Реклама / Ads
8| 13378 |25.06.2018 ИНТЕРВЮ

Силвия Кромър: Институциите и прокуратурата в България работят за собствени интереси

.
Силвия Кромър
В САЩ не е прецедент да бъде съден и осъден високопоставен правителствен служител, сенатор или друг висш чиновник. Това в България си остава несбъдната мечта! Делян Пеевски е най-големият данъкоплатец с най-прозрачното имущество и най-почтения бизнесмен. Това е лошо чувство за хумор, заяви в интервю за Фрогнюз Силвия Кромър, която е една от многото пострадали от фалита на КТБ.
 

Г-жо Кромър, Вие сте един от пострадалите вложители във фалиралата КТБ. Как от ваша гледна точка и пребиваването Ви в САЩ изглеждаше фалитът?

 

Когато атакуваха КТБ бях в САЩ. Малко преди това  на 4 юни 2014г.  бях в България, за да финализирам една моя сделка по продажба на бизнес имот. Парите по сделката, както и спестяванията на мен и семейството ми бяха в КТБ. В този период имаше слухове по отношение на други банки, че са застрашени, поради което специално се съветвах и проучих КТБ. Тя беше стабилна, а собственикът й беше известен в САЩ, беше номиниран от Форбс за България за най-влиятелната личност в България за 2013 г. Наред с това инвеститори бяха Оманския държавен фонд и ВТ банк, а в този момент КТБ беше придобило наскоро и банка „Виктория”. Всичко това показваше, че КТБ е една стабилна банка.

 

Какво се случи впоследствие знаете. На 13 юни банката беше брутално нападната и след седмица беше затворена без БНБ и другите компетентни държавни органи не направиха какъвто и да е опит да й помогнат в създалата  се  обстановка. Така седмица по-късно се стигна до затваряне на банката и блокиране на сметките ни.

Като разказвах това на познати тук,  хората бяха в шок, съчувстваха  ми и не можеха да повярват, че е възможно такова нещо да се случи проста ей така. За тях изглеждаше като филм. За сметка на това в този период се изливаше помия по вложителите в КТБ, че са били алчни печалбари, че искали да паразитират на гърба на другите, получавайки високи лихви и т.н. Това беше изключително гадна кампания – да се нападат вложителите на една банка. Ами ние сме последните хора, които имат каквато и да е вина в случая. Може би единствената ни вина е, че сме се доверявали на информацията, която е подавала БНБ и Комисията за финансов надзор.

 

Каква е разликата в поведението на държавата при подобни ситуации с кредитни институции в САЩ и на БНБ, КФН и други в България по отношение на вложителите?

 

Тук, когато има проблем с някоя банка или кредитна институция, обичайна практика е тя да се влее в друга или да се предприемат определени мерки по подпомагане. Обикновено второто става чрез одобрен бюджет за подпомагане като в подобни случаи хората даже и не разбират за тези кризи. След като САЩ се опариха от фалита на Леман Брадърс, компетентните органи са изключително внимателни. Наскоро възникна огромен скандал с Уелс Фарго заради фалшиви сметки открити от техни служители. Този скандал разтърси целия САЩ. Уелс Фарго получиха огромни глоби, възлизащи на милиарди долари, акциите им паднаха значително, но бяха подпомогнати и продължиха да работят, да си плащат данъците и да са една от най-печелившите и големи банки в САЩ. Лемън Брадърс след като получиха защита срещу кредиторите, преструктурираха активите си и още на втората година започнаха разплащания. Федералният резерв и другите компетентни институции ги подпомогнаха в тази насока. Разплащанията им с кредиторите продължават и към момента, но вече над 50% от задълженията им са изплатени.

 

Как оценявате свършеното от компетентните държавни органи в България за вече четригодишния период  от фалита на банката? Чувствате ли, че държавните органи работят в интерес на вложителите и защитават техните права в качеството им на кредитори?

 

Като пълна пародия. Аз вече казах, че при проблеми с кредитни институции в САЩ и правителството, и Федералният резерв незабавно предприемат адекватни действия, като целта на първо място е да не пострадат вложителите и кредиторите като цяло.

В България се случи точно обратното. Дори се стигна дотам, че един от акционерите, който по закон имаше право да капитализира банката и беше изявил такова желание, беше изгонен от Иван Искров и другите от БНБ. От всички тези действия аз оставам с чувството, че банката беше умишлено затворена, че да може после да бъде ограбена, а с това да ограбят и нашите спестявания. Реално всички български държавни органи не само не свършиха никаква полезна работа, а формализираха и изкуствено усложниха нещата. Дори се стигна на няколко пъти да променят законите с обратна дата, само и само да узаконят действията на конкретни хора.

 

Илюстрация за цялото сервилно поведение на държавните институции е поведението на Бойко Борисов. Тогава обикаляше по всички медии, за да обяснява, че разграбването на КТБ е престъпление, сочеше с пръст неадекватните действия на Иван Искров и Чобанов и заплашваше с обективно разследване и че ще поемат отговорността си. Обещаваше многократно, че всички, които имат чисти пари изкарани с честен труд ще си ги получат.

 

Какво стана после? Смени плочата и започна да играе в другия отбор. Това, че хората с чисти пари до момента не са получили нищо е видно, но за сметка на това неговите приятели по карти и футбол си ги получиха.

 

Вие сте един от вложителите алармирали многократно компетентните органи в САЩ за нарушаване на вашите права, вкл. сте подали жалба и по Глобалния закон Магнитски. Каква е реакцията по вашите молби?

 

Да, аз заедно с НПО „Ние, гражданите“ подадох сигнал по Глобалния закон Магнитски. В жалбата съм помолила за помощ и съдействие двамата сенатори на Флорида, г-н Марко Рубио и  г-н Бил Нелсън. Наред с това съм подала молба за съдействие и към губернатора на Флорида г-н Рик Скот.  Получих отговори от тях,  че е удоволствие за тях да ми помагат и подкрепят за по-нататъшни действия и дела във връзка с прилагането на Глобалния закон Магнитски.

 

Всъщност от многото молби за съдействие и жалби, които съм подавала, както е подавала и нашата организация, единствено в България не получихме никаква подкрепа и не ни обърнаха никакво внимание. В САЩ независимо дали става дума за Президента или обикновен гражданин, независим прокурор проверява всеки сигнал и разследва. Ако установи каквото и да е нередно нещо, няма да се поколебае да предаде на съд виновния.

 

В САЩ не е прецедент да бъде съден и осъден високопоставен правителствен служител, сенатор или друг висш чиновник. Това в България си остава несбъдната мечта! А в България какво се получава? Делян Пеевски е най-големият данъкоплатец с най-прозрачното имущество и най-почтения бизнесмен. Един вид чистото и неопетнено лице на българския бизнес. Това е несериозно и просто е лошо чувство за хумор.

 

Какви са очакванията Ви по казуса по Закона Магнитски и действията, които се предприемат по него?

 

Очаквам в един момент истината да започне да излиза на бял свят и да има справедливост и наказани за това чудовищно престъпление! Не нещата да се потулят, както се случи през 1997 г. Считам, че извършените във връзка с фалита на КТБ престъпления са оставили сериозни следи. Тъй като ние сме изпратили много документи и доказателства във връзка с действията на определени хора, считам, че от процедурата по Глобалния закон Магнитски ще излязат наяве доста неща.  Има документи, има свидетели... И тези факти няма да бъдат игнорирани, както прави Сотир Цацаров!

 

Лошото е,  че случаят получи отзвук в САЩ, а и в други страни и по този начин се прочухме в доста негативна насока. Инвеститорите видяха, че могат да бъдат ограбени без проблем, че няма възможност ефективно да защитят правата си при необходимост, а така също, че институциите и прокуратурата тук не работят. Или по-скоро работят за някакви собствени интереси. В случая се видя, че има жестоко погазване на правата на всички кредитори (най-вече на вложителите). На тях не им беше дадена никаква възможност да ги защитят. Дори съдилищата отхвърляха всяка подадена жалба със странния мотив, че липсва правен интерес!? Наред с това се видяха схеми за разграбване, схеми за пране на пари и др., много български фирми бяха умишлено унищожени. Всъщност то това не е само в случая КТБ, но той е голям и изключително показателен за случващото се в България и бизнесредата, в която се прави бизнес. За съжаление това се отразява негативно на България. Покрай случая с КТБ сме станали нарицателно за погазване на правата на кредиторите.

 

Интервю на Даниела Николова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 7992 |27.02.2018 Доц. Антоний Гълъбов: Скандалът „ЧЕЗ” отново показа огромното обществено недоверие към институциите . 15| 7487 |14.10.2009 Даниел Панчев: Институциите у нас реагират закъсняло и плахо . 46| 14989 |24.09.2009 Теодора Димова: Защото не се вярва в Бог, не се вярва в институциите, нито в държавата . 46| 8572 |25.02.2009 Арх. Георги Янев: Институциите ме изпържиха, демотивираха хората да реагират свободно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads