Реклама / Ads

0| 5630 |23.05.2007 ИНТЕРВЮ

Радослав Христов, говорител на зърнопроизводителите: Положението е катастрофално

.
И в момента се изнася зърно от държавния резерв, а то може да се окаже страшно необходимо след няколко месеца. От 20 дни сме информирали Министерството за бедствието, за опасностите от сушата и независимо от това, те продължават да изнасят зърно. Ако така върви, след това ще го внесем на двойна цена.


 

 - Кои са непосредствените опасности пред зърнопроизводителите; кой е по-голямата заплаха -  природата или от държавата?

- Природата свърши своята работа; страната беше засегната на 100% от сушата. Щетите на различни места бяха различни като процент. Но ако сега държавата не вземе адекватни мерки, ще имаме и поражения от нея. До момента не познаваме европейска държава, в която да се е случило нещо подобно и да не е било обявено бедствено положение  в такива ситуации– така е било и във Франция, и в Италия, и в Испания. За разлика от другите европейски държави, нашите управляващи до този момент упорито не желаят да обявят бедствено положение, не зная от какво се притесняват и действията на държавния апарат наистина могат да доведат до крах на цял един отрасъл.

<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->В точни цифри как измервате щетите от сушата?

<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->По данни на нашата асоциация щетите възлизат на над 500 млн. лева, като  за различните региони на страната те са различни.

<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->Кой е най-силно засегнатият регион?

<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->Най-силно пострадаха Плевенско, Ловешко, Търновско, Разградско, но и абсолютно всички останали райони също са засегнати от сушата, макар и в по-малка степен. Има райони, в които сушата на 100% е унищожила посевите.

<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->Един съвсем конкретен въпрос: Ще останем ли без хляб тази година?

<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->Има голяма вероятност!  Лошото е, че за тези райони, които са частично засегнати, не можем да дадем точни данни какъв ще бъде добивът от декар, какво зърно ще бъде прибрано.

<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->Само на сушата ли се дължи тази опасност?

<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->На сушата и на факта, че и в момента се изнася зърно от държавния резерв, а то може да се окаже страшно необходимо след няколко месеца. От 20 дни сме информирали Министерството за бедствието, за опасностите от сушата и независимо от това, те продължават да изнасят зърно. Ако така върви, след това ще го внесем на двойна цена. Товарят се камионите и се складират на порт Варна за износ. Предполагам, че не го карат там да го мият със солена вода.

<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->В тази ситуация обаче на преден план изпъква още един факт: българският селскостопански производител продължава да няма навика да се застрахова, да не иска да харчи пари за нещо, което впоследствие, недай боже, ще го компенсира. Колко още бедствия трябва да му минат през главата, за да култивира нашият фермер застрахователна култура?

<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->Наистина българинът още няма тая култура на застраховане, която в ЕС имат по-напредналите държави от нас. Но истината е и, че на тоя етап в България все още никой не предлага застраховка срещу суша. Това е един допълнителен фактор, който тежи върху нас. В селскостопанския сектор са заети 25% от трудоспособното население на страната и това е по данни на ЕС. Този отрасъл в момента е изправен пред крах и ако правителството не вземе мерки да бъдат компенсирани щетите, ще фалират страшно много колеги арендатори. А те изхранват семейства, работници, дават рента на още десетки и стотици хора. По веригата страшно много хора ще бъдат засегнати.

<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->Какво ще предприемете ако не се чуят вашите гласове?

<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->Доколкото разбрах, днес ще има извънредно заседание на Консултативния съвет с участие и на министъра по земеделие, не знам какво решение ще вземат, но вчера от правителството беше ясно индикирано, че те заобикалят думата бедствие, думата криза и в момента акцентират върху това, че положението в страната било екстремно. Само че ние не се занимаваме със спорт и тая думичка екстремно по отношение на едно бедствие въобще не подхожда. Мислим си и друго. Когато се обяви бедствие, трябва да се активизира Фонд „Бедствия и аварии”, а явно някой от управляващите не иска от този фонд да се харчи.

<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->А вие екстремно ще действате ли?

<!--[if !supportLists]-->- <!--[endif]-->-Ще има заседание на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите, най-вероятно то ще се състои през почивните дни. Тогава ще начертаем по-нататъшните мерки и действия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 6990 |18.05.2022 Адв. Величков пред Фрог: Целта е ВСС да отхвърли искането за освобождаването на Гешев в последния момент . 0| 22768 |18.05.2022 Мика Зайкова пред Фрог: Нищо не разбрах от мрънкането на премиера. Мерките са пълен хаос . 0| 37685 |18.05.2022 Осман Октай пред Фрог: Вчера Доган потърси успокоение и опрощение за извършените злини. Друг пише философските му анализи . 0| 7888 |17.05.2022 Доц. Божилова пред Фрог: Бетина Жотева ”направи много” за свободата на медиите и пренася опита си в прокуратурата
Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ