Реклама / Ads
27| 14761 |06.01.2021 ИНТЕРВЮ

Никол Георгиева пред Фрог: Бих попитала Борисов дали спи спокойно

.
Никол Георгиева
Знам че е странно 19-годишен човек да го каже, но не бях обнадеждена от това, което се случва в България. Протестите ме изненадаха и енергията на площада трудно може да се опише. Почти всеки ден бях там, защото не мога да остана безразлична, да стоя пасивно и да наблюдавам. Последните години се натрупаха много скандали.

Това заяви в интервю пред FrogNews 19-годишната Никол Георгиева.

 

Чух се с Никол по телефона. Срамежливият й глас в слушалката идваше чак от Валенсия. Момичето заминало там да учи, предстоят й изпити. Тръгнала си от България не заради кризата тук, а заради различния начин на живот, новото място, културата.

 

Ето и цялото интервю.

Ти беше един от активно протестиращите това лято. Защо излезе на площада?

 

Не мога да остана безразлична. Не мога да стоя отстрани и пасивно да наблюдавам. Последните години ситуацията се усложни прекалено много, скандалите се натрупаха... Това доведе до нарасналото обществено недоволство и съответно до протестите.

Протестите продължават, но енергията се различава драстично от онази, която стуреше от жълтите павета това лято. Защо?

 

Със сигурност има разлика. Младите хора отсъстват, голяма част от тях учат в чужбина и се върнаха на местата, на които са се устроили. Енергията това лято е много трудна за описване.

 

Аз лично бях изненадана. Знам, че звучи странно 19-годишен човек да го каже, но едва ли не бях разочарована, не бях обнадеждена от това, което се случва в България и пасивността на хората, че не виждам у хората желание за промяна. Протестът беше изненада.

 

Енергията в момента спадна може би заради студа, пандемията... Хората протестират над 5 месеца и е нормално да се поизморят. Надявам се обаче с наближаването на изборите хората да отидат и да гласуват. Иначе всичко направено от нас до момента, губи смисъл.

Заговори за избори, но протестиращите се надяваха, че няма да се стигне до редовните през месец март. Скандиранията бяха "Оставка", но управляващите сякаш чуха друго... Спомняме си маньовърът с новата Конституция...

 

Не мисля, че управляващите разбраха нашите искания. Ние не искаме нова Конституция, създадена от тях. Искаме нови хора, които имат качества и най-вече - морал.

 

Колко важни са младите хора в този процес?

 

Те са ядрото на всяка държава и тя не може да просперира без тях. Ролята им е изключителна. Мисля, че от точно това се нуждае страната ни - хора, които са необременени от политическото ни минало.

 

Надявам се точно такива хора да започнат да променят политическата ситуация, в която се намираме от години.

Какво би попитала Бойко Борисов, ако имаше възможност да го направиш?

 

Първо - как спи спокойно, с каква съвест. Дори не ми побира ума как може човек да е толкова алчен, нагъл. Как може да не си дава сметка в какво състояние се намира страната, която управлява. Мисля, че той живее в измислен свят. В него България е на високо ниво. България е част от Европейския съюз, но все едно сме държава от третия свят.

 

Интервю на Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 64| 24971 |05.01.2021 Методи Андреев пред Фрог: Борисов се готви за президент. Такова опростачено управление не е имало от Освобождението . 40| 11185 |30.12.2020 Николай Зехирев пред Фрог: Силните уредби на „Отровното трио“ заглушиха протеста. Статуквото си разигра картите . 19| 9211 |29.12.2020 Флора Стратиева пред Фрог: Би било парадоксално, ако имаме една от най-ниските избирателни активности на фона на всичко . 18| 15705 |24.12.2020 IT-експерт пред Фрог: Познавам хора, които изкараха милиони от копане на криптовалута

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads