Реклама / Ads
20| 11820 |22.08.2010 ИНТЕРВЮ

Н. Генджев: Ахмед Емин нареди на Филчев и Сантиров да ме арестуват

.
БНТ провокира религиозна вражда, изкараха всички мюсюлмани турци.Бивш председател на СГС слугуваше на ДПС, издаде документ с невярно съдържание.Искат 15 млн. за джамии да минат през обръчи на Доган, казва духовникът.
 

Различни решения на Темида повече от 10 години подържат съществуването на две алтернативни мюсюлмански общности. В средата на май Върховният касационен съд възстанови Недим Генджев за председател на Висшия мюсюлмански съвет, а досегашният главен мюфтия Мустафа Хаджи, свързван с ДПС се оказа нелегитимен. Така втората по големина религиозна общност в България - мюсюлманската, посрещна противопоставена и със скандали свещения месец Рамадан. За движещите сили, опасностите от религиозна война и изхода от конфликта разговаряме с д-р Недим Генджев.

Интервю на Стоян Симеонов


- Д-р Генджев, мюсюлманите в България са объркани и раздвоени, не знаят кой е истинският главен мюфтия в момента?

- Ако зачитаме решенията на Върховния касационен съд, Софиойски апелативен съд, Софийски градски съд би трябвало аз да съм председател на Висшия мюсюлмански духовен съвет. Това се потвърждава и от удостоверение за актуално състояние, което ни е издадено от 5 август тази година. Всякакви други претенции и твърдения за този пост са нелегитимни и фалшиви.

- Но и Мустафа Хаджи претендира за поста, а преди дни по БНТ поздрави вярващите с настъпващия празник от името на Главно мюфтийство?

- Излъчването на това поздравление беше грубо нарушение и провокация от страна на БНТ и на новия директор Вяра Анкова. За това ние сме сезирали СЕМ с писмо и Дирекция по вероизповеданията. Но националната телевизия допусна и друго нарушение пак тия дни – пуснаха декларация на Мустафа Хаджи, в която твърди, че той е главен мюфтия и представлява вероизповеданието. От БНТ просто ни правят на пук, но г-жа Анкова не знае с кого си отваря битка. Така националната телевизия стимулира разделението на мюсюлманите в България, настройва ги, не се съобразява с решенията на съда, провокира религиозна вражда. За тези опасни действия на ръководството на БНТ сме сезирали и Главна прокуратура, ще търсим правата си и пред Комисията по дискриминация.

- Каква е провокацията към религиозния мир?

- Обръщението на Хаджи бе пуснато по БНТ в 16 ч в новините на турски език. А мюсюлманите в България не са само турци – има арабска диаспора, помаци, цигани, които не знаят и дума турски. Така се представя, че празникът едва ли не е само на турския етнос. Подобно поведение е обидно, но пък ако са го направили от неграмотност, говори още по-зле за новия екип на телевизията.

Очаквам прокуратурата да се заеме с този случай, стига са ни плашили, че някакъв си Гергов стоял зад Анкова. И Гергов и Станишев не могат да и помогнат, когато става дума за религиозна провокация.

- Колко години продължи съдебната ви битка с претендентите за Главно мюфтийство?

- Съдебната сага продължи около 7 години и в основата на това размотаване стоеше бившия председател на СГС Светлин Михайлов. Той беше слугинаж на ДПС. За неговите незаконни действия и пристрасност съм сигнализирал Висшия съдебен съвет, прокуратурата. През всички тези години той регистрира три незаконни мюсюлмански конференции. Казвам незаконни, защото делегатите бяха все кметове и активисти на ДПС, избрани от нелегитимни ръководства.

В тази религиозна сага се стигна до парадокси. С разпореждане на Светлин Михайлов съдът вписа една тричленка, която да ръководи вероизповеданието. Такова чудо никога не е имало. По-късно това решение бе отменено от Софийски апелативен и Върховен касационен съд, но тогава се намеси психопатът Никола Филчев, бившият главен прокурор и прибра цялото фирмено дело №1659 по регистрацията в своята каса. Държа го 6 месеца. Обяснението бе, че ще проверява нещо. Той няма право да взима и да държи в кабинета си оригинални фирмени дела. Но така даде шанс на ДПС да проведат през април 2005 г. нова мюсюлманска конференция пак, а по-късно решенията й, пак с намесата на Светлин Михайлов бяха вписани в съда с новите изборни лица.

Два месеца по-късно – на 1 юли Филчев върна взетото фирмено дело във “Фирмено отделение” на СГС. Ясно се разбира, че просто е изпълнявал поръчка на ДПС. Но отново с юристи атакувахме тези действия и с решение на Върховния касационен съд решенията на тази конференция бяха анулирани на 8 януари 2008 г. Но за да запазят властта си във вероизповеданието, кликата на ДПС и Мустафа Хаджи прибягнаха към извършването на престъпление – фалшифицираха действащия Устав на мюсюлманското вероизповедание. Фалшифицираха и 200-300 подписа на председатели на джамийски настоятелства, които уж искали свикване на мюсюлманска конференция.

През октомври 2009 г. кликата на ДПС се опитаха да направят същия номер и пак организираха мюсюлманска конференция, но този път номерът им не мина, защото вече нямаше тройна коалиция, нямаше ги ония фалшиви коалиционни партньори, които да натискат и мачкат съда, а освен това и СГС вече имаше ново почтено и принципно ръководство. Тогава съдът отказа за пръв път да впише тази измислена конференция. В процеса на изследване на документите за подготовката и провеждането й установихме стотици нарушения.

 Сега само в Софийска районна прокуратура се водят 14 досъдебни производства срещу Мустафа Алиш Хаджи, че е фалшифицирал подписи на делегатите, срещу Хюсеин Хафузов, че е фалшифицирал Устава на вероизповеданието, разследват се и бивши районни мюфтии. Но тук попаднахме на още едно разкритие – самият Светлин Михайлов също е издал документ с невярно съдържание, свързан с тази конференция. Сигнализирахме за това престъпление ВСС и мисля, че това разкритие допринесе за смяната на Михайлов. Ако ВСС реши, нека да сигнализира прокуратурата за това престъпление, ние сме си свършили работата.

- Смятате, че правителството на Станишев е оказвало натиск на съда, за да не ви регистрират?

- Разбира се, това е факт, имаме доказателства.

- В Пловдив привърженици на двете мюсюлмански ръководства се биха, очаквате ли нови конфликти и провокации?

- Инцидент бе предизвикан от депутата на ДПС Рушен Риза и др. в джамията в Пловдив. Настроения срещу нас, законното мюсюлманско ръководство, се насаждат от медии близки до ДПС. Естествено е да продължат подобни конфликти и провокации, защото реално всичко опира до парички от една страна. Но от друга - ги мотивира страхът от ревизии и разкрития в мюсюлманското вероизповедание. От 1300 джамии в страната 360 са без имами, защото не са изплащани заплати и това е продължавало над 10 години, а повечето от имамите са пенсионери.

- В какви размери са злоупотребили те?

- Огромни са и са за милиони левове. Ето, задавам простите въпроси: от къде Мустафа Хаджи има три апартамента в Истанбул, с какви пари ги е направил? Това се знае в родното му село, дъщерите и семейството му живеят реално в Турция и нямат нищо общо с България. За ориентация на обществото ще посоча, че 1 млн. евро струва апартамент в престижен квартал на Истанбул.

Да обясни от къде има триетажна къща в скъп квартал на Бурса и бившият главен мюфтия и член на незаконния Виш духовен съвет Фикри Сали? Друг техен активист и на ДПС Хюсеин Карамолла има също огромни имоти в Бурса. И те са придобити през последните години.Тази собственост с пари от заплати не може да се купи. Тогава да обяснят какъв е произходът на парите им? Съмненията ми са, че вероизповеданието е ползвано за лично облагодетелстване на определени лица.

- Ще искате ли ревизия на вероизповеданието в цялата страна?

- Категорично ще настояваме за пълна ревизия и от това идва големият им страх, за това са заплахите за протести и скандалите в джамиите. Но трябва да е ясно, че главен организатор на протестите, които бяха в София преди месец, е ДПС, а водач е Рушен Риза.

Логично е обществото да се запита, защо създават това напрежение? Едвали амбициите им опират до вярата, просто става дума за пари.

- Какви пари разгарят страстите?

- Има едни 15 млн. евро, които са в банкови сметки на турското посолство в България. Преведени са от турска организация за културните ценности и са предназначени за ремонт и реставриране на джамиите в Кюстендил, Разград, Стара Загароа, Шумен и София. И сега битката е кой ще вземе тези пари. В посолството пък има един господин Мазхар Бюлгин, който е чиновник на една заплата и явно, че се е разбрал с депесарските фирми за някакви комисионни. Сега битката е през кои фирми ще минат тези милиони? Но апетитите са и заради вакъфските имоти. По нашата информация голяма част от тях са наети от хора на ДПС, плащат дребни наеми, а печелят много. Така обаче се ощетява вероизповеданието.

- Как тече процесът на смяната на ръководствата в страната, след като в крайна сметка Темида призна вас за легитимно ръководство?

- На този етап навсякъде срещаме съпротива, но ще решим проблема. Сега е свещеният месец Рамадан и през този период подаваме ръка, добронамерени сме, прощаваме си обиди и затова искаме да не използваме силови методи, за да влезем в Главно мюфтийство и в джамиите в страната. Но хората на ДПС и незаконният Мустафа Хаджи не ни пускат, крият се. Главно мюфтийство сега е заключено, поставили са някакви бодигардове да го пазят, отказват да предадат сградата. Реално това е окупация. Искаме със законни средства, със съдия изпълнител да влезем във владение, без ексцесии. Трябва да се спазва законността и ще се боря за това. Вярвам, че с волята на Всевишния ще преодолеем проблемите.

- Подавате ли ръка за помирение на старите мюфтии и духовници, които са били с Хаджи?

- Който не е крал, ще му подадем ръка, но крадците трябва да отговарят пред закона.

- Обвивяват ви, че ДПС е назначило синът ви на важен поста, а Доган стои зад вас и реално си партнирате задкулисно, за да създавате напрежение на новата новата власт?

- Това са пълни глупости, разпространява ги Осман Октай, изхвърлиха го от всякъде и сета търси към кого да се присламчи. Аз водя битка с ДПС от 20 г. и това го знаят всички. Това, че синът ми е бил назначен в Комисията за финансов надзор е не заради ДПС, а защото има качествата и уменията. Владее няколко езика, има няколко магистърски дипломи. Бъдете убедени, че нито аз, нито някой от семейството ми ще отиде да работи за ДПС. За мен те разпространяват всякакви слухове, че съм продал вакъфски имоти и какво ли не. Но ако е така, да ме пратят на прокурор, както аз действам с нарушителите на закона.

- Преди години ви арестуваха с обвинение, че сте прехвърлили пари на вероизповеданието в лични сметки, до къде стигна разследването?

- Зад този инсциниран арест тогава стояха Никола Филчев и покойният Ахмед Емин. В престъпния им замисъл участваше и небезизвестният съдия Сантиров, хванат при даване на подкуп от военния министър Цонев на следовател. Реално Сантиров постанови оставането ми в ареста и така изпълни политическата поръчка, която Ахмед Емин бе дал на Филчев. Но сега задавам върпоса: къде са тези тримата ? Единият е в психоболница в Мюнхен, другият го съжалявам за това, което му се е случило в ареста, а третият е мъртъв. Няма нужда от коментар.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 60| 16264 |22.08.2010 С. Колтуклиева: Симеон Дянков създаде финансов „октопод” . 27| 12330 |20.08.2010 Ервин и Илхан: Накарахме американците да ни завиждат, че сме българи . 99| 11026 |17.08.2010 К. Петков: България има нужда от революция, инак МВФ ще ни спасява пак . 37| 13557 |15.08.2010 Ил. Божинов: Първанов щеше да е премиер а-ла Станишев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads