Реклама / Ads
21| 13649 |11.02.2022 ИНТЕРВЮ

Методи Андреев пред Фрог: Атанас Атанасов носи репутационен риск за ДСБ

.
Методи Андреев
Утре предстои Националното събрание на „Демократи за силна България“, на което ще бъде избрано ново ръководство. Не е ясно колко ново ще бъде то. В надпреварата влизат Атанас Атанасов и Цецка Бачкова. Доц. д-р Методи Андреев сподели пред Фрог мнението си не като член, а като симпатизант на партията. Според него Атанас Атанасов създава репутационен риск за ДСБ. Андреев призова сегашния лидер на партията на събранието утре да отговори на един съществен въпрос.

Какво обяснение дължи Атанасов на членовете на „Демократи за силна България“ според Андреев, четете в цялото интервю:

 

Какво очаквате от Националното събрание на „Демократи за силна България“ утре?

 

Първо искам да кажа, че не съм член на ДСБ, но съм симпатизант. Не ми е безразлично кой ще бъде лидерът на „Демократи за силна България“, защото, макар и неголяма партия, тя има характер. Профилът й е насочен срещу влиянието на задкулисието в българската политика. Според мен Атанас Атанасов не беше силен лидер. ДСБ отстъпи позиции, включително и в коалицията, в която участва – „Демократична България“. В провинцията партийната работа на ДСБ е абсолютно занемарена, изключвайки по-големите градове. Бяха изоставени малките и средните населени места. Между другото, от тези три партии, които сега участват в тази коалиция „Демократична България“, ДСБ имаше най-добре развита мрежа от организации в провинцията. Загубата на авторитетно лидерство на ниво коалиция не се хареса на членовете на „Демократи за силна България“. Това не означава, че трябва да има нездрава конкуренция между лидерите на трите партии в ДБ. Трябва да има градивна конкуренция, която да се базира на влиянието на всяка една от тези политически сили върху политическия сегмент, който представлява.

 

Какъв лидер бе Атанас Атанасов?

 

За съжаление профилът на Атанас Атанасов не е на граждански лидер. Той по-скоро е един интровертен политик. Много трудно може да бъде вкаран в граждански дебат. Обикновено се явява и говори за неща, свързани с националната сигурност. Някак не върви на тази ярко гражданска организация лидер да бъде човек, който е бил началник на тайна служба. В момента не говоря „против“ или „за“, не се намесвам в избора на председател на ДСБ. Говоря за проблемите, които виждам в ръководството досега. При всички случаи проблемът с лидерството на Атанасов е проблем на всеки един член на партията. Самата фигура на Атанасов носи репутационен риск за ДСБ.

 

Защо?

 

ДСБ – като дясна партия, радикален противник на влиянието на ченгесарите в политиката, не може да има за лидер човек, който не отговори адекватно на обвиненията, които бяха отправени в последно време от доста информирани хора. Колкото и парадоксално да звучи, аз и до днес не знам дали ген. Атанас Атанасов е завел дела за клевета срещу Богомил Бонев и проф. Сачев /баща на министърката на Бойко Борисов Деница Сачева/. В прав текст те го обвиниха в това, че е бил агент на Държавна сигурност. Аз все още смятам, че това е клевета. Когато едно лице, което не е лидер на партия, бъде обвинено в нещо, негова работа е дали ще отговори на клеветите и ще търси възмездие по законов път. Познавам Атанасов от много години, даже съм го хвалил. Когато написах Закона за досиетата в 38-то НС, това беше единственият генерал, който защити този закон, за разлита от Димо Гяуров, който беше противник. Винаги съм имал симпатии към Атанасов поради тази причина. Не е нормално, когато обвиненото лице, председател на политическа сила, не заведе дела за клевета и не предприеме нищо, за да защити ако не своя авторитет, то авторитета на организацията, чийто лидер е, и на членовете й. Нещо повече – когато беше отправено първото обвинение в тази посока, Атанасов отново беше зам.-председател на НС /45-тото/. Включително от позицията си на длъжностно лице той много добре знае какви права му дава Наказателният кодекс, ако се смята за наклеветен. Това, което излезе на неговата Фейсбук страница, беше една честитка, че ще съди клеветник /ставаше дума за проф. Сачев, не визираше изобщо Богомил Бонев/. А иначе самият Бонев вече няколко пъти се явява в публичното пространство с това твърдение. Излиза, че лидерът на ДСБ създава шум около себе си. Създава впечатление за нещо нередно и скрито. Нормалната реакция на лидерът, който е гражданско лице, беше да ги съди, да обяви, че е започнал дела срещу тях. А когато спечели тези дела, да дари парите за някаква обществено значима кауза. Такова нещо не видях. Един пример ще дам. Навремето Осман Октай заведе дело срещу Ахмед Доган. Осъди го за 1 лев, но същественото беше, че спечели делото.

 

Според Вас какво се очаква сега от ген. Атанасов?

 

Аз не казвам, че Цецка Бачкова е подходящият човек. Това си е техен проблем, но според мен Атанас Атанасов утре трябва да даде отговор защо не е завел дела срещу тази клевета. Това е клевета не само срещу човека Атанасов. Това е клевета срещу лидера на ДСБ, срещу зам.-председателя на Народното събрание. Това е клевета срещу човек, който е бил шеф на Националната служба за сигурност. Обяснението, че не иска да си къса нервите и не иска да пада на тяхното ниво, не върви. Или че Сачев го бил казал, защото дъщеря му е министър на Бойко... Да, може и заради това да е, но ти нямаш основание да заведеш дело за клевета и да го спечелиш ли?

 

Аз никога не съм давал ухо на твърденията, че Атанасов е бил прокурор по времето на комунизма, още повече, че хора като Антон Тодоров разнасяха тази информация. Но сега си задавам въпроси. Защото ако е бил агент на ДС, то тогава е ясно защо е станал прокурор по времето на комунизма. Тогава не се ставаше лесно и случайно прокурор. Всичко това води до един много сериозен репутационен риск, защото лидерът на ДСБ винаги ще бъде обвиняван за тази си своя история. Ако беше завел дела срещу тази клевета и ако беше използвал цялата строгост на закона, която му позволяваше в качеството на служебно лице да потърси справедливост, сега нямаше да има такъв проблем. За мен проблем има, не знам как мислят моите приятели от ДСБ. Най-малкото – утре на това Национално събрание той трябва да даде истински отговор на тези въпроси. Дължи го на хората, които ще гласуват за него. Ако не обясни смислено, те също носят печат, че лидерът не е опровергал твърдение, което засяга фундаментално политиките и авторитета на партията. Когато не обжалваш подобни твърдения, означава, че криеш нещо. Определено съществува репутационен риск за ДСБ.

 

Интервю на Веселка Иванова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 10311 |11.02.2022 Калоян Паргов пред Фрог: БСП е длъжна да отстои ”червените линии” в коалиционното споразумение . 30| 19365 |10.02.2022 Бойко Атанасов пред Фрог: Срещата Петков - Гешев прилича на “ЦУМгейт”. Слави ми каза да не водя война с Цацаров . 14| 33356 |08.02.2022 Адв. Величков пред Фрог: Колко акъл има в прокуратурата, за да настъпват една и съща летва многократно? . 15| 11718 |01.02.2022 Адв. Емил Георгиев пред Фрог: КПКОНПИ е затворена черна кутия. От проверката срещу Гешев няма да излезе нищо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads