Реклама / Ads
28| 12133 |22.02.2021 ИНТЕРВЮ

Мартин Димитров пред Фрог: Министерството на финансите крие колко пари са върнати за КТБ, замитат се следите

.
Мартин Димитров
Министерството на финансите крие колко пари са върнати за КТБ. В България бяха против международно разследване за КТБ. Виждате, че се опитват да заметат следите под килима. Там, където има международно разследване, се връщат два пъти повече пари, отколкото е в България. Губим от руско-турски поток, губим 1 млрд. и от закриването на Трансбалканкия газопровод. Цирк - пред Москва правителството обяснява, че строят в Белене, пред САЩ казват, че правят малки реактори в Козлодуй.
 

Това заяви в интервю за Фрог нюз Мартин Димитров от Демократична България.

 

- Г-н Димитров, минаха 6,5 години, откакто фалира КТБ. Какво стана, има ли някаква ясното по въпроса колко милиони са върнати? Има ли отчет?

 

- Защото до момента резултатите са незадоволителни. Помните, че тогава поискахме международно разследване. По света са правени много такива разследвания. Хората, които ги провеждат, са силно мотивирани. Те са кучета, които гонят. И колкото повече върнат , толкова повече получават. Но в България бяха против такова международно разследване. Виждате, че се опитат да заметат следите под килима. Мойта прогноза е, че там, където има международно разследване, се връщат пари два пъти повече отколкото е в България.


- А какво стана по "закона Пеевски", според който обещаха да върнат 1,4 млрд. лева. Коментирайте тази ситуация в момента.

 

- С Петър Славов питахме, колко са върнали. Крият се. Преди време ги осъдихме и тогава разбрахме, че за първите шест месеца бяха върнали 5 милиона, което е смешно. В момента не дават отчет, крият се от нашите въпроси.

 

- Кой се крие г-н Димитров? Кой се крие?

 

- За министерството на финансите става въпрос. За Владислав Горанов, бившия министър и за сегашния. Искаме да знаем какви са резултатите, какво е върнато до момента. Виждате, че и в парламента тема "КТБ" няма - искат да я сменят, да я махнат от дневния ред. Министрите не отговарят, но ние не можем да забравим КТБ. Това е тема и трябва да ги гоним до дупка. Призовавам всички да се присъединят към нас, цялото общество, и да не ги оставим да се измъкнат.


- "Голям шлем" ли е да похарчиш 3 млрд. за руско-турски поток, да си на загуба и след всичко това да ти наложат и санкции?

 

- Нещата са много зле. България плати сметката на Русия, защото заобикалянето на Украйна нас не ни интересува. Не знам защо ние трябва да плащаме чужди сметки. Сега се знае, че са взети заеми за изплащане на експлотационни и други разходи и е почти сигурно, че от цялата тази работа ще сме на загуба. Тези разходи трябва да бъдат покривани.

 

- Губим 1 млрд лв. и от газопровода, които минава за България през Украйна. Обяснете и този казус?

 

- Губим и от закриването на т.н. Трансбалкански газопровод. Партиите на статуквото в България искат да се откажат от неустойките за България , става дума за 1,5 милиарда долара. И затова също трябва да бъде потърсена сметка и отговорност.

 

- Г-н Димитров, как ще коментирате това натаманяване на руските реактори от Белене за АЕЦ "Козлодуй"?

 

- То стана цирк цялата работа. Пред Москва правителството обяснява, че строят в Белене, пред САЩ казват, че правят малки реактори в Козлодуй. Има и трета версия - как вървят реакторите от Белене за Козлодуй. Цялата работа е за печелене на време. И за съжаление всичко е от джоба на нас, данъкоплатците.

 

- Само като гледаш енергийната министърка по телевизията как се обяснява, как се омотава?...

 

- За съжаление положението в енергетиката е много тежко....

 

- И накрая няколко думи за изборите на 4 април. Ясно е, че с гласуване по пощата и този път се разминахме. С това много българи в чужбина няма да могат да гласуват.

 

- Партиите на статуквото не въведоха нито гласуване по пощата, нито дистанционно и електронно гласуване. С това лишиха от глас много хора. Искам да ви обърна внимание, че на изборите в Каталуния на 14 февруари, гласуването по пощата нарасна с 350% в сравнение с предишния вот. Който желае, отива и гласува по пощата. Това е добрата практика. Едно такова гласуване тотално би променило и обстановката у нас. Ако българите в чужбина са два милиона и гласуват дори половината, това тотално би повлияло на ситуацията в България.

 

Интервю на Красен БучковРеклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 7369 |18.02.2021 ”Новия Завет” пред Фрог: Искаме в нашата музика да стои истината . 10| 6197 |16.02.2021 Божидар Петков пред Фрог: Искам да живея в България, която не е първа по корупция в Европа . 17| 14477 |11.02.2021 Бойко Атанасов пред Фрог: В следствието е блокиран достъпа до Фрог нюз. ВСС е гумен печат на главния прокурор . 38| 15810 |08.02.2021 Октай пред Фрог: МВР активира и контролира ромските гласове на избори, партиите не обичат да им плащат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads