Реклама / Ads
73| 44075 |08.11.2012 ИНТЕРВЮ

Георги Марков: Време е да покажем на Македония жълт картон

.
Македонците са по-агресивни към нас, обаче и по-смешни, защото не разполагат с ресурс. Историкът акад. Георги Марков е силно притеснен от шетащите из Родопите фондации, голяма част от тях спонсорирани от Саудитска Арабия. Те, освен че строят джамии, вкарват отвън книги, написани на български, които да мътят главите на българите мохамедани с неоосманска пропаганда.
 

Интервю на Ренета Попова

- Акад. Марков, изглежда, че младото поколение е изморено от толкова много история, склонно е да я разглежда като отживелица. Какви са вашите наблюдения като историк?

- В Деня на Народните будители бях във Враца, където в местната природоматематическа гимназия говорих за 100-годишнината от Балканската война. Учениците ме слушаха с интерес, положението не е толкова изтървано. Срещнах се с гимназисти, задаваха ми интересни въпроси, което ми дава надежда. По-възрастни колеги казват: „Те, младите, не ги интересува историята”, но това не е вярно. Това е едно компютърно поколение, на което трябва да му се обяснява по достъпен начин, не да го натоварваме само с имена и с дати. Трябва да се търси смисълът на историята и поуките. Фактите са ясни, могат и да се подбират, и да се манипулират. Понякога се дава тенденциозно сгрешена информацията, особено свързана със събития, които ни противопоставят на Балканите като Балканската война. Неведнъж съм бил на международни конференции, където по някои събития въобще не можем да приближим гледните си точки със съседите. Така се поражда геополитическият термин балканизация. Оказва се, че Великите сили балканизират Югоизточна Европа, но обвиняват балканските народи, че едва ли не те са смутителите на европейския мир, което не е вярно, а има такива тези в интернет.

- Харесват ли ви сегашните учебници? Дискусиите около издаването на нови стигнаха дотам, че стихотворението „Аз съм българче” няма място в буквара, за да не обидим малцинствата?

- Това беше предложение на Владимир Атанасов, министър на образованието в правителството на Симеон Сакскобургготски, тогава беше и главен асистент по литература в Софийски университет. За съжаление сами си фалшифицираме и цензурираме историята и фолклора. Най-безобразният пример е с химна ни. "Мила Родино" е писана от Цветан Радославов през 1885 г., завърнал се с други доброволци, за да участва във войната срещу агресор като Сърбия. Песента става наш химн през 1964 г., след като текстът е фалшифициран от Георги Джагаров и Димитър Методиев под благословията на БКП. Има много други примери. Искат да изхвърлят и „Под игото”, „Епопея на забравените”, „Една българка”, уж не се разбирали от съвременното поколение. Аз питам: „А Виктор Юго също е писател и поет от XIX в., защо французите не са дръзнали да си изхвърлят „Парижката Света Богородица” или „Клетниците”? Това е класическо наследство! Нито Ботев можем да го цензурираме, че „турчин бесней над бащино ми огнище”, както предложи в този позорен доклад Кемал Еюп като председател на комисията по дискриминация. Сега Лютви Местан иска ново пренаписване на историята, Балканската война била спорно събитие, което разделяло българите. Нищо спорно няма! Ние отстояваме нашата гледна точка за освободителния характер на тази война. От ДПС взеха на въоръжение неоосманизма на Ахмед Давутоглу - сегашният външен министър на Турция, който реабилитира османската империя. Би могла да се европеизира, реформира, но видите ли, те, гяурите, погнали тази империя и взели, че я победили. Давутоглу си е турски политик, но за един български политик, макар и от турски произход, това е недопустимо. Също позорно е решението на общинарите в Кърджали срещу обявяването на ген. Васил Делов за почетен гражданин на града. Един много достоен български генерал, защото генералите са били различни, имало е и много свирепи. Неговият противник Явер паша е бил командир на Кърджалийския полк. Той е пленен с 12 хил. и петстотин души. Офицерите и войници се завръщат след края на войната. Ген. Делов, ако беше толкова свиреп, щеше да ги изколи.

- Казвате, че случаят покрай ген. Васил Делов не трябва да се политизира. Как е възможно това, след като в основата на проблема стоят политически интереси?

- Историята отново се употребява за политически интереси. Явно ДПС е решило предизборно да стегне редиците. Имайте предвид, че тези 300 подписа са на изселници от Източните Родопи, които си имат една организация с централа в Одрин. Нарича се Федерация на турците от Балканите. Те всъщност прокарват неоосманизма на турското правителство чрез ДПС в Кърджали. Не може една българска политическа партия да застава на страната на турското правителство. Аз знаех за новите османци, но не съм предполагал, че ще се стигне дотам една българска политическа партия да се вслушва в разпореждания от Анкара. Този, който разправя, че общинарите сами са решили да отхвърлят предложението за ген. Делов, е лъжа. Това в ДПС не може да стане, там партийната дисциплина е над всичко. Те са управление от лидерски тип, нежно казано. Идва от английски. На немски водач е фюрер. Много ми е смешно, когато ги накарам да кажат думата на немски, а те отказват. Но ние знаем кой е лидерът на тази партия, но не трябва да се злоупотребява. Толкова пъти пренаписваха историята за тези 23 години, най-различни политически партии. И СДС, и БСП, сега и ДПС. Няма да остане история от толкова политика.

- Намирате ли връзка между отказа в Кърджали относно ген. Васил Делов и воденото в Пазарджик дело срещу имамите?

- Няма пряка връзка. Аз съм съпредседател на „Дружба Родина”. Това е културнопросветна организация на българите мохамедани, основана през 1937 г. в Смолян. Тогава млади българи мохамедани хвърлят фереджетата, шалварите, превеждат Корана на български, четат на български в джамиите. Но те си запазват вярата. За съжаление след 9 септември 1944 г. тази организация е обявена за фашистка, Камен Боляров, председателят на организацията, е убит, другите са изпратени по лагери и по затвори. Това е другото голямо престъпление на комунистическата партия, наред с македонизацията по онова време по решение на пленума от 1946 г. Ако не бяха унищожили тази организация, нямаше да има тези проблеми. Това са наши събратя. Съвсем естествено те щяха да се преобщят към християнското мнозинство. Последните 3 години съм обикалял неведнъж Родопите. Тези фондации са спонсорирани със саудитски пари главно. Не се издигат само нови джамии, но се разпространява литература, и то на български език. Печата се отвън и се внася тук. Опитват се да ги изкарат араби, турци, кумани, печенези. Само не и българи. Това са много читави хора, които ние не познаваме достатъчно. За нас Родопите свършват до спахотелите на Велинград и ски пистите на Пампорово. Тези фондации объркват главите на това бедно население със своята пропаганда за радикален ислям. Най-лошото е, че имамите учат в Саудитска Арабия, това е много страшно. А нашите служби само наблюдават. Преди 1989 г. имамите учеха в мюсюлманските републики в съветска Средна Азия. Сега час по-скоро трябва да се открие в София ислямски институт за обучение на нашия традиционен ислям. В Пазарджик тези с бурките са циганки, те не са българомохамеданки от Родопите. Един ром ми каза там: „Ако ми дадат и на мен 150 лв., и аз ще сложа бурка.” Толкова са оскотели от глад. Никога по нашите земи, включително във вековете на Османската империя, тук не са носили бурки, както в Саудитска Арабия и Иран. Аз съм попадал в такава среда извън България, доста е зловещо. Изправяш се да говориш с човек, на когото дори очите не му се виждат добре. Затова този радикален ислям трябва да получи отпор, закъсняхме. Как те могат да обсаждат съда в Пазарджик и да оказват натиск и да обявяват това за възродителен процес?

- А сега накъде, след като сме закъснели?

- Трябва да се затегне на първо място контролът по границите особено с Турция. Говорим, че сме за Шенген, ама не съвсем. Ние си отворихме границата по време на студената война. Аз съм служил в Кърджали и сме охранявали по т. нар. кльон. Бяха разположени съоръжения, които не позволяваха диво прасе да пресече. Миналата година турско стадо биволи пасе на наша територия, когато пламна шарп. Не може! Съвсем си разградихме държавата, люшна се махалото. Преди 1989 година – тотален контрол, след това – тотален безконтрол. Колкото по-малко държава, толкова по-добре. Бъркат главите на тези много читави, трудолюбиви и понякога лековерни хора. Много са патили, сменяли са им имената. Задължени сме към тях, трябва да бъдем заедно, защото събитията отиват не на добре. Какво става с т. нар. арабска пролет? Пълно безумие! Западът подкрепи ислямистите. Всеки подкрепя арабската пролет в Сирия редом с „Ал Кайда”. Свалят се светски диктатори. А ние сме на топа на устата. Не бива да допускаме  втора Босна, където се клаха сърби християни и сърби мохамедани. Защото Тито освен Македонска нация направи и мюсюлманска нация.

- Върху България се оказва натиск от Турция, от една страна, и от Македония, от друга. Кой е по-агресивен в политиката си срещу нас?

- Македонците са по-агресивни, обаче те са и по-смешни, защото нямат ресурс. Бях през 2007 г. в Тетово, на 25 км от Скопие, това е един албански град, има голям университет. Там колегите албанци ми казаха: „Тук сме ясни. Ние сме албанци, вие сте българи, тези между нас не знаят какви са и търсят своята загубена национална идентичност.” Тито за разлика от крал Александър, който им казваше „Това е Южна Сърбия, вие сте сърби”, а от ВМРО оказваха съпротива. Тито им каза: „Добре, не сте сърби, но не сте и българи, вие сте македонци!” Македонизмът стана щит, всичките български първенци, учители, свещеници бяха прогонени и изтребвани. Аз го разбирам това. И тук през 1946 г. комунистическата партия се отказа от тях. Но след като се разпадна Титова Югославия, те вместо да се приближат към нас, станаха още по-яростни срещу българската пропаганда, защото над тях нямаше контрол. Преди контролът беше от Белград, бяха като вързано куче. Тито им викаше, когато трябва „Дръж”, после ги връзва. Това беше Скопие. Но вече се самозабравиха там скопските управници. Това, че крадат историята. До края на Втората световна война няма македонска нация, история, език. Фалшифицират и книги, и филми. Но вече започват да ни бодат в очите с тези паметници, с тази гигантомания. Това е една от страните, които едвам диша, с 30% безработица и е вече федерализирана. Северозападна Македония не е вече част от Република Македония. Хайде, да не им вадим червен картон направо като гърците, които им го показват вече 20 г. за името Македония. Трябва да им покажем обаче поне жълт картон.

- Подкрепяте ли позицията на България спрямо Македония?

- Радвам се, че президентът Плевнелиев, който знае какво е да си българин от Македония, защото той самият е родом от Гоце Делчев, им скръцна със зъби. Хубаво им каза: „Дайте,м братя, да не се разправяме по балкански.” Още преди години Георги Първанов като историк им предложи да отбележим 100-годишнината от Балканската война заедно, а те отказаха.

- Но те очакват да ги подкрепим за членството им в Европейския съюз?

- Не могат и не трябва да го очакват. Те нямат европейско поведение! Там има 65 хил. български гроба от войните за освобождението на Македония. Те са осквернени. Тук-там позволиха и бяха възстановени 2-3 гроба, но твърде показно и спряха. Който посяга на гроб, не може да има европейско поведение.

- Турция или Македония има по-големи шансове за ЕС?

- Турция няма никакви шансове и няма място в Европейския съюз. Казах го на една кръгла маса по националната телевизия и те спряха да ме канят: „Трябва да бъдем добри комшии с Турция, но нашата граница да е външна за Европейския съюз.”  Турция е прекалено голяма неевропейска и мюсюлманска държава. А Европа има вече страх, хората се наричат ислямофоби. И с право. В Брюксел, столицата на обединена Европа, има цели квартали, а повече от половината ученици в училищата са мюсюлмани. Все пак европейската цивилизация е християнска цивилизация. Не Ердоган да ни ругае, че превръщаме ЕС в християнски клуб. Какво ми правят филм за Мехмед Завоевателя и Сюлейман Законодателя? Това беше невъзможно преди 10 г.! И то под формата на клюки от харема, интриги. Именно бащата на този Сюлейман – Селим I, той започва да коли и помохамеданчва нашите българи в Родопите и да руши църквите и манастирите. А еничарският корпус? 300 хил. души са били взети малки от майките им. А във филма той е идеализиран, в някакъв харем, там на Босфора, като Ренесансов герой. Този филм е направен много коварно, под формата на сапунка. А самият актьор, който играе Сюлейман Великолепни, преди играеше в друга сапунка - „1001 нощ”. В едно интервю казва за произхода си, че прабаба му е българка от Битоля, а прадядо му – албанец от Дебър. Това е турската нация, тя е късна. В Османската империя няма турци, има османлии. Мустафа Кемал, бащата на турците, и той не е турчин и е рус със сини очи. И той има в родата български корен. А сега новите османци започват да реабилитират империята. Те се смятат вече за една регионална сила, те ще излезнат и от НАТО. Те искат да оглавят ислямския свят, както са били някога. Султанът е бил халиф – водач на ислямския свят. Тях няма да ги интересува европейският съюз и НАТО. Друга мисия имат те. Но ние трябва да се опазим, да не се набъркват нито ислямистите, нито неосманлиите.

- Как ще постигнем това с нашата толерантност?

- Говорил съм с политици по темата, няма да споменавам имена. Те ми казват: „Много вярно говориш. Ти си обаче историк академик, можеш да си го позволиш. Аз обаче не мога.” Политикът невинаги говори това, което мисли. Той трябва да си мери думите, но има теми, по които не може да се прави компромис. С Македонизма например, още повече че преследват в Македония нашите българи. През 2000 г. бях в Скопие, където учредихме Организация на българите РАДКО, а те ни хвърляха в хотела отровни димки. Преследват българите там, а искат сепаратистки да отцепят Благоевградска област. Адвокатът Борис Трайковски, лека му пръст, той има брат Моисей Трайков, също адвокат в Струмица. И двамата по кръщелно са Трайков, обаче Борис, като отишъл да работи в Скопие, от адвокатската колегия са му казали да не се прави на българин, да сложи едно –ски на фамилията си. Дотам са стигнали, както сърбите между двете световни войни са слагали –ич. Попов, ставал Попович. Направили са ги сърби, след това македонци. Населението е много изстрадало във Вардарска Македония, но аз обвинявам тази върхушка. Включително разни историчари и т. нар. академици. Има един Блаже Христевски от Титово, който приближава 100 г. вече. Той е бил студент в Софийския университет като Благой Христов, след това се преименувал и само плюе. Другият – палачът на българите във Вардарска Македония - Лазар Кулишев, техният главен комунист, който има смъртна присъда в Плевенския затвор. Писал на цар Борис III писмо. „Ваше Величество, аз съм потомствен българин, баба, дядо... Аз няма да участвам повече срещу обединеното ви царство.” И царят го помилвал. Вапцаров е разстрелян, но Кулишев е помилван. Царят много е сбъркал тогава. И Кулишев се връща след 1944 г, става слуга на Тито и избива хиляди българи. Другият главен актьор на македонизма е ген. Михаил Апостолов, бил е майор в сръбската армия. След разгрома през 1941 г. се решава германците да освободят всички българи от западните покрайнини на Вардарска Македония, а сърбите остават в плен по лагерите. Тогава Апостолов попълва документ, че е родом българин с баща и майка – българи. И той пише до царя с молба да постъпи в българската армия като офицер, но този път Борис III се усъмнил и му разрешил, но в трудова повинност. И той станал Титов партизанин и също колил българите. Това са едни от главните актьори на македонизма след Втората световна война, които направиха македонска нация чрез насилие и промиване на мозъци. Често казвам: Да си македонец не е националност, а професия, и то добре платена. Някои стигат дотам, че да доказват, че македонецът се е появил преди човека. Намериха в Афганистан някакъв шейх и казаха, че неговият пра, пра, пра... бил син на Александър Македонски. Нека да си бъдат македонци, те имат право да се самоопределят като такива, но да не ровят костите на загиналите войводи, възстаници във войните и да ги помакедончват. Не може баба Вапцарова да казва, че е родила син българин, а те да не й вярват. А бащата на Вапцаров – известният войвода Йонко Вапцаров от Банско? Прекаляват, време е за жълт картон.

- Кой да им го покаже? Националистическите ли партии?

- Не, те само ме разсмиват. Много партии се появиха и те употребяват национализма. Националистическото чувство е силно, всеки трябва да го има. Но това, че обичам родината си, не означава, че мразя останалите. Трябва да се прави разлика между национализъм и шовинизъм. В България се правят опити за бизнес кариера, граничеща с бизнес. Националистите ни излагат.

(следва)

Четете в следващата част от интервюто с акад. Георги Марков коментара му за десницата и дали обявяването на съюз „Единство” е в състояние да обедини една залязваща партия, чиято роля като партия на прехода е вече изпълнена, вярва ли на предизборните обещания на Меглена Кунева и дали Волен Сидеров е прав да разиграва националистически сцени до Паметника на Васил Левски.          
 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 16995 |15.10.2012 Проф. Св. Николова: "Македонски народ“ не съществува по времето на т.нар. „македонски ръкописи” . 13| 16207 |25.06.2012 Само в България: Трайчо Манекена срещу проф. Георги Бакалов - посмъртно! . 42| 14149 |10.05.2012 Капка Георгиева: С Волен ще се срещнем в съда . 44| 13071 |21.04.2012 Николай Марков: Службите събират информация за шантаж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads