Реклама / Ads

22| 10406 |12.02.2010 ИНТЕРВЮ

Рашев: Полицаите притиснати от кредити и съпруги

.
Емил Рашев
В неделя се очаква пресконференция на полицейските синдикати, на която ще стане дума от какво недоволстват служителите на МВР. Потърсихме президента на полицейския синдикат Емил Рашев, за да разберем ще има ли нови протести на ченгетата.

Интервю на Милан Николов

- Г-н Рашев, в какво се състои недоволството на полицаите в последно време?


‒ Недоволството на полицаите винаги се е пораждало предимно от липсата на достатъчно информация за това какво точно се случва във ведомството, в което работят. За целта е необходимо министерството да издава месечен бюлетин с гриф „за служебно ползване”, с чието съдържание задължително трябва да се запознават всички служители. С цел икономия на средства, бюлетинът може да се изпраща до поделенията по електронен път. А иначе казано, проблемите на служителите в МВР са свързани със състоянието на материално-техническата база, условията на труд и размера на възнаграждението за положения труд. Работещите в тази сфера искат да не бъдат третирани като военнослужещи, а като граждани в униформа. Искат работодателят в лицето на правителството да им създаде необходимите условия да изпълняват задълженията си, така че да отговорят на изискванията и очакванията на обществото.
Полицаите настояват да им се заплаща навреме положения извънреден труд; да се регламентира заплащането на нощния труд и труда, положен в празнични и почивни дни; да се промени сегашната система на премиране и да се въведе друга система за материално стимулиране, в съответствие с постигнатите резултати в служебната дейност; да се подобри качеството на униформеното облекло и обувките, съобразено със зимния и летния сезон и т.н.

- Като че ли при новия министър на вътрешните работи започна да се работи по-добре, да се разкриват повече случаи, но излиза, че условията на работа стават по-лоши?


‒ Новият министър на вътрешните работи получи едно много тежко наследство – 65 млн. лева дългове, от които 15 млн. лева неизплатени обезщетения на пенсионирани служители, 2 200 000 лв. задължения към вещи лица и експерти, неизплатено вещево доволствие за над 20 млн. лева, забавени процедури за обществени поръчки за доставка на униформено облекло и обувки. Така че условията за работа в МВР при новия министър не са станали по-лоши, но и не се подобриха, така както бяха очакванията на хората. Част от напрежението е породено от свръхочакванията, с които е натоварено управлението на ГЕРБ като цяло и на Бойко Борисов и Цветан Цветанов в частност.

- Няма ли все пак едни евентуални нови протести да върнат назад работата на полицията?


‒ В отвореното писмо до премиера колегите от СФСМВР заявяват, че ще организират всички законови форми на протест, само ако не получат сериозни гаранции за разрешаването на поставените проблеми. В документа от три страници се поставят на вниманието на ръководството на държавата много по-значими неща и неправилно медиите акцентират вниманието си само и единствено върху евентуални протестни действия.

- Вероятно познавате добре психиката на обикновеното ченге; само срещу лошите условия на работа ли протестира то? Има ли нещо, което остава в сянка?


‒ Обикновеното ченге се чувства под непрекъснат обстрел от четири страни – престъпници, началници, граждани и съпруги. Отчаянието се поражда от невъзможността на редовия полицай да посреща ежедневните си нужди и да осигури сигурността на семейството си. Причините са много, но една от най-същестените са високите лихви по потребителските кредити в България. Банките предоставиха възможност на служителите на МВР да теглят големи кредити без поръчител и почти всички се възползваха от това. Сега, след като банките си удържат дължимите вноски, полицаят остава с 300-400 лева на месец.

- Пушенето не оправи положението на служителите на МВР, какви са стъпките за решаването на тези проблеми?


‒ Стъпките в правилната посока вече са предприети. Създадени са работни групи с участието на синдикатите, които до края на месеца трябва да приключат работата си по изменение на подзаконовата нормативна база, регламентираща извънредния труд, системата за управление по цели и специфичните условия на труд. Тези изменения ще бъдат подложени на обсъждане в Съвета за социално партньорство в МВР и предложени на министър Цветанов за подпис. Възобновена бе дейността на Централната жилищна комисия, както и на Съвета по условия на труд в МВР.

- Това, което се случва, цялостно недоволство на хората, работещи в МВР, ли е или само на обособена група, която е смела да се опълчи срещу мизерията?

‒ Недоволните в МВР са много повече от 10-те ‒11% членуващи в СФСМВР и изобщо от членуващите в синдикалните организации в МВР.
Това, което се случва в МВР, е проявление на зараждащото се гражданско общество в България. Изпълнителският състав в МВР настоява за правото си да дава становища и да участва в извършването на реформата в МВР, т.е. от обект на промени, да се преверне в субект на такива и въстава срещу това политиците, които идват и си отиват като ръководители на МВР, да се упражняват и в бъдеще на техен гръб.

- Страхувате ли се, че политиците могат да яхнат проблемите на полицаите?

‒ Наблюденията ми показват, че винаги политиците са се опитвали да „яхнат” недоволството на служителите в МВР, но ми се струва, че този път няма да посмеят, защото настоящата опозиция има конкретна вина за състоянието на министерството.

- Какво е вашето лично мнение за работата на Михаил Миков като министър? Какви грешки допусна той?


‒ Министър Миков не бе подготвен за този отговорен пост. Лоша шега му изигра неговата нерешителност и липса на административен опит. За краткото време като министър, той се опита да проведе коренно противоположна реформа от тази, наложена от съпартиеца му Румен Петков. Това и предшестващите скандали по върховете на МВР доведоха до хаос и демотивация в институцията. Но най-големият грях на Михаил Миков бе липсата му на диалогичност, което не кореспондира на иначе големия му партиен опит. За мен е необяснимо защо той уволни и пенсионира толкова много ръководни кадри непосредствено след парламентарните избори, буквално преди да сдаде поста, т.е. той уволни ръководителите, с които работи по време на мандата си и създаде допълнителни финансови проблеми на министерството, поради това, че средствата за обезщетение на толкова много хора не бяха предвидени в бюджета.

- Иска се среща с премиера Бойко Борисов, но защо се прескача министър Цветанов? Означава ли това, че служителите му нямат доверие в желанието му да реши проблемите?

‒ На всички ни е известно, че премириерът Борисов и министър Цветанов, който е и вицепремиер, работят в екип. Обръщайки се към Бойко Борисов, колегите търсят пълната ангажираност на правителството и държавата, а и в негово лице те виждат човека, който може да нареди на министър Дянков да даде пари.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 38| 19849 |12.02.2010 Веселина Томова: Трактора е надценен, “Галерия” и РЗС издадоха гнилото в него . 28| 25201 |11.02.2010 Босия: Чакам самоубийства на политици след ареста на Трактора . 3| 6393 |10.02.2010 М. Димитров: Дано "Октопод" и "Наглите" не останат само на хартия . 15| 15725 |10.02.2010 Едвин Сугарев: Арестуваха гангстер, браво на Цветанов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ