Реклама / Ads
24| 11269 |02.11.2023 ИНТЕРВЮ

Димитър Ганев за ФрогНюз: На балотажа Григорова може да увеличи гласовете, но Терзиев има голяма преднина

.
Политологът Димитър Ганев Източник: БГНЕС
”На балотажа можем да очакваме да има доста по-голям ръст при Григорова, отколкото при Терзиев. Но пък Терзиев има доста солидна преднина на първи тур. Защо Григорова има по-голям потенциал за ръст? Защото, първо, ИТН подкрепиха официално Григорова. ”Възраждане” със сигурност ще разпознаят в много по-голяма степен Григорова като близка до техните политически виждания, отколкото Васил Терзиев. Най-малкото, голяма част от тези, които са гласували за ”Възраждане” през април, сега са подкрепили Григорова. И трето, вчера Борисов на практика подкрепи Григорова.
 

Това заяви в интервю за ФрогНюз политологът Димитър Ганев от "Тренд". Вижте и цялото интервю:

 

Г-н Ганев, изненадващи или по-скоро очаквани са резултатите след първия тур?

Възпроизведе се някаква картина, която ние познаваме на национално ниво. А именно - двете големи партии, които са доминиращи в националния политически процес, имам предвид ПП-ДБ и ГЕРБ, остават най-големите политически субекти в страната. Това не би трябвало да ни изненадва. Това, което може би прави впечатление, е по-слабото представяне на "Възраждане" - от това, което сме свикнали да наблюдаваме като национални резултати на "Възраждане" от последните няколко месеца. Т.е. няма някакъв ръст, пробив, някакво завладяване на местната власт в общинските съвети от страна на "Възраждане".

 

Това, което също прави впечатление е, че въпреки слабата популярност на правителството (по последни наши данни между 20 и 25% от българите имат положителна оценка към работата на този кабинет) се вижда, че това мнозинство няма алтернатива. Защото нито "Възраждане" постигнаха някакъв кой знае колко сериозен резултат, нито при някоя от другите опозиционни партии се вижда някакъв ръст - нито при БСП, нито при ИТН. Аз лично не бих казал, че има съществена изненада по отношение на националната картина. По-скоро има някакви изненади на отделни места. Някакви неща правят впечатление на отделни места. Такъв тип за мен изненада е сривът на двете големи партии - имам предвид ПП-ДБ и ГЕРБ - в столицата. Защото през април ПП-ДБ имаше 190 хил. гласа, сега заедно със "Спаси София" имат 120 хил. гласа. ГЕРБ през април имаше 120 хил. гласа в столицата, сега има под 70 хил. Тук говорим наистина за срив, и това според мен е истинската изненада. Много е интересно да видим какви са причините. За мен част от тях са свързани с кандидатите - те просто не бяха достатъчно убедителни.

Ниската избирателна активност на какво се дължи според Вас?

Избирателната активност в национален план е по-висока на тези местни избори, отколкото последните парламентарни избори. Това е нормално, тъй като местните избори винаги имат допълнителен фактор, който може да мотивира хората. А именно това е мажоритарният избор за кмет. Т.е. освен партийният избор, който правиш с листи, имаш допълнителен мотивиращ фактор - да гласуваш за кмет, който примерно харесваш. Или напротив - гласуваш за кмет, защото искаш да накажеш този кмет, който не харесваш. В този смисъл, за мен не е учудващо, че има по-висока избирателна активност от последните парламентарни избори. Това има своето обяснение. Не говорим за някаква рекордно ниска активност. Но като цяло, да, активността на тези местни избори е по-ниска, отколкото на предишните местни избори през 2019 г. Тук обяснението на този феномен е свързано с факта, че ние се намираме практически в 6-ти поредни избори в рамките на 2 години. Те започнаха още от 2021 г. пролетта и досега, това е шести избор. Има натрупана изборна умора, определено. На хората им писна от избори. И затова на тези избори активността е по-ниска, отколкото на последните местни.

Как си обяснявате относително слабия резултат на Антон Хекимян? Можем ли да си обясним неговите резултати с това, че кандидатурата му беше обявена в последния момент?

Очевидно ГЕРБ търсиха човек, който е външен на партията. Те явно в щаба са правили в интерес на истината разумен и стратегически правилен анализ, както БСП, между другото, така и ПП-ДБ, че изборът на София вероятно ще се реши на втори тур. А на втори тур трябва да имаш човек, който да може да привлича по-голям електорален потенциал. Винаги по принцип в такива ситуации външните хора, които са популярни, и които са известни със своите дейности извън политиката, на теория може да привличат по-голям електорален потенциал. Затова и се заложи на Васил Терзиев като външен човек, и на Григорова, и на Антон Хекимян. Рискът тук е партията да не възприеме кандидата като свой. И тук според мен при Антон Хекимян заради малкото време, което той имаше в кампанията, той не можа да бъде припознат от партията като свой. И това вероятно доведе до този по-нисък резултат. Имам предвид по-нисък резултат от гледна точка на това, че голяма част от ГЕРБ, които гласуваха през април, не излязоха да гласуват сега през октомври. Иначе, тези от ГЕРБ, които са излезли и са гласували, общо взето, са го припознали. Въпросът е, че много от тях не са излезли.

Какво да очакваме на балотажа в неделя? Как ще се разпределят гласовете от другите партии?

Можем да очакваме на балотажа да има доста по-голям ръст при Григорова, отколкото при Терзиев. Но пък Терзиев има доста солидна преднина на първи тур. Защо Григорова има по-голям потенциал за ръст? Защото, първо, днес ИТН подкрепиха официално Григорова. "Възраждане" със сигурност ще разпознаят в много по-голяма степен Григорова като близка до техните политически виждания, отколкото Васил Терзиев. Най-малкото, голяма част от тези, които са гласували за "Възраждане" през април, сега са подкрепили Григорова. Затова е и толкова нисък резултатът на "Възраждане" в София. И трето, вчера Борисов на практика подкрепи Григорова. Да, не го каза пряко, но, че се предпочита "държавна собственост пред държавна сигурност" мисля, че е достатъчно ясен намек.

 

В този смисъл, от по-големите електорати, които останаха непредставени на втория тур, всъщност шансовете са на страната на Григорова, тя да вземе по-голямата част от тях. Може би само електоратът на Вили Лилков ще има по-различно поведение. Но не трябва да забравяме едно - тези електорати, които гласуваха на първия тур, те няма да излязат в тяхната цялост да гласуват на втори тур. Т.е. по-малко хора от тях ще излязат да гласуват въобще. И в този смисъл, ключово е въобще колко от тях ще излязат да подкрепят някой от кандидатите, защото, ако гласуването е масово, ако има висока избирателна активност, шансовете ще са на страната на Григорова. Ако по-логичното стане, да излязат по-малко хора, то преднината на Васил Терзиев от първия тур може да се окаже решаваща за победата му.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви вчера, че призовава всички да се обединят срещу ГЕРБ. По думите й злото в България е режимът на ГЕРБ, който мачка хората и ги държи в страх и зависимости. Как бихте коментирали това изказване?

При Корнелия Нинова притеснението от Ваня Григорова да спечели е доста сериозно, защото ако Ваня Григорова спечели изборите в София, автоматично това ще я превърне в новия лидер в лявото пространство. Да, тя може да не е номинално лидер, не е задължително да става председател на някоя партия или да взима ръководството в БСП, а просто всички в лявото ще слушат Ваня Григорова и на никой няма да му е интересно какво казва Корнелия Нинова. Това, което е направила Нинова, е учебник за това как можеш да дистанцираш ГЕРБ от кандидата на БСП. Ако играеш тактически правилно и искаш да спечелиш мача, това, което със сигурност ще правиш в тази една седмица, е да гледаш да не обидиш избирателите на ГЕРБ. Защото те така или иначе в момента са мотивирани от своя лидер да дадат своя глас за Григорова. И това, което прави Корнелия Нинова, е единствено да ги дистанцира от нея. Защото Корнелия Нинова няма никакъв интерес Ваня Григорова да спечели тези избори.

Има ли според Вас опасност от предсрочни парламентарни избори?

Не, не смятам. Какъвто и да е резултатът. По една много проста причина - и резултатите на местните избори съвършено ясно показаха, че това мнозинство е общо взето безалтернативно. Ако има предсрочни парламентарни избори сега, ще се възпроизведат сходни резултати. Да, разбира се, с малки разлики. Но правителството пак трябва да бъде от политически същия характер. Имам предвид коалиции между тези формации, които в момента подкрепят кабинета. Не виждам никакъв интерес на която и да е от формациите в момента да събарят тази конфигурация.

 

Интервю на Георги Камарашев

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 7748 |01.11.2023 Христо Панчугов за ФрогНюз: Терзиев и Григорова имат потенциал да разширят подкрепата си. Зависи от стратегиите и комуникацията! . 8| 12752 |01.11.2023 Здравка Евтимова за ФрогНюз: Денят на народните будители е победа над раболепието, доносничеството и предателството . 17| 12843 |31.10.2023 Адв. Емил Георгиев за ФрогНюз: Ако ЦИК саботира сертифицирането, може и да не гласуваме отново машинно . 2| 10133 |30.10.2023 Проф. Румен Кънчев за ФрогНюз: В Близкия Изток ще се изостря съперничеството между САЩ, Русия и Китай, ще доминира военната сила пред дипломацията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads