Реклама / Ads
19| 19716 |09.12.2021 ИНТЕРВЮ

Румяна Ченалова пред Фрог: Докато Октоподът диша, словото ще бъде само шепот

.
Румяна Ченалова
Малко останаха медиите, които не продадоха достойнството си за златен хляб, омесен от пипалата на олигархично- мафиотския октопод. Докато този Октопод диша, свободното слово ще бъде само шепот . Това каза пред Фрог нюз бившият съдия от СГС Румяна Ченалова. Ето какво обясни тя по попод декларациите на депутатите и съдебния иск срещу „Биволъ“ в размер на 1 млн. лв:
 

-     Г-жо Ченалова, КПКОНПИ, оглавявана от Сотир Цацаров, публикува декларациите на депутатите от 44-ото, 45-ото и 46-ото Народно събрание. Някои от публикуваните данни са меко казано смущаващи. Оказва се, че много от народните избраници са невероятно богати. В това няма лошо, но възможно ли  е ситият у нас, не само да повярва на гладния, но и да се погрижи за него?

     

-       От публикуваните декларации ми направи впечатление, че лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ е придобил къща с РЗП 352 кв. м в София за 852 евро/кв. м и обща стойност почти 600 000 лв.  Даниел Митов от ГЕРБ пък е придобил през 2020г. апартамент от 140 квадрата в София за почти 225 000 лв. Десислава Атанасова, също от ГЕРБ,  е декларирала апартамент от 350 кв. м за 87 хил.лв., придобит през 2014 г. и вила от 1269 кв. м. за 50 хил. лв, придобит миналата година. Има и автомобил, придобит срещу 72 хил. лв. и влог с няколко стотин хиляди., посочва във фейсбук журналистката Миролюба Бенатова. Бившият зам.-министър на регионалното развитие Николай Нанков е декларирал придобит през 2020г. апартамент от 159 кв. м в София при цена 1234 евро/кв. м, и гараж от 33 квадрата. Общата стойност на придобитото имущество е малко под 410 000 лв.  Очевидно престоят във властта променя възможностите, а от там и критериите за стандарт. Би трябвало нашите политици да се замислят как изглежда това необяснимо придобито с депутатска заплата богатство в очите на  избирателите им, по – голямата част от които едва оцеляват и задоволяването на най- необходимите нужди е ежедневна цел.

    

-       Нали знаете, че у нас богатството винаги е придобито законно?

     

-       Вероятно те имат своите обяснения и доказателства, които обаче нито прокуратурата, нито КПКОНПИ имат намерение да погледнат. Помним как фирмата на съпруга на Десислава Атанасова „Декра строй“ печелеше масово обществени поръчки в Русенска и Врачанска област, повечето от които за ремонти на училища, болници и строежи на пътища, като по този начин в джоба на семейство Атанасови са влезли над милион и половина лева за три години. Още докато Атанасова оглавява здравното ведомство, фирмата на съпруга й печели още няколко обществени поръчки с различни държавни институции. Сред тях е ремонт на болницата в Русе на стойност 600 хиляди лв. и строителство на психодиспансер за близо 300 000 лв. Красимир Атанасов беше спечелил обществена поръчка без конкурс за 400 хиляди лева общински средства за повишаване енергийната ефективност в Полски Тръмбеш. Разследване на вестник „Сега“ през 2014г. разкри, че кадри, свързани основно с ДПС, са изхарчили голяма част от средствата за возила като „Рейндж роувър“, „Мерцедес", „Вранглер“, което стана причина за изявление на ЕК че няма да признаят разходите по Програмата за развитието на селските райони (ПРСР), тъй като голяма част от отпуснатите суми за създаване на микропредприятия, например, били похарчени за луксозни джипове и яхти. 

 

-       Не смятате ли, че подаването на декларации е само една имитация за борба с престъпността по високите етажи на властта?

 

-       Подаването на декларации не е достатъчно. Нужна е активност на контролните органи и най-вече КПКОНПИ. Настоящата комисия е избор именно на политиците с необяснимо богатство, натрупано при управлението на Борисов. От тази Комисия не може да се очаква нищо. Нужно е пълно преструктуриране, изцяло нов състав и неуморна работа. 

 

-       Компанията „Еврохолд” е предявила срещу ”Биволъ” за вреди на стойност един милион лева заради публикация на сайта за скрита собственост в компанията. Без да казваме кой е крив и прав, не смятате ли, че с подобен рекорден иск може да се цели медията да бъде унищожена?

 

-       Разбира се, твърденията на „Еврохолд” относно факта на причинените вреди, както и тяхната стойност подлежат на доказване в съда. Но исковото производство е обичайно дълго, свързано е с много разходи и възможност за обезпечение чрез запори на парични суми, вземания, възбрани и др. Всичко това е в състояние да убие една малка медия, която се издържа основно от дарения.  

    

-       Преди да се стигне до решението на съда, самото дело също е изпитание.

     

-       Дори при благоприятен за „Биволъ“ изход, времето през което ще търпи ограничения, разходите, които трябва да направи, не на последно място работата по делото и емоциите във връзка с това, не само ще донесат негативи, но и са в състояние да спрат и дори прекратят дейността на малкото разследващи журналисти , които воюват за истината и правото на всеки български гражданин да бъде информиран. За миг не се съмнявам, че изнесената информация е вярна, многократно проверена и обективна – това е стандарта на работа на тази медия.  Ударът с този огромен иск е класически похват за унищожаване на свободното слово в България в последните години от управлението на ГЕРБ. Другият метод е чрез прокуратурата. Малко останаха медиите, които не продадоха достойнството си за златен хляб, омесен от пипалата на олигархично- мафиотския октопод. Докато този октопод диша, свободното слово ще бъде само шепот . За това е нужно разтърсване и изхвърляне от властта на всеки приближен до този модел, смяна на хората и в съдебната система, в МВР, НАП, СЕМ, закон за печата и т.н.

 

 

Въпроси на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 9234 |07.12.2021 Адв. Черногорски пред Фрог: Освен поръчков орган, КПКОНПИ е и като губещо предприятие. Нужни са дълбоки реформи . 10| 40034 |05.12.2021 Д-р Димитър Петров пред Фрог: Анастас Герджиков се намеси в конкурс за Правителствена болница. Не подписах за сливането й с педиатрията, и Кацаров ме махна . 1| 11155 |03.12.2021 Един ход напред: Приятно ми е да се запознаем, докато играем . 12| 8491 |03.12.2021 Марио Русинов пред Фрог: Ламя с много глави рядко е стабилна. На масата има три варианта за коалиционния кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads