Реклама / Ads
5| 10558 |09.09.2023 ИНТЕРВЮ

Димитър Куманов за ФрогНюз: Ако се случи такъв дъжд като по Южното ни Черноморие, София буквално ще изчезне

.
Предложихме да се чисти два пъти годишно дъждовната канализация на градовете, там където я има. В София, откакто Йорданка Фандъкова е кмет, дъждовната канализация не е поглеждана. Задръстена е, запушена тотално, тя можеше при наводнение да приема една сериозна част от водите и да ги изкарва от града, сега в момента не поема нищо. Сега ние говорим за валежи, които са с по 300л. и нагоре. Ако се случи такъв дъжд като по Южното ни Черноморие София буквално ще изчезне.
 

Това каза за ФрогНюз Димитър Куманов от Сдружение "Балканка".

 

Ето го цялото интервю:

 


Г-н Куманов, несъмнено срещу природата трудно може да се бори човек и бедствието, което сполетя Южното ни Черноморие е доказателство за това, но предприела ли е държавата необходимите мерки за предотвратяване на подобни наводнения? Подготвени ли сме за подобни бедствия?


Срещу природата не можем да се борим и не може да предотвратяваме подобни бедствия. Това, което можем да правим е първо да се молим на Господ и второ да взимаме мерки, с които да се намаляват щетите и да няма повече жертви при такива случаи. Това изисква подготовка от страна на държавата и промяна в начина на мислене не само на управляващите, но и на всеки отделен човек, който първото му нещо, ако живее до река, е да отиде и да си изхвърли всички боклуци там.


Ефективен ли е планът за управление на риска от наводнение на държавата?

 

В момента има действащи планове за управление на риска от наводнения, които от 8 години се търкалят. Мерките, които са предвидени в тях са смешни, от миналия век, като предлагани корекции на реки, нови диги, удълбаване на корита и т.н. Тези стари планове за управление риска от наводнение все още действат, трябваше да имаме нови, които да са в сила от началото на 2022г. , но МОСВ ги възложи на Световната банка, по нареждане на Бойко Борисов и досега няма нищо готово черно на бяло.

 

На плановете за управление на риска от наводнение скоро ще им изтече общественото обсъждане, те тепърва ще бъдат в момента са подложени на екологична оценка и оценка на съвместимост, но за тях също ще има 6 месеца обществено обсъждане и чак тогава, като се приемат тези оценки от МОСВ и се одобрят, ще може чрез решение на МС да влязат в сила.

 

Мерките от досега действащите планове, според МОСВ са изпълнени от порядъка на 10%, но реално са изпълнени не повече от 3% от мерките, които ги имаше в досегашните планове.

Новите планове съдържат същите стари мерки от предишните такива, като едно нещо, което се случи е, че имаше нова предварителна оценка на риска от наводнения и на базата на нея имаше определени райони със значителен потенциален риск от наводнения, които частично съвпадат със старите.

 

Заедно с плановете за речните басейни, новите планове за управление на риска от наводнение струваха 35 млн. лв. на държавата.

 

Говорите за Световната банка, която взе за плановете ни за управление на риска от наводнение и за управление на речните басейни около 35 млн. лева?

 

Точно така, освен това качеството на новите планове е много ниско, пълно е с едни скъпоструващи мерки от рода на изграждане на нови диги, нови корекции на реки, удълбаване на реки.

 

От “Балканка” предложихме превантивни мерки да се намалят сечта в районите с потенциален риск, да се намали забрани сечта на крайбрежна растителност, което е и една от мерките от предишните планове, но те отказаха да ги включат. Мерките, които ние предлагахме, щяха да струват нула лева на данъкоплатеца.

Най-интересното е, че хората, които писаха тези планове, са от хидрофакултета на УАСГ, които са финансово заинтересовани и са в конфликт на интереси, защото те трябваше да ги проектират тези диги, корекции и т.н.


Има внесен законопроект за изменение на Закона за водите, с който се ограничават сечите в санитарно-охранителните и вододайните зони, ще го подкрепят ли депутатите?

 

Това е много хубав проект на "Продължаваме промяната", който, освен че щеше да пази питейните водоизточници, той щеше да е много полезен и при борбата за намаляване на щетите от наводнения. Той забранява сечи в санитарно- охранителни зони, но този законопроект няма да бъде приет.

 

Защо?

 

Защото ДПС и БСП не го харесват, гербаджиите със сигурност и те са против, защото дървената мафия в тази държава са те.

 

Как стоят нещата със София, Почистват ли се каналите?

 

От “Балканка” предложихме да се чисти два пъти годишно дъждовната канализация на градовете, там където я има. В София, откакто Йорданка Фандъкова е кмет, дъждовната канализация не е поглеждана. Задръстена е, запушена тотално, тя можеше при наводнение да приема една сериозна част от водите и да ги изкарва от града, сега в момента не поема нищо. Преди 4-5 години имаше едно наводнение в София, което беше на от само 30 л. на кв.м. и София се беше удавила почти. Сега ние говорим за валежи, които са с по 300л. и нагоре. Ако се случи такъв дъжд като по Южното ни Черноморие, София буквално ще изчезне. Ние с планиране и оценяване, не можем да предотвратяваме нищо. Това, което можем е да намаляваме щетите и да търсим начин да няма жертви.

 

Това, което чухме, че край морето са били засипани и задръстени дерета е престъпление, защото тази вода, която би текла долу в ниското в тези дерета, за да се оттече към морето, тя е била блокирана и е текла по повърхността или се е вляла вливайки се в съседното дере, за да стане два пъти повече в него.

 

Чухме, че МС е създал комисия за изследване на това, което се е случило, а този, който оглавява комисията заместник-министъраът на околната среда и водите Петър Димитров е идеолог на всичко онова, което се е случило през последните 15 години с реките. Това е човекът, който беше разпоредил да се отхвърлят всички предложени мерки за плановете за управление на риска от наводнение.

 

Той е човекът, който стои зад, ако си спомняте кражбата на баластрата на река Вит за магистрала “Хемус”, ако си спомняте. Тогава той беше шеф на Басейнова дирекция “Плевен”, организатор на прикриването на тази кражба, сега той сам себе си ще търси, за да намери кой е виновен. Искам да кажа, че от средата на август миналата година досега, се случи кризата за вода в Своге, изцяло от човешка намеса. Получи се наводнението по поречието на река Стряма, само през последния месец в България, в 7 реки всичката риба беше отровена и този човек продължава да е министър с ресор води.

Интервю на Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6216 |04.09.2023 Евелина Славкова за ФрогНюз: Местните избори ще са повратен момент на сглобката между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ . 4| 12201 |31.08.2023 Йонко Иванов за ФрогНюз: Държавен рекет са новите правила за автоизпитите . 10| 10672 |24.08.2023 Милен Керемедчиев за ФрогНюз: Русия вече няма нужда от ”Вагнер”, Путин иска да се завърне на картата чрез БРИКС . 48| 7076 |23.08.2023 Любомир Аламанов за ФрогНюз: Радев играе на все по-свиващия се терен на псевдо-патриотизма, обслужващ кремълския диктатор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads