на ДАНС/ като мюре. Добре, че американците не ни броят за живи, иначе със сигурност доста ще се засегнат. Това каза пред Фрог нюз бившият шеф на ДАНС-Пловдив Асен Стефанов. Ето какво обясни той за сканалите покрай Агенцията:
 

Г-н Стефанов, в свой пост преди няколко дни пишете: „КОЙ управлява службите, докато преуморените ръководители си почиват безпарично? Дали отпускарите не са просто мюрета, пуснати да се залисваме с тях, докато дубльорите забърсват улики и доказателства?“. Кое ви накара да зададете тези важни въпроси?

 

Когато ръководителят на ДАНС излиза в дълъг отпуск в последните дни на предишното правителство, въпросът наистина е „защо“. Но отговорът няма да дойде с взиране със седмици в отпускаря. Същественото е кой управлява Агенцията в негово отсъствие. И дали, след случилата се все пак вчера смяна на председателя на ДАНС, двамата му заместници ще подадат оставка, най малкото защото не са предложени за тези позиции от настоящия шеф на Агенцията (по Закона за ДАНС, председателят се назначава по предложение на Министерския съвет за срок 5 години, а двамата заместник-председатели се определят с решение на Министерския съвет за същия срок по предложение на председателя на агенцията). Ако не го направят, и то веднага, хипотезата за мюретата и дубльорите ще излезе съвсем правдоподобна.

 

 В ДАНС има един зам.-шеф, казва се Недялко Недялков. Медийни публикации го свързват с Делян Пеевски? Вие какво знаете за него? Председателят на ДАНС беше сменен, но ако такива като него останат на постовете си, може ли да се разчита на промяна в работата на родното ФБР? Бившият вече председател на ДАНС Димитър Георгиев смята, че го махат заради разкритите руски шпиони. Вие повярвахте ли му? Кога ръководител на такъв пост си взима няколко месечен отпуск?

 

В края на 2013 г., пред пловдивска медия, описах профила на „подходящия“ тогава ръководен кадър в ДАНС. За да избегна автоцитиране, ще го припомня така: зле образован некадърник със съмнителен морал. По онова време начело на Агенцията беше двойката Писанчев – Недялков, които, преди позорния избор за наследник на Пеевски в ДАНС, си обещаха взаимно, че спечелилият ще назначи другия за свой заместник.

Сравнително бързо, въпреки съпротивата на задкулисието, Писанчев трябваше да си тръгне, но половинката му остана. Сега си тръгва и Димитър Георгиев, а Недялков - не. Според колеги, оперативното ръководство на Агенцията винаги е било именно в ръцете на Недялков. Той е прекия наследник на Пеевски в ДАНС. Съвсем ясно е, че докато е там, промяна не може да има.

 

Довчерашния председател на ДАНС Димитър Георгиев сам не вярва в обяснението си за отстраняването му, съвпадащо напълно с това на Борисов. Колкото до странната му отпуска, мисля, че му е наложена от Борисов, за да го употреби като мюре.

Между другото, „родното ФБР“ не ми звучи добре, даже и ако се влага известна доза сарказъм. Добре, че американците не ни броят за живи, иначе със сигурност доста ще се засегнат.

 

Като човек, който е бил в „кухнята“ на ДАНС, как гледате на скандала с подслушването на политици от т. нар. партии на протеста? Вярно ли е, че ДАНС се е превърнала в служба-бухалка на властта и в библиотека за компроматни дела срещу неудобните? Вярно ли е, че ако реши, службата може да „сготви“ всеки човек?

 

В „кухнята“ не съм бил – не отговарям на необходимия за там профил.

Скандалът с подслушванията ще стане истински скандал и, надявам се, с истински последствия, когато се появят доказателства. Дали ДАНС се е превърнала служба-бухалка? Докладът на един бивш щатски посланик у нас свързва доскорошния премиер и пряк надзорник на ДАНС с участие в силови групировки и организирана престъпност. Борисов е определян от „остриета“ на ГЕРБ като „карикатура на диктатор“, а обкръжението му като „шайка“ (нищо, че въпросните „остриета“ са професионални ренегати). Този човек доскоро командваше ДАНС, която пък от осем години се ръководи от наследници на Пеевски. Представете си в какво се е превърнала тази структура.

 

 Ако това е така, то може ли да определим ДАНС като заплаха за националната сигурност на България?

 

България няма национална сигурност.

 

 

Интервю на Катя Илиева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 64583 |21.05.2021 Росен Миленов пред Фог: ДАНС е атомна бомба. Ако МВР беше влязла там, си отиваше главния прокурор . 17| 14762 |01.02.2021 Бивш шеф на охранителна полиция: Оцеляват само охранителните фирми, приближени на властта . 6| 10764 |12.01.2021 Бивш шеф на ПСС: Интереси, власт и нарцисизъм попречиха да имаме хеликоптерно спасяване . 22| 19380 |13.10.2020 Бивш служител от ГДБОП пред Фрог: Групата за задържане се изпраща с насока: “Смачкайте ги!”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads