Реклама / Ads

4| 27311 |25.05.2017 ИНТЕРВЮ

Мохд Абуаси: Американците умишлено не искат да се ликвидира „Ислямската държава“

.
Мохд Абуаси
Американците не искат терористичната организация „Ислямската държава“ да бъде ликвидирана. Това каза пред Фрог нюз шефът на центъра за Близкоизточни изследвания Мохд Абуаси . Ето какво още разказа той:

-   Г-н Абуаси , какво политическо послание изпрати терористът от Манчестър?

-  Той показа на целият свят, че дори да бъде унищожена „Ислямската държава“ в Ирак и Сирия, техните спящи  клетки няма да изчезнат  и присъствието им в Европа ще продължи.  Отгоре на всичко има голяма вероятност това присъствие да се разрасне и задълбочи. Друг важен момент, който ни показа не само този, но и другите терористични атаки е,  че действията срещу „Ислямската държава“ не са резултатни.  Европа пак е ударена.

 

-  Войната срещу ИД  продължава вече доста време. Как е възможно световните сили да не могат да се справят досега с проблема?

-  Не е вярно, че най-големите сили в света не могат да се справят с терористите. Главният въпрос  е кой иска и кой не иска да го направи. Американците твърдяха, че  за освобождаването на  Мосул  ще им трябват  4 години.  Иракската армия, с помощта на доброволци от местни племена, успяха  за по-малко от 6 месеца да освободят  Мосул . Има само 1 процент от града, която  все още се намира под контрола на терористите. Убеден съм, че до следващата седмица и тази малка част  ще бъде свободна.  Американските сили, подпомагани от кюрдите, не дават на сирийската армия и на руснаците да се справят с ИД . За пример  сирийската армия с руснаците освободиха повече от 60 на сто от териториите, завзети и контролирани от терористите. Американците твърдяха,  че са им нужни 2-3 години за да се преборят за град Ракка .  Според мен ИД  може да бъде ликвидирана най-много за 6 месеца с местните сили и без намесата на американците. Последните, обаче си правят тънки политически  сметки. И искат всичко да е ясно преди да се ликвидира окончателно ИД .  По тази причина  бавят  пълното унищожаване на терористичната организация. За това тя има още сили да удари дори сърцето на Европа.

 

- Кажете какви са интересите на американците умишлено да бавят края на войната?

-  Искат границата между Ирак и Сирия да е под техен контрол. Те настояват  на южната граница на Сирия обезателно да има една зона, която да изолира сирийците от израелците.  И това, разбира се, да е в ущърб на сирийската земя. Американците държат в крайна сметка да наложат своето присъствие в региона, за да могат да участват в решаването на съдбата на Сирия.

 

-   Кой е най-големият залог-петрол, оръжие или нещо съвсем друго?

-  На тези територии има огромни геополитически  интереси. Един от тях е Иран да няма влияние през Ирак към Сирия. Вторият и не маловажен интерес е защитата на Израел. Третият  момент е-колкото по- дълго продължи  кризата в Сирия, толкова повече ще продължи натискът върху страните от Персийския залив. Ще ги заплашват с Иран, за да ги изнудват за повече оръжие. Оттук произтича и най-голямата  оръжейна сделка, която сключи преди броени дни Доналд  Тръм  със Саудитска Арабия.  Тя нама  нужда от тези оръжия. В случая говорим за чист рекет  и  изнудване. Защото Саудитска Арабия няма толкова мащабна армия, че да ползва тези оръжия. Саудитска Арабия води две години безуспешна  война с Йемен срещу една група, която ние наричаме Хусите .  Какво значи  оръжейна сделка за 380 млрд .  долара? Това е абсурдно. Тръмп  казва:  Ние защитаваме режима в Саудитска Арабия и си искаме цената“. Ето, това е цената. Няма лошо, но защо трябва да е оръжие.

 

- Какво друго би могла да е?

- Защо не се инвестира в образование или здравеопазване. Осемдесет процента от населението в Саудитска Арабия  е неграмотно.  Тези пари, ако се използват  за развитието на Арабския свят, нямаше да остане и един терорист. Нямаше да има неграмотни. Хората щяха да живеят цивилизовано. Имаше възможност тези пари да решат проблема с бедността в много държави. Но явно това не е приоритет на американците. За тях  е важно военно-промишленият комплекс да работи  и да се ограбват парите на другите  народи.

 

-  Защо след толкова терористични удари,  европейските лидери продължават да се държат неадекватно? Виждаме само декларации и нищо повече.

-  За съжаление, през последните години в  Европа има жалки ръководители, които не знаят какво искат. Икономически държавите от Стария континент вървят назад. Виждате пред  какви социално-икономически проблеми с ме изправени. И всичко това е заради грешни политики. Европа е най-засегната от бежанците. Именно по тази причина Европа трябва да играе активна роля в решаването на конфликта в Сирия. Европейските лидери, обаче играят по свирката на американското правителство, без значение дали е Тръмп  или Обама . Българските  политици пък изцяло се съобразяват с ЕС . 

 

- Шефът на МВР  Валентин Радев каза, че у нас няма атентати, защото терористите търсят по-голям отзвук , удряйки сърцето на Европа. Така ли е наистина?

-  Няма българи терористи в ИД  . Това е, така, защото се противопоставихме на фондациите от Саудитска Арабия и Катар, които разпространяват радикалния ислям. Ние ги забранихме. За разлика от нас, виждате какво се случва в Македония, Косово , Албания и Сърбия. Всички тези държави „изпратиха“ стотици бойци, които воюват на страната на ИД  и Ал Кайда . Тези фондации, които при нас ги забранихме, там продължават да работят свободно  и публично разпространяват салафитския  джихадизъм . Слава Богу , до преди две-три години за нашата страна не съществуваше такава опасност. Сега, обаче  нещата се променят заради политиката на турския президент  Реджеп  Ердоган  спрямо България. Виждаме как същите тези фондации се регистрират в Турция и след това идват при нас. Свидетели сме на изключителна активност от страна на имамите  и мюфтийството в отношенията си с Турция. Свидетели сме на намесата на Турция във вътрешните ни дела. Ердоган  казва, че Европа прави кръстоносен поход срещу исляма.  Това е реч на ИД , на Ал Кайда  и Осама  бин  Ладен . Той каза същото като Ердоган . Ако Европа води кръстоносен поход срещу исляма, значи терористите отговарят на този кръстоносен поход.   С това си изказване Ердоган  „дава хляб“ на терористите и това не е случайно.

 

- Защо българските политиците си затвориха очите за откритото българско оръжие в Ал Кайда ?  

- По  документи,  ние сме продали оръжието на Саудитска Арабия. Или както каза главният прокурор, всичко е наред. Как тогава това оръжие попадна в ръцете на терористите? На този въпрос политиците ни трябва да отговорят. Те се направиха, че изобщо не чуват за тази новина.

 

- Как си го обяснявате?

- Или знаят много добре за какво става дума и не смеят за кажат. Или пък част от тях взимат процент от тези оръжейни сделки. 

 

- За каква борба с тероризма говорим тогава? Не сме ли обречени?

-  Това ще си проличи с новия закон за вероизповеданията. Трябва да защитим исляма и християнството от радикални елементи. 

 

- Управляващите  ни уверяват , че в България всичко е спокойно. Така ли е наистина?

- Какво значи спокойно? Защото нямаме поне засега атентати ли? Трябва да чакаме да се случат? Или трябва да чакаме да си разрази някой етнически и религиозен конфликт, благодарение на радикалните елементи? Докато тези хора работят на наша територия, никой не може да гарантира, че  след две или три години няма да се случи атентат и у нас.

 

-  Изненада ли ви, че този път ударът в Манчестър  беше насочен към деца?

-  Не. Преди една седмица кола-бомба на ИД  удари училище в Ирак. Има много случаи, при които деца са били мишена на терористите. Това е, за да ни заболи повече. В случая се заговори, защото трагедията стана в Европа. Това е положението. След всеки атентат следват коментари, анализи, експертни оценки.  И така си чакаме  до следващия път. Докато не се взимат мерки срещу източника на този тероризъм-салафитската  идеология и джихадизма , ще продължаваме само  да си говорим.  Тръмп  прави в Саудитска Арабия най-големия център за борба срещу екстремистките идеологии. Представяте ли си?! Източникът на тероризма ще се бори със себе си. Страната, която дава най-много терористи, ще воюва срещу това явление. Отгоре на всичко  се дават близо 400 млрд . долара за оръжие.

     

-  Това какво означава?

-  Нови войни, убийства,  нови бежанци. А от това ще страда Европа.

 

Интервю на Катя Илиева

-           

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 6| 12885 |28.12.2016 Мохд Абуаси: Мюсюлманите се радикализират, а службите ни бездействат по нареждане „отгоре” . 2| 13264 |29.11.2016 Мохд Абуаси: Ердоган ще се мъчи да дестабилизира България . 11| 9964 |14.03.2016 Мохд Абуаси: Опасно е, че се откри посолство на Саудитска Арабия у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ