Реклама / Ads
49| 86622 |10.11.2020 ИНТЕРВЮ

Доц. Атанас Мангъров пред Фрог: Коронавирусът няма да ми се размине. Около Нова година ще утихнат нещата

.
Д-р Атанас Мангъров
Коронавирусът и на мен няма да ми се размине. Смятам, че към Нова година ще утихнат нещата. Това каза пред Фрог нюз доц. Атанас Мангъров. Ето какво още допълни той:
 

-        Доцент Мангъров, днес стана ясно, че оглавявате клиниката за лечение на болни с коронавирус в Инфекциозна болница. Не се ли притеснявате, че ако ситуацията се усложни, може на вас да хвърлят отговорността?

 

-        Да може и така да стане. Но нали знаете за Дартанян в „Тримата мускетари“- той  се страхуваше, но беше храбър и вървеше напред.

 

-        Вие сте поискали да оглавите клиниката, нали не бъркаме?

 

-        Да, аз от доста време исках да отида там, защото виждам, че има новобранци, които се оплитат. Има и много безсмислени неща, наложени от Здравната каса. Те важат, разбира се за всички ковид- отделения. Става дума за едни безсмислени изследвания, за едни писаници, които трудно ще се променят. Както знаете НЗОК е една бюрократична структура, но каквото мога ще направя. В някаква степен трябва да се облекчи лечението. Работещите там живеят трудно. Нещата могат да се правят по много по-лесен начин.

 

-        Има ли в болниците много хора, които могат да се лекуват вкъщи?

 

-        Абсолютно. Днес като минах визитация, до половината пациенти биха могли да си бъдат вкъщи.

 

-        А ще ги изпишете ли, за да настаните пациенти, които действително имат нужда от лекарска помощ?

 

-        За да изпишеш някого, той трябва да има отрицателен писиар тест. Или пък трябва да даде съгласие да бъде изписан. Ако това се случи, трябва да стои две седмици под карантина. Има административни изисквания, които връзват ръцете ни. Като се запълни едно такова отделение и няма изпразване, докато не изпълниш тези неща. Когато са по-екстремни обстоятелствата, би трябвало да се погледне по-широко на въведените правила.

 

-        Днес прегледахте ли болните от коронавирус в Инфекциозната болница?

 

-        Да, видях пациентите на единия етаж. Има два етажа с 80 болни. Утре ще мина на другия етаж.

 

-        Колко от тези 80 пациенти са в тежко състояние?

 

-        Не повече от 20.

 

-        Много ваши колеги казаха, че е било добре да се открие специализирана болница само за Ковид. Вие съгласен ли сте с тази теза?

 

-        Навремето за това  бе създадена Инфекциозна болница. Когато започнах работа през 1983-та година тя беше с 427 легла. Сега тя е със 120 легла, като за ковид са 80. Болницата е била направена точно за такива случаи. Но през годините леглата са значително редуцирани.

 

-        Ще се разшири ли ковид зоната в болницата?

 

-        Тя е запълнена, но може да се вземат части от другите отделения. Но това не е решение. Трябва хората, които не са тежко болни, да се лекуват вкъщи. Всъщност това са по-голямата част от пациентите. Това не е особено опасна инфекция. Сега зная, че ще ми скочат и ще кажат: „Виж колко хора ще се заразят, ще умрат“. Добре, но по този начин не може да се работи.  Така или иначе, колкото и да се мъчим, не можем с тези мерки-затваряне, изолация, да ограничим инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Виждате, че не се получава. Шефът на БЛС каза, че обществото се е провалило, защото не спазва мерките. Но в другите страни да не би да са по-различни от нас?! И там е така. Тук би трябвало да се действа като през 2009-2010 година, когато беше епидемията от свинския грип. Той бе нова инфекция, много хора се заразиха и много хора загинаха. Но нищо такова, като сега, не се случи.

 

-        Психолози алармират, че освен лечение за ковид, хората ще имат нужда и от тяхната помощ заради непрестанната истерия.

 

-        Така е, виждам уплашени до смърт хора. Ти казваш на пациента, че му няма нищо, но той умира от страх. Не можеш да го изпишеш. Най-лошото е, че и лекарите са на същия хал. Има много лекари, които се страхуват. И как няма да е така, като се съобщават само лошите новини. Лекарите трябва сами да се пазят. Не е редно да се вини обществото.

 

-        Имате ли деца с коронавирус при вас?

 

-        Има няколко, дори новородено. Но те реално не са за болница. На децата им няма нещо-вдигнат температура, кашлица, сополи. Това е.

 

-        А бебенцето как се е заразило?

 

-        Майката е с COVID-19. Тя няма на кого да го остави, кърми го. Но и двамата биха могли да са вкъщи. Важно е да се каже на хората, че симптомите при познатия ни грип минават за около седмица. При коронавируса са необходими близо две седмици. Трябва да мине технологично време, за да се оправят. Човек трябва да влиза в болница, ако има нужда да му се даде кислород.

 

       Докато говорихме, ви чух да кашляте. Да не би и вие да сте пипнали заразата?

 

-        Какво като кашлям?  И на мен няма да ми се размине. Спомням си през 2009 година, когато бе епидемията от свински грип, първият случай бе с пациент в правителствена болница. Отидох там, за да консултирам и какво мислите видях. Всички бяха забулени. Бях без нищо и не се заразих. Много по-късно прекарах свинския грип.

 

-        Какво правите в момента от всички мерки?

 

-        Мия си ръцете, това е. Има и нещо хубаво при нас - не се приложиха най-рестриктивните мерки, което е добре. Така действаха в няколко държави, които мислеха планово.  С този темп на заразяване, би трябвало към Нова година и малко след това нещата да са затихнали.

 

-        Наскоро в едно предаване казахте, че сте влизали в отделението за ковид без маска. След това от същото място казаха, че не сте влизали. Защо така се получи?

 

-        Аз, доколкото зная,  работя в Инфекциозна болница, а не в някой санаториум, нали така?! Хайде да не говорим смешни работи.

 

 

Интервю на Катя Илиева

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 19502 |05.11.2020 Д-р Цветеслава Гълъбова пред Фрог: Има една чудесна книга - ”Болните, които ни управляват” . 20| 12843 |30.10.2020 Учителка пред Фрог нюз: Властта ни обрича на гибел. Няма да умра от вируса, а от глад и нищета . 39| 10959 |29.10.2020 Владимир Симеонов пред Фрог: Днес истинските народни будители протестират по площадите на България . 46| 23144 |27.10.2020 Лекар пред Фрог: Нещата са изпуснати, политическите решения ни прецакаха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads