Реклама / Ads
6| 12439 |01.03.2018 ИНТЕРВЮ

Инж. Георги Котев: Падането на мораториума върху строежа на АЕЦ ”Белене” ще доведе до нова Гинка

.
Инж. Георги Котев
Премиерът Борисов каза в Лондон, че ще търси средства от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), за довършване на проекта АЕЦ ”Белене”, съвместно с останалите страни от Балканите. Само дето той или не знае, или се прави че не знае, че тази банка не инвестира в такъв вид проекти.
С падането на мораториума за строеж на АЕЦ "Белене" ще паднат и ограниченията по грабежите по тази утъпкана пътека. Това казва енергийният експерт инж. Георги Котев.

- Г-н Котев, как ще коментирате изявлението на премиера Борисов за нов балкански проект за електропреносната система, като има предвид АЕЦ "Белене" и атомните реактори на Росатом за нея?

- Премиерът Борисов каза в Лондон, че ще търси средства от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), за довършване на проекта АЕЦ "Белене", съвместно с останалите страни от Балканите. Само дето той или не знае, или се прави че не знае, че тази банка не инвестира в такъв вид проекти. Следователно това няма как да се случи. Тогава възниква въпросът: Защо говори нелепости и заблуждава гражданите? Отговорът е повече от лесен - за да отклонява вниманието от мега скандала с продажбата на ЧЕЗ България на госпожа Гинка Върбакова. Точно това беше основната цел на безплодното говорене на премиера Борисов.

- Има и активизация на партия АБВ, на Георги Първанов и Румен Петков по въпроса. Според тях мораториумът върху строежа на АЕЦ „Белене“ трябва да падне и това е необходимото условие, за да се намери сериозен инвеститор за изграждането на централата. Заговориха за държавно участие и пак за АЕЦ "Белене" както и за балкански проект. Какво се цели с това?

- Падането на мораториума върху строежа на АЕЦ "Белене" няма да доведе нито един чужд инвеститор, а по-скоро ще станем свидетели на някоя нова или нов Гинка Върбакова. Казано по друг начин с падането на мораториума ще паднат и ограниченията по грабежите по тази утъпкана пътека. Проектът АЕЦ "Белене" не може да бъде икономически изгоден, което го прави неосъществим и непривлекателен за истински инвеститори. А за крадци и лъжци той е направо перфектен.

- Докъде се стигна с доклада на БАН за АЕЦ "Белене"?

- Докладът на БАН за АЕЦ "Белене" от самото му замисляне и реализация не е поръчан за да отговори на конкретни въпроси и да реши конкретен проблем. Той е поръчан за да има хората с какво да си губят времето в безполезни приказки, докато дейностите по обслужване на това, което още съществува като активи по този проект, да позволяват да продължи източването. Липсата на категорична яснота в изводите на доклада дава храна за спекулации, че при някакви условия този проект може да се реализира и да бъде изгоден, което води до протакане на изпращането му в историята и прекратяването на паричните потоци по поддържането му.

- Къде се намират в момента ядрените реактори за АЕЦ "Белене". Къде "седят кашоните", като се изрази премиерът?

- На 12-ти октомври 2017-та реактор №2 и осем парогенератора за проекта АЕЦ "Белене" бяха предадени от производителите за транспорт до България. Истинската им съдба още дълго ще бъде изкуствено покривана с мъгла, но преди време Българско национално радио пусна поредния епизод на криминалния трилър под формата на урок в две части.

От изказване в БНР стана ясно, че  самият шеф на ядрения регулатор Лъчезар Костов нито знае, нито пък иска да знае, какво и как е пристигнало? Причината за това е повече от елементарна - той прекрасно знае, че желязото НЕ СТА-ВА!
Втората част от урока на БНР ни показва поредния напън на всички комунисти по света да правят бедните още по-бедни, а себе си още по-богати.

Пристигнало ли е всичкото старо желязо цялото до нас и кога? Със сигурност някой ден ще научим, но в момента звездите не са в правилната подредба? Защо, за разлика от първата пратка желязо, доставена през март 2017-та, сега всичко е тайно и скрито-покрито? Отговорете си сами!

Интервю на Красен Бучков


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 13471 |02.02.2018 Георги Георгиев: Прокуратурата направи Пеевски и майка му пожизнено невинни . 1| 8241 |05.01.2018 Георги Вулджев: Икономиката расте, но не заради правителството . 3| 15332 |05.12.2017 Цончо Ненов: Георги Вълев от „Килърите” ми поръча две убийства . 12| 22701 |05.10.2017 Георги Георгиев от ”Боец”: Корупцията убива жена ми, всички сме обречени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads