Реклама / Ads
13| 11806 |24.11.2015 ИНТЕРВЮ

Минчо Спасов: Цацаров е с политически амбиции, над него са онези зад Пеевски

.
Минчо Спасов
Подозирам две неща. Първото е, че главният прокурор има политически амбиции и второ, че зад главния прокурор стоят онези хора, които го направиха главен прокурор. И това не е Бойко Борисов, а хората, които стоят зад Пеевски. Имам подозрения, че Бойко Борисов изпълнява поръчка да опраска царя. Това каза бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов по ТВ7. Ето какво още обясни той:
 

- Държавата най вероятно ще успее да вземе най-апетитния имот на Симеон Сакскобургготски. Става въпрос за двореца „Врана”. Как стана така, че първо му върнахме имотите, а после ще му ги вземем, почти всичките?

- Въпросът има политическа и юридическа страна. Аз ще започна с политическата. През 2009 година по друг повод Бойко Борисов ме беше поканил в кметския си кабинет. Зададох му въпрос, дали има желание новата му партия ГЕРБ да работи с НДСВ. Когато е на четири очи Бойко Борисов е много прям. Той ми каза: „Вечерах с царо и му казах да оди да се опраа с онеа хора, иначе са решили да му вземат имотите”.

- Ония кои?

- Сега ще се опитам да сложа няколко точки върху белия лист и после да ги свържем с линия. Следваща точка от белия лист е: КОЙ сложи Цацаров? Всички говорим, че го е сложил Бойко Борисов, но не е така. Фаворит на Борисов беше Бойко Найденов. Помним сцената в кабинета на Цветанов, когато: КОЙ доведе Цацаров при Цветанов? Пеевски. Знаете, че тази информация излезе лично от Цветанов, след като се скараха. Трета точка на белия лист-цялата парламентарна квота във ВСС на ГЕРБ, преди да мине през кабинета на Фидосова за одобрение, е минала през кабинета на Пеевски.

- Защо?

- Предположете.

- Предположете вие.

- Аз предполагам, че този, който раздава картите и прави назначенията, е първият, който бива посетен, за да му се изкажат почитания, благодарности и т. н. И това, зебележете, е преди гласуването от страна на ГЕРБ, на парламентарната група. Като съберем всички тези точки, виждаме колко прав е бил Комарнитски с тази карикатура, в която Борисов е с двете дупета на съдийките на раменете си, след скандала с Ченалова и Владимира Янева. Та това за съжаление е нашата съдебна система-политически зависима, градяща стремежа си за кариера, власт и пари върху симпатиите и подчинението на политиците. Това са хората, които истински дърпат конците в България. Това са тези „Те”, за които говореше Бойко Борисов. „Те” назначават съдиите и забележете, слава Богу, не всички съдии. За съжаление повечето от прокурорите произтичат от силовите ведомства. При тях кашата е много по-голям, отколкото при съдиите. За това европейските ни партньори наблюдават много стриктно и съдебната ни реформа и делото за царските имоти. Виждат какви са зависимостите. Вижте какво направи френският посланик. На френските дипломати, на европейските дипломати всичко това им е ясно. Въпросът е, че самите ние не разбираме КОЙ стои зад управлението на съдебната система и зад политическите и икономически процеси в България.

- От тези „Те” споменахте името на Делян Пеевски. Кого друг визирате?

- Не визирам точно Пеевски, защото 30-годишен човек не може да има капацитета, връзките, познанията. Той също е подставено лице. А тези, които визирам, са хора от бившите силови групировки, не само от ДС, за която говорим всички. Това са бившите структури на оръжейните фирми "Кинтекс", това са разузнавачите-вътрешни и външни, военни разузнавачи. Всички тези хора работят на системата на мосоните. Когато става дума да се свърши нещо, те са си разпределили държавата на порции. Представят дадено лице и казват: „Този е от нашите”. И този става председател на Върховния административен съд / ВАС/, защото е завършил в Симеоново „Държавна сигурност”. Другият става член на Конституционния съд по същата причина. За съжаление през последните 25 години, с малки и спорни изключения по времето на Костов и на Царя, държавата се управлява все от тези хора.

- А как се афишират те в публичното пространство?

- Те действат чрез хора като Пеевски, като Борисов.

- А те стоят на заден план?

- Да, стоят на заден план, те не са глупави и толкова суетни. Те са умни хора. Нормално е хората от тайните служби да управляват държавите. Но трябва да го правят в интерес на държавата и да спазват принципите на правовата държава. Нима в Америка или Русия не е същото?! Какви са американските президенти, какъв е руския президент-все хора, свързани със службите. Но трябва да се спазва елементарно приличие. Трябва да има мяра, трябва да се спазват принципите на правовата държава. Какво е това безобразие, аз смятам, че е на лична основа, към царските имоти, с които започнахме. Царят отказа да работи с тези хора. Още през 2003 г. те изпратиха г-н Тошо Тошев, бившият главен редактор на в-к „Труд”. Той на два пъти беше казал на царя: „Ваше Величество, дайте да управляваме заедно”. Царят отказа и резултатите не закъсняха. Аз ви казвам какви безобразия извършва нашата истинска политическа класа, не бутафорната, която виждаме по екраните. Приеха например мораториум върху държавните имоти. Това е пълен юридически абсурд. Не може да има закон за един човек. Какво става сега с делата за царските имоти?

- Кажете. Чу се, че той може да стигне до фалит заради огромните разходи, които е направил.

- Аз не съм говорил с царя по този въпрос, но знам, че той прави огромни разходи, за да възстанови разрушените дворци. Прави ги с лични средства, като целта му е да ги превърне в музеи. От римското право още е ясно, че правото на собственост се състои от три елемента-право на ползване, право на владение и право на разпореждане. Той е лишен от трите елемента напълно противозаконно. Глупавите аргументи на нашата съдебна система са че т. нар. Интендантство е имало държавни функции и независимо, че оперира с личната царска листа, това правело тези имоти държавни. Този аргумент е залегнал едно към едно в т. 31 от аргументите на гръцкото правителство в делото срещу гръцкия крал, водено в Страсбург. Страсбург е отхвърлил тези възражения на гръцкото правителство. Той ще отхвърли и нашите възражения и тези на нашия съд. За мен притеснителното е, че се губят основите на правовата държава, на реда и почтеността.

- Доста скандали имаше през последните седмици. Излязоха едни записи, в които открито се говори за опраскване. Споменават се имена на власт имащи мъже в държавата. Така ли се говори в българската съдебна система?

- От тефтерчето на Филип Златанов видяхме, че за опраскване се говори не само в съдебната система. Това е маниер на поведение. Вътре имаше-този да се оправи, онзи да се удари, което е малко по-културен термин, синоним на опраскване. Аз имам чувството, че Борисов изпълнява нечия поръчка да опраска царя.

- Защо точно сега?

- Не е отсега. От по-рано е. Спомнете си кога беше наложен мораториума. Въпросът е, че стилът на поведение продължава и днес.

- А защо Борисов да изпълнява такава поръчка? Все пак той има цялата власт в момента?

- По принцип никой премиер няма цялата власт. А най-малко според мен има Бойко Борисов, защото той е много зависим човек.

- От кого и от какво?

- От онези хора, които го държат за шлифера, както мисля, че той беше казал.

- А Сотир Цацаров, ето прокуратурата привлече Волен Сидеров като обвиняем?

- Аз съм последният, който ще защитава просташкото поведение на Сидеров и Чуколов. Искам да поздравя една съдийка от СГС-Весела Ставрева, която имаше куража да каже, че те са извършили най-вероятно хулиганство, но това не е престъпление, за което може да бъде задържан народен представител. Това го пише в Конституцията, това го пише в закона. Това, което прави прокуратурата си е политическа поръчка.

- Защо да изпълнява поръчки? Нали над главния прокурор е само Господ?

- Подозирам две неща. Първото е, че главният прокурор има политически амбиции и второ, че зад главния прокурор стоят онези хора, които го направиха главен прокурор. И това не е Бойко Борисов, а хората, които стоят зад Пеевски.

- Какви са тези политически амбиции?

- Имам подозрения, но се опитвам да говоря с факти, а не с предположения. Не искам да навлизам в тях, ще стане несериозен разговор.

- Каква е вероятността царят да се кандидатира за президент?

- Не съм говорил с него по този въпрос, но смята, че той би бил много по-добър президент от останалите кандидати. По-полезен би бил.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 63| 17696 |24.06.2014 Адв. Симеонов пред Фрог: Цацаров е давал указания в скандала с Пеевски . 52| 22793 |26.12.2013 Минчо Христов: Политиците трябва да бъдат изритани от властта . 78| 31721 |21.03.2013 Минчо Христов: Партиите в парламента искат да се възпроизвеждат до безкрай . 51| 15751 |18.01.2012 Минчо Христов: Кунева подложи динена кора на Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads