Реклама / Ads
14| 8047 |17.09.2019 ИНТЕРВЮ

Симеон Иванов: Шпионският ни скандал е като ”високият рус мъж с черната обувка”

.
Симеон Иванов
Нашият шпионски скандал наподобява ”Високият рус мъж с черната обувка”. Това каза пред Фрог нюз експертът по национална сигурност Симеон Иванов. Ето какво още обясни той за шпионския скандал:

Г-н Иванов, Соломон Паси каза преди ден, че в руското посолство има шпиони и те, както и руският посланик, трябва да бъдат изгонени. Вие имате опит в сферата на сигурността. Наистина ли посолството на Русия бъка от шпиони?

Нека да не се правим на ощипани. Шпиони има не само в посолството на Русия, а във всяко друго посолство. Това не е тайна за никого. По този въпрос г-н Паси е напълно прав. Но греши за посланика. В никакъв случай той не е началник на разузнаването. Има други хора за тази работа.

 

Вярно ли е, както каза Соломон Паси, че американските разузнавачи са акредитирани и работят към различни институции като МВР да речем?

Не. Той говори за офицерите за връзка. В никакъв случай американските разузнавачи не са на светло. Офицерите за връзка не са реално действащи разузнавачи. Работил съм с тях. Обменяли сме си информация. Това се прави и в момента. Има правило - дори и съюзниците не си показват един на друг разузнавачите. Разузнаването не е толкова проста работа.

 

Покрай шпионските скандали разбираме, че на наша територия работят разузнавачи от различни страни - Русия, САЩ, Турция и т. н. Защо територията ни е толкова привлекателна за тях?

Още Наполеон е казал, че географията е предимство, но и проклятие. Няма как при толкова конфликти около нас, да няма една сериозно присъствие на разузнавателната общност от всички заинтересовани държави. Всеки би искал да наблюдава какъв огън гори в Близкия Изток или Донбас, да речем, и да види докъде и как може да въздейства, спрямо интересите на съответната държава. Фактът, че сме допуснали това, означава само едно - държава няма и тук на нашата територия всеки си прави каквото си иска. В Швейцария такива номера не минават. Но там има държава. У нас няма ефективно контраразузнаване.

 

Но в ДАНС работят по неофициални данни 3000 човека. Какво правят тези хора?

Те може и да наблюдават процесите. Но е много вероятно да нямат силите и знанията да се намесват в месомелачката между големите играчи. Може пък и да не им се разрешава да го правят, кой знае...

 

Може и да не сте прав, особено като виждаме какъв шпионски скандал се заформи през миналата седмица.

Това беше шпионски скандал в кавички. Няма никакви данни за шпионска дейност. Това е един криминален скандал.

 

Защо го определяте като такъв?

Защото няколко криминални групи решиха за се борят за големи суми пари, намесвайки държавните институции. Това, на което станахме свидетели, е съшито с бели конци. Много пошло мероприятие, което уронва престижа на цялата държава. В публикуваната в медиите справка на г-н Малинов в никакъв случай не може да се говори за секретна информация, нито за някакви планове. Там има само идейни политически възгледи. За да има шпионска дейност, той би трябвало да има достъп до държавна тайна. Много трудно нашият „шпионаж“ ще попадне в обсега на глава Първа от НК. Очаквам Г-н Малинов да бъде оправдан. Данъкоплатците да се готвят, защото по всичко личи, че ще им се наложи отново да плащаме.

 

Като казвате криминални структури, кои имате предвид?

Тези, които обраха четвъртата по големина банка и нанесоха необратими щети не само на много хора, а и на цялото общество. Едната структура сега се опитва да вземе парите на другата.

 

Как изглеждат шпионите? Можем ли да ги разпознаем?

Тях няма да ги видите нито по телевизията, още по-малко по митинги. На тях им е създадена легенда за да могат да се внедрят в институции. Тези хора се обучават, възпитават, наблюдават се да не направят нещо, които би ги разконспирирало. Тези хора не създават медийни проекти. Не демонстрират русофилство или русофобство. Тях няма да ги видите по събирания и протести. Те са невзрачни. Нямат скъпи коли и апартаменти. Но имат достъп до важна информация. И тя се предава по начини, които даже и във филмите не можем да видим. Смешно е да си мислим, че някой шпионин ще пише на хартия доклада си или справката си във времето на модерните технологии. Ако гледаме на руското разузнаване по този начин, значи много го подценяваме. Ама много.

 

Май не взимат на сериозно този скандал?

Не го взех, разбира се. Ясно е, че става дума за борба за пари. Русия също реагира вяло, с едно изречение. Даже да се коментира случилото се у нас, би било неудачно за страната, която уж е засегната. Тя ще реагира по някакъв начин, но не първосигнално, както реагират обикновено малките държави. Предстои да видим.

 

Как тогава ще приключи шпионската сага?

Щом няма шпионски скандал, няма и какво да приключва. Просто ще гледаме и ще се позабавляваме на пореден сериал от филма „Високият рус мъж с черната обувка“. В него едни разузнавачи просто си въртят номера.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4841 |10.08.2019 Симеон Фелеков, ЧЕЗ Разпределение: Подобряваме сигурността на електрозахранването във Видин и Монтана . 5| 12247 |18.07.2019 Симеон Иванов: Шефът на МВР искаше да каже на американците: „Борим се с Русия, оставете ни на власт“ . 6| 8228 |11.06.2019 Симеон Иванов: Разкрихме се пред вербовчиците на момчето, сега ще са по-внимателни и информирани . 12| 15820 |02.04.2019 Симеон Иванов: Ако Пламен Георгиев е лицето на борбата с корупцията, на ГЕРБ дупе да им е яко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads