Реклама / Ads
4| 13625 |02.02.2018 ИНТЕРВЮ

Георги Георгиев: Прокуратурата направи Пеевски и майка му пожизнено невинни

.
Георги Георгиев
Прокуратурата направи депутата от ДПС Делян Пеевски и майка му пожизнено невинни. Това каза пред Фрог нюз лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев. Ето какво още разказа той:
 

- Г-н Георгиев, изненада ли ви ареста на кмета на Септември?
- Не е нещо, което не сме виждали до момента. Винаги, когато предстои доклад на ЕК, или както в момента, сме под наблюдение на Европа, се демонстрира борба с корупцията. Всичко, което се прави, е само имитация. Убеден съм, че след 5 месеца всичко ще се забрави. Та един Ченко Чоков все още не е осъден. За кмета на Септември съм убеден, че нещата ще се развият по същия начин. Преди няколко години имаше огромен скандал с кмета на Видин Герго Гергов. Тогава службите и прокуратурата отново демонстрираха показност. Нахлуха в сградата на общината, Гергов беше задържан и отстранен. След това съдът го възстанови. Делата постепенно започнаха да утихнат.

- Ако няма реално наказание за уличените в престъпление, защо се предприемат такива мерки тогава?

- Тези действия се използват, за да бъдат наказани някои, самозабравили се по места кметове. Други, които не се отчитат нагоре и трети, станали неудобни. Нищо добро за обществото не се случва, защото подобни акции не са истински. Такива имитации сме виждали. И те са са с ясен и предизвестен край.

- Някои сега ще си кажат, защо за кмета на Септември може, а за депутата от ГЕРБ Делян Добрев не може?
- При него е друго нивото. Заради това и другият Делян е недосегаем. В момента, в който има някакво напрежение, го отнасят тези, които са на средно и ниско ниво. Винаги е било така. Дават се допустими жертви, които са преодолими. Но горе по върховете никой не пипа. Там нищо не се случва. Прокуратурата не може да стигне до там.

 

- Журналистически разследвания показват, че източване на общински средства през фирми на приближени до кмета има в много градове.

- Това са класически схеми за източване на общински, национални и европейски средства. Те се прилагат вече десетилетия. Този човек е номиниран от ГЕРБ. Само преди две години е бил предложен на обществото като достоен, чист, честен и кадърен човек. Но проверете, че тези схеми не са от пет месеца. Голямата част от тези пари отиват нагоре, за да смазват системата. Огромната част от общините са докарани до фалит именно заради тези схеми. Така кметовете стават зависими от централната власт. Те се превръщат в слуги на изпълнителната власт.

 

- Има ли изход от подобен омагьосан кръг?
- Изход има и БОЕЦ сме го посочили. Това е гражданската революция. Българинът трябва да осъзнае силата си в гражданското общество. Мафията трябва да бъде изрината от властта само по този начин. Всеки друг компромис само ни връща в омагьосания кръг.

 

- Внесохте първи сигнал в новия антикорупционен  орган с искане да се провери дейността и имотите на депутата от ДПС  Делян Пеевски. Преди това не сигнализирахте ли прокуратурата със същите искания?

- Да, направихме го на  11 януари 2016 година, в момента в който бяха отгласени  няколко сделки, с които Пеевски  придоби редица активи и дружества, включително и медии. Веднага БОЕЦ реагирахме и внесохме такъв сигнал в прокуратурата. Тя реагира светкавично. След няколко дни получихме отговор от небезизвестната прокурор Бецова , която прекрати през 2014 година предишния сигнал срещу Пеевски. Та тя ни написа, че отказва да образува дори предварителна проверка срещу Пеевски. А това е тяхно задължение по закон.

 

- Защо ви отказаха?

- Мотивите са, че проверка по тези питания вече са извършени през 2014 година.

 

- А не може ли нещо ново да се е случило  между 2014 и 2016 г.?

- Точно с този аргумент обжалвахме решението на Бецова  пред апелативна прокуратура. Посочихме, че не може през 2014 година да се проверят факти, случили се през 2016 година. Прокуратурата няма машина на времето и няма как да го направи. Независимо от това уточнение получихме  същият отговор. И забележете, че без да сме питали, оттам ни казаха, че не само Делян Пеевски   е чист като сълза, но и неговата майка Ирена Кръстева. Те са пожизнено невинни. Явно прокуратурата държи и Ирена Кръстева да получи индулгенция . Новата акция на НАП  за скъпите коли е същото. От една страна по списък ще бъдат ударени няколко човека, които към момента са нарочени за неудобни. От друга страна всички останали ще получат подобни индулгенции. Това се прави защото мандатът на главния прокурор Сотир Цацаров  изтича.

 

- Успя ли държавното обвинение да парира мераците ви да разберете откъде са средствата на Пеевски?

- Не, защото след като получихме и вторият отговор  на апелативна прокуратура, сезирахме КОНПИ . Същата, която сега е в новия орган за борба с корупцията. Оттам поличихме  отказ с обяснението, че през 2012 година, по времето на кабинета „Борисов 1” се е променил закона, така ,че въпросната институция   няма право да бъде сезирана от граждани и НПО -та. Можели да се активират от правосъдното министерство и съдебната система. Същият сигнал го изпратихме  и на министерство на правосъдието. Оттам отново получихме  отказ и отговор, че нямало информация Пеевски  да е извършил престъпления в чужбина. Но ние не питаме за чужбина. Ние ги сезираме за съмнения за закононарушения и криминални сделки  в България. И тук омагьосаният кръг се затвори-изпълнителна власт, съдебна власт, законодателна власт.

 

- Какво разбрахте от това своеобразно „ходене по мъките”?

- Стана ясно, че Делян Пеевски  е недосегаем за нито една власт в нашата държава.

 

- Вие направихте няколко опита да го откриете. Докъде стигнахте с издирването му?

- Търсихме Делян  Пеевски  в х-л „Берлин”, където е общоизвестно, че живее. Оказа се, няма нищо общо с този хотел. Никой нищо не знае за него. Потърсихме го няколко пъти в народното събрание официално. Оказа се, че този човек въобще не стъпва там. Никой не знае къде е. Потърсихме го и в централата на ДПС -партията,  която представлява. Специално ни съобщиха , че не знаят къде е, нямат контакти и по никакъв начин не могат да се свържат с него. Т. е партията, от която той е избран за народен представител и пише закон за разграбването на КТБ , не знае къде е. Чудя се как този човек ги пише тези закони, как ги внася? Искаме да му зададем няколко  въпроса, свързани с рязкото му забогатяване за една година. От собственик на стар „Опел”, той стана официално мултимилионер. Декларирал е 80 млн . активи. Искаме да знаем откъде са тези средства. Искаме да чуем, защо не ходи на работа, при положение, че ни му плащаме заплата. Искаме да го попитаме за ролята му във фалита на КТБ . Но Пеевски  е неоткриваем.

 

- Отказахте ли се от тази задача?

- БОЕЦ винаги си води битките докрай.  Ще го намерим. Дължи отговори не само на нас, но и на цялото общество.

 

Интервю на Катя Илиева  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8399 |05.01.2018 Георги Вулджев: Икономиката расте, но не заради правителството . 3| 15597 |05.12.2017 Цончо Ненов: Георги Вълев от „Килърите” ми поръча две убийства . 12| 22989 |05.10.2017 Георги Георгиев от ”Боец”: Корупцията убива жена ми, всички сме обречени . 0| 9991 |28.09.2017 Георги Заяков: Отличникът на изборите в Германия са „Свободните демократи“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads