Реклама / Ads
6| 12243 |05.07.2019 ИНТЕРВЮ

Ивайло Илиев: ЧСИ-та имат фирми, чрез които купуват имоти на търг от свои колеги

.
Инж. Ивайло Илиев
ЧСИ-та имат фирми, чрез които купуват имоти на търг от техни колеги. Това е неморално. Попитахме Камарата на ЧСИ-та дали това е законно, но оттам един месец не ни отговарят. Сезирали сме европейските институции.

Това каза за Фрог Ивайло Илиев - председател на гражданско движение "Покана за доброволно изпълнение", който е и член и на управителния съвет на „Сдружение“ на потърпевшите от частните съдебни изпълнители и съдебната система. Ето какво още разкри той:

 Г-н Илиев, потърсихте ни, за да ни съобщите, че сте открили нещо ново и скандално около ЧСИ-та. За какво става дума?

Членове  от нашето сдружение „Солидарност“  ни информираха за това, че ЧСИ-та са регистрирали фирми на тяхно име. Сред тях е и зам.-председателя на камарата на ЧСИ Стоян Якимов. На негово име има регистрирани 4 ЕООД-та.

 

Това противоречи ли на закона?  

Законът за ЧСИ-та пише изрично, че те нямат право да извършват търговска дейност, да бъдат управители, членове на управителни и надзорни съвети в органи на други предприятия. Фактът, че имат фирми, автоматично ги прави хора, извършващи търговска дейност. Ще дам пример-за да се закупи един имот от дружество, което е ЕООД, управителят на дружеството не играе. Играе собственикът, който взима еднолично решение да закупи имот. Това е взимане на решение по управленски въпроси и извършване на търговска дейност.

 

Имате ли данни, че фирми на ЧСИ-та участват в търгове за закупуване на имоти?

Точно за това става дума. На този етап сме го констатирали с 15 нотариални акта. Оказва се, че при тях различни фирми на  ЧСИ-та  са се явили на търгове за продажба на имоти, организирани от техните колеги. Това става на доста занижени цени, което е отвратителен конфликт на интереси.  Цялата схема е както се казва-аз на теб, а ти на мен. ЧСИ-та не купуват от себе си имоти , а от свои колеги. Правят си взаимна услуга.

 

Да не се окаже, че законодателят е отворил врачка за подобни сделки?

Нашите юристи са категорични, че става дума за незаконни сделки. Те нищо чудно да кажат, че това е разрешено. Ние направихме запитване по ЗДОИ до камарата на ЧСИ-та по този въпрос. Един месец вече не ни отговарят дали това е законно. Попитахме и Комисията за конфликт на интереси в НС, но те ни препратиха към Камарата. От КПКОНПИ получихме същото писмо. И те ни насочиха към Камарата на ЧСИ-та и министерство на правосъдието. И от там ни прехвърлиха към Камарата. Съмнявам се, че никой тях не ги контролира. Ние имаме информация, която е още по-скандална.

 

 И каква е тя?

Че самите ЧСИ-та работят за колекторски фирми, които събират пари.

 

Как тази гилдия се оказа толкова недосегаема?

Зад нея стоят много силни лобита. ЧСИ-т правят насила някого милионер. Например на мен Стоян Якимов ми отне имот на „Нови Искър“ от 10 декара и го продаде на публична продан за 2, 5 евро кв. м. Имотът в съседство аз лично съм го продал за 50 евро кв. м. Излиза, че моят имот е бил продаден от ЧСИ 20 пъти под цената. Имот на „Хаджи Димитър“ който служеше като обезпечение на едно лизингово дружество, бе оценен за 3 млн. евро. А бе продаден на публична продан  за 330 000 евро. Подставени фирми изкупуват имотите и после поделят печалбата. ЧСИ-та са изкупили половин България.

 

Вие нали се обърнахте за помощ към евроинституциите. Докъде стигнаха нещата?  

 

Юни м. г. ходихме в ЕП, в комисията по „Петиции“. Засегнахме тези болезнени теми и това, че съдът н контролира ЧСИ-та. ЕК излезе със становище, че изпълнителните дела  у нас се водят неприемливо. Това означава, че право куме в очи ни казват: „Вие лъжете и ние ще предприемем следващи действия срещу вас“

 

И имаше ли резултат?

Да, такива действия бяха предприети на 24 януари т. г. ЕК отвори наказателна процедура срещу България и дадоха срок от два месеца, в който нашето правителство да изпрати становище до ЕК по тези въпроси, по които ние бяхме в Брюксел.

 

Докъде стигнаха нещата?

Наказателната процедура тече и в момента. Ние сме запознали ЕК с още други сигнали, свързани с ЧСИ-та и техните фирми. Очакваме реакция от Европа.

 

Омбудсманът Мая Манолова също води битка по въпроса с ЧСИ-та.

 Тя побърза да си направи пиар. През февруари т. г. тя внесе в НС проект за изменение на ГПК. Той е чиста козметика и опит да се замаскират нещата пред ЕК. Реално нищо не се променя.

 

Как живее едни длъжник като вас днес?

На ръба на закона. В някои случаи и от другата страна. Съдът закриля безобразията на ЧСИ-та, които са си едни мутри. Жалбите срещу ЧСИ-та минават на една инстанция.  Реално  каквото реши СГС, това става. В законът  са ограничени възможностите да се обжалват действията на ЧСИ-та. В СРС има т- нар. тъмна стая, в която се съхраняват стотици хиляди дела, по които ЧСИ-та не са дали доказателства, че са връчили книжата. Те стоят в архив.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 9732 |14.02.2019 Ивайло Илиев: Като няма нарушения от съд и ЧСИ, защо има наказателна процедура на ЕК? . 17| 10712 |21.11.2018 Ивайло Илиев: За 10 години милиони българи са осъдени в нарушение на европейското законодателство . 2| 12320 |19.11.2018 Светлозар Николов: Адвокатурата обслужва задкулисието, банките и ЧСИ-та . 10| 13541 |19.03.2018 Проф. Ивайло Дичев: Вотът в Русия е манифестация в социалистически смисъл

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads