Реклама / Ads
19| 20447 |20.12.2012 ИНТЕРВЮ

Юрий Ангелов: В мое лице светът загуби Шлиман за България

.
Юрий Ангелов
Юрий Ангелов, роден в село Тотлебен, любим ученик на Апостол Карамитев, понастоящем е един 23-имата официално регистрирани жители на малкото странджанско село Фазаново.
 
Българската публика помни актьора с първия си голям успех в ролята на Кирчо Жабата във филма „Обличането на Венера”. Двадесет години след като напуска Народния театър, Юрий Ангелов се завръща на българския екран с ролята на руския мафиот Распутин в сериала „Седем часа разлика”.

 

За решението си да се установи далеч от шума и суетата на столицата, актьорът споделя, че основна роля са изиграли последните думи на учителя му Апостол Карамитев:Как не проумях, че този живот е един голям маскарад. За този избор всички обявяват актьора за луд, на което той отговаря с любим цитат от "Хамлет": "Аз съм луд, но в тази лудост има система." Основни в тази система са странджанските поля, любимата кобилка Сорента и земеделието, с които се занимава актьорът, когато е далеч от шума и суетата на столицата.

Юрий Ангелов смята себе си за щастлив човек, защото е сбъднал всичките си мечти, сред които са били желанието му да има магаренце, водопад в двора и просторна беседка в короната на някое дърво. Само още една мечта все още не се е сбъднал и тя е да изиграе последната роля на учителя си Апостол Карамитев на Хенри IV в едноименната пиеса от Луиджи Пирандело.
 

Днес на 63 години Юрий Ангелов споделя, че славата вече не го засяга, защото я е преживял и не е вкопчен в професията. В същото време не пропуска да подчертае колко важна е ролята на актьора в обществото, защото духовната криза е много по-страшна от материалната. Затова актьорите не могат да си позволят да объркват населението и да пропагандират хаос и унищожение. Според Ангелов именно интервютата допринасят за всеобщия хаос и затова никак не е хубаво да се дават такива.
 

Въпреки това мнение ето какво разказа накратко Юрий Ангелов.
 

- Как започна да се занимаваш с актьорско майсторство? Разкажи ни за началото, за школите, които си посещавал.

- На десет години ме приеха в детска театрална студия при Плевенския театър.
 

- Имало ли е други професии, за които си мечтал в детските и в юношеските си години? Ако да, кое в актьорството беше по-провокативно за теб, с какво то надделя в избора ти на професия?

- Да мечтаех да стана археолог, но понеже станах актьор, светът загуби Шлиман за България.
 

- Как се подготви за НАТФИЗ (тогава ВИТИЗ)? Знаеше ли какво ти предстои?

- Абсолютно сам се подготвях и не знаех какво ми предстои.


- Твоят учител е бил легендарният Апостол Карамитев. Разкажи ни малко повече за него.


- Много засмян, веднъж в класа ни Апостол Карамитев каза пред всички състуденти: „Юрий, питат ме дали си ми незаконен син”, хахахахха!!!
 

- Бил си в един клас с Велко Кънев, проф. Снежина Танковска. След завършването на НАТФИЗ същата компания отивате по разпределение в Сливенския театър. Разкажи ни за този период.

- Аз и Велко Кънев имахме заповед за постъпване в Народния театър след НАТФИЗ, Апостол ни събра и ни каза: „Ако не минете през провинцията, никога няма да станете добри артисти. Ще си останете едни лигльовци”. (...) Най-забележителното в Сливен са сините камъни и стоте войводи.
 

- След 20 години изключително активен период в София взимаш доста интересно решение - решаваш да се оттеглиш в село Фазаново, близо до морето. Какво те накара да направиш такава категорична крачка?

- В Библията пише: „В щастливи дни, щастлив бъди, в злочести дни - на размисъл отдай се.” Предчувствах какво ще се случи и се оттеглих. Направих решителна крачка в своя полза.
 

- Направи доста силно завръщане в София с ролята си на Распутин в сериала „Седем часа разлика”.

- Възпитан съм от руската литература и това даде плод индиректно в „Седем часа разлика”.
 

- В едно интервю казваш, че не би се занимавал с преподаване. В същото време разбрах, че ще вземеш участие в организирания от МОНТФИЗ Winter Art Fest 2013 във Велинград от 3-ти до 6-ти януари. В рамките на Фестивала ще водиш уъркшопи по актьорско майсторство. Какво те накара все пак да приемеш ролята и на преподавател?

- Любимият ми детски виц: „Момченце и момиченце гледат през ключалката как мама и тати правят любов и момченцето много възмутено казва: „И представи си, тези хора ни забраняват да си бъркаме в носа”.” Не преподавам, споделям опит!
 

- Голяма част от посетителите на Фестивала ще бъдат са предимно ученици, на които тепърва предстои да поемат по пътя на актьорската професия. Интересно ми е да направим един мост- какви бяха стремежите, вълненията и проблемите на ученика Юрий Ангелов?

- Тъй като бях стеснителен, когато кандидатствах - мостът, който прехвърлям към кандидатите, се нарича самоувереност.
 

- С какво ще се занимават участниците в твоя уъркшоп по актьорско майсторство в Winter Art Fest 2013?

- С изграждане на себеувереност.
 

- Какво ще пожелаеш на всички млади хора в България, които са решили в бъдеще да поемат по пътя на актьорската професия?

- Вяра и наивност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 13738 |08.06.2011 Адвокат Л. Рангелов: Малкият Маргин няма да се върне в България . 153| 102832 |18.03.2011 Еленко Ангелов: Паметникът на Левски е масонски, гербът ни - на Ротшилд . 21| 30151 |29.03.2010 Слави Ангелов: Наглите искали 39 млн. евро, взели 3 . 6| 6667 |08.04.2009 Георги Ангелов: Това правителство няма да се съгласи да променя бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads