Реклама / Ads
4| 10485 |30.11.2017 ИНТЕРВЮ

Валентин Стефанов: Измислени герои спират развитието на българския ски туризъм

.
Зимата идва с началото на туристическия сезон за водещите български курорти. Frognews.bg потърси мнението на големия български ски състезател и треньор Валентин Стефанов, който е и архитект на ски пистите на последната зимна олимпиада в Сочи.

Какви са очакванията ви за новия зимен сезон?


За Пампорово мога да кажа, че има над 80% обновяване на пистите. Те са разширени, направени са допълнително заснежени още три писти, така че капацитета на заснежените писти е с около 40% повече от миналата година. В момента в цяла България има сняг, независимо, че времето е топло през последните два дни, след това има застудяване. Според мен малко рано дойде зимата, което е обещаващо за един хубав и добър сезон за всички курорти в България.

 

Как оценявате българските курорти спрямо европейските им конкуренти?


В последните години доста се направи, особено през последните десет години. Преди това курортите нямаха система за изкуствен сняг. Ако няма възможност за 90% минимум изкуствено заснежаване, това не са зимни курорти. В момента в Банско има 420 оръдия за изкуствен сняг, в Пампорово са 240, в Боровец са над 100. Искам да кажа, че вече се доближаваме поне на едно средно ниво в европейските курорти.

 

Проблемите обаче идват от еколозите. Те правят абсолютно всички проблеми в съществуващите в България курорти. Изсече се гората в цяла България, изнесе се дървения материал и никой не реагира. Тук говорим за някакви много по-малки мащаби, за да се подобрят условията във всичките ни курорти и се започва една веселба, а знаем защо се прави цялата работа – всичко е на финансова основа и изнудване. И това го правят тези зелени измислени герои.

 

Новите лифтове увеличават капацитета на пистите. Това ли е пътят, по който трябва да вървят българските курорти?


Естествено, за да са в крак със съвременните курорти. През последните 10 години страшно много се промени тенденцията в Европа. Започна масово обновяване на старите курорти, аз съм ги обиколил на 99% всички европейски курорти. Видял съм ги в моето време както състезател, бил съм такъв до 1988 г., след това до 1993 г. съм бил треньор на националния отбор. Това, което го виждам през последните години е, че все едно има нови курорти на мястото на старите. Всичко е обновено, а тук за една писта или за една кабинка се говори вече толкова време и никой не смее да каже да или не.

Това са проблемите, които не се ли решат генерално, а те могат да се решат на правителствено ниво, не виждам как можем да бъдем туристическа дестинация. Ако няма разбиране от страна на правителствата, не виждам как ще се получат нещата. Това трябва да е национална стратегия, както например в Австрия. В тази държава, която териториално е почти колкото България, те имат 244 курорта. А ние колко имаме – 4. Всеки може да си направи изводите как бихме могли да бъдем конкурентни на тях. Но курортите се стремят, каквото зависи от тях, да са на световно и европейско ниво.

 

Споменахте, че през последните години курортите у нас се обновяват много. Забелязвате ли засилване на интереса на българите към зимните спортове?


Естествено. Поне 70% в родните курорти са българи. Мина времето, когато идваха английски и други туристи. Другите 30% са от балканския регион, много малко са англичаните и германците. Което, за съжаление, не е добре. Ние предлагаме по-добро обслужване, а ценово въобще не може да се прави сравнение. Пистите са на отлично ниво, навсякъде са сменени машините, поне това не зависи от еколозите.

 

Какво ви предстои в професионален план?


Може би не е широко известно, че аз съм правил пистите за зимните олимпийски игри в Сочи. Това е гордост за България, заедно с двама български машинисти.

Сега заминаваме в Южна Корея, където ще стоим четири месеца. Продължаваме да правим пистите за техническите дисциплини на зимните олимпийски игри, заедно с четирима българи.

 

Тоест, след като на най-висшият спортен зимен форум гласуват на българи доверието да изготвят пистите, значи България присъства на ски картата на света и трябва да имаме самочувствие в това отношение.

 

Интервюто взе Михаил Кръстев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4071 |16.11.2017 Лозан Панов: Докладите на ЕК не трябва да спират . 19| 6708 |07.11.2017 Близнашки: Страшно е героите на криминалната приватизация да налагат волята си в политиката . 0| 4184 |05.11.2017 Валентин Радев: Няма забрана за снимане на оградата по границата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads