Реклама / Ads
4| 13653 |21.11.2017 ИНТЕРВЮ

Валери Григоров: Корупцията е държавна политика, КОЙ и ТОЙ назначават хората на високи постове

.
Валери Григоров Източник: БГНЕС
Корупцията се е превърнала в държавна политика. Хората са отвратени от случващото се в България. КОЙ и ТОЙ назначават хората по високите етажи на властта. Това каза пред Фрог нюз бившият шеф на гранична полиция Валери Григоров. Той съобщи, че се учредява нова партия „За теб, България”. Ето какво още разкри той за новия проект:
 

- Г-н Григоров, вярно ли е, че участвате в създаването на нов политически проект?

 

 - На 14 октомври, по инициатива на 50 члена у нас наистина ще се създаде нов  политически проект с определени ясни параметри. Той се казва Коалиция „За теб, България”. Името дава енергия , изхождайки от това, че е съвкупност от граждански и неправителствени организации, както и сдружения, които по една или друга причина са засегнати от монополи, от разграбване на банки и феномени, които са генерирани в нашето общество. По идея  на тези 50 души, ние създадохме инициативен комитет, който взе решение за името на партията. Бяха създадени три работни комисии, които да подготвят учредителното събрание. То ще се проведе на 26-и ноември в неделя.

 

- Как ще изглежда този  проект?

 

- Първо-няма да бъде плод на генно инженерство или на инженерство, което да клонира някоя политическа партия в себе си, за да запазва собственото си статукво. Напротив, говоря за политически проект, който е създаден с инициативата на хора с висока експертиза. Те не са участвали досега  в политическият живот на прехода, който според нас  е изцяло криминален. Ние държим в нашите ръководни органи да има експерти с доказани качества в своята област. И не на последно място-те да са управлявали хора, структури  и организации. Т. е  изисква се  да са доказали своите качества като мениджъри. С една дума-можещи и знаещи хора.

 

- В кои области са работили тези хора?

 

- Говорим за специалисти в областта на енергетиката,  на транспорта, здравеопазването. За всички области става дума. Хората ни трябва да могат да генерират политики в своите области.

 

- Като виждат какво се случва у нас, не са ли вече  разочаровани?

 

- Ние виждаме, че цялото общество е потресено от превърналата се в политика корупция. Дори министърът на правосъдието каза, че не всяко корупционно деяние е престъпление. Това означава, че корупцията е превърната в част от държавната политика. Самият факт, че се прави избор кое да бъде разследвано и кое не, е показател, че държавните институции и политиката на управляващите през последните години, се основава на това, че липсва критерии за това какви са качествата за заемане на определена държавна длъжност. Даже напротив-назначенията на висши държавни длъжности приличат на  политическо брокерство. Хората на тези длъжности се посочват от конкретен субект. Може да от  КОЙ, а може и да е от ТОЙ. Който и да е. Въпросът е, че се посочва. Няма критерии, няма изисквания, няма конкурси. Така, че е малко да се каже, че хората са разочаровани. Те са притиснати до стената. Ако говорим за икономиката-бизнесът е смачкан, рекетиран, тормозен. Вижда се, че намаляват инвестициите в страната. Свидетели сме на непрестанна промяна на законодателството с колебливи и неясни инициативи. Не е ясно какви са политиките и какво искаме да постигнем.

 

- Но управляващите всеки ден обясняват, че всичко ни е добре, че има стабилност, че вървим в правилната посока.

 

- Това са имитации. Една доказано провалена политика е нашата неспособност да станем страна по шенгенското споразумение. Една доказано провалена политика е, че ние все още не сме в преддверието на Еврозоната. А това ни беше обещано от Симеон Дянков още по време на кабинета „Борисов” 1. Доказано провалена политика е и обстоятелството, че ние правим реформи в МВР, но не постигаме по-висока ефективност по отношение на сигурността и обществения ред в държавата. Бих дал подобни примери във всички области.  Ето- в здравеопазването  са създадени механизми за източване на Здравната каса. Има проста логика защо направихме по този начин да функционира здравното осигуряване и здравната политика. Частните болници с пълна сила използват механизмите за източване на монополната каса. След като има частни болници трябва да сме наясно, че там има частен механизъм за финансиране. Отива и плаща този, който може да си плати. А общинските и държавните болници следва да са обърнати към обществото и към онези, които си плащат редовно и почтено здравните вноски.

 

- Може да ви упрекнат, че се е появила поредната политическа формация, която иска да бръкне в кацата с мед и да си оближе пръстите. Как ще отговорите на подобни обвинения?

 

- Един от основните въпроси, които искам да поставя за разглеждане още на учредителното събрание,  е въпросът за ролята на властта върху субекта. Защото властта е своеобразен тест. Тя е показател за интелектуалното ниво на човек. Показател е и за устойчивост към влияние и корупция. Не всеки е годен и готов да влезе във властта. На мнение сме, че на високи постове може да е само онзи, който е доказал, че е бил някъде, доказал се е с възможностите си и по никакъв начин не е засегнат от корупционни въздействия и механизми.

 

- Вие сте оглавявали гранична полиция. Темата за състоянието на границата е на дневен ред. Знаете ли какво се случва там?

 

- Посветих една не малка част от живота си на МВР и на управление на границите. През  януари 2007 година беше приета актуализирана Стратегия за управление на границите, която по никакъв начин не беше изпълнена. Много се дразня, когато политици, които нямат нищо общо с управление на границите, категорично докладват за това, че на границата всичко е наред. Мога с конкретни факти веднага да ви докажа, че ние се провалихме по отношение на политиката „Управление на границите”. Това го казвам на министър-председателя. В един период сме работили заедно. Той много добре знае, че има много мерки със срокове, които не са изпълнени.

 

- Можете ли да ни дадете пример?

 

- Към 2011 година, съгласно проект на Световната банка, трябваше да сме изградили нови инфраструктури и нови гранични контролно-пропускателни пунктове на всички външни граници на България, които да съответстват на критериите и изискванията на Шенген. Кажете  ми на кой граничен пункт имаме ново ГКПП с нова инфраструктура?

 

- Поне аз не се сещам.

 

-  Права сте. Няма.

 

- Какво стана с този проект?

 

- Симеон Дянков го провали още първия мандат през 2009 г. След това беше изградено интегрираното гранично управление на граничните контролни пунктове. Една информационна система, чрез която се гарантираше събираемостта на държавните вземания. Дянков, като министър на финанси и Цветан Цветанов, като министър на вътрешното ведомство, прехвърлиха тази система от МВР към митниците и в  началото на 2010 година тя беше приключи да функционира. Тази система имаше оперативни възможности за оценка и анализ на контрабандните канали.

 

-  Т. е. нищо не е станало от нея?

 

-  Да,  разрушиха я. През второто полугодие на 2008 г., в резултат на тази система, ние за 6 месеца събрахме 22 млн. лв. държавни вземания. Може ли днес някой  да ни кажат колко пари се събират в края на работния ден?! Не може.  Това е и целта. Тези пари да вървят там, където трябва.

 

- Защо се провалят тези проекти?

 

- Защото се имитира, че се борим с корупцията. В същото време нищо не правим. Просто декларираме. Ето-сега се говори за създаването на нов антикорупционен орган. Какъв орган, след като има един закон, който няма нито структури, нито функции, нито правомощия на тези структури. В същото време се декларира, че се правят много сериозни неща по противодействие на корупцията. А има БОРКОР, КОНПИ и още много други звена за борба с корупцията.

 

- Проблемът в законите ли е или в хората, които ги прилагат?

 

- Проблемът е, че няма политическа воля за това, да се борим с корупцията. Самите  политическите партии генерират корупция. Доказателство за това са обществените поръчки. Какво означава да се разграби една банка и на третата година да се внесе законопроект? Това е пълна измислица.

 

- За какво ви говори това?

 

- Трябва да попитаме къде са институциите, къде е ДАНС, която има дирекция финансово разузнаване и която допусна да се случи това?! Къде е МВР и министър Цветлин Йовчев, който към момента е бил длъжен по закон да съблюдава финансовата стабилност на България?  Къде е председателят на БНБ Иван  Искров, който по закон е длъжен да  съблюдава и упражнява банков надзор? Няма ги. Те мълчат, а ние не им търсим никаква отговорност.

 

-  Казвате, че няма институции. Тогава кой управлява държавата?

 

- Тя върви на самотек по силата на възхода на ЕС и на финансовата стабилност и устойчивост на европейската общност. И това е благоприятно. Но ние дори и от това не се възползваме. 11 държави в момента са с положителен бюджетен баланс. Ние продължаваме да се с отрицателен дефицит за следващата година. Виждаме, че и в бюджета за догодина е заложен дефицит от 1, 5%. Това показва, че вървим по естественото течение на възходящата европейска икономика и не се възползваме от нашите предимства и икономически ресурси, за да увеличим БВП и ръста като цяло.

 

- Открито критикувате управлението на страната. Работили сте с Бойко Борисов. Не се ли притеснявате, че  може да ви се разсърди?

 

- Той може винаги да се разсърди. Това за него е най-лесно, пък и го прави много често. Когато му кажеш нещо, той не го приема. С цялото си уважение към Бойко Борисов, но той знае много добре за моята взискателност. Наясно е също така, че в гранична полиция всяка година се уволняваха по 100 човека за корупция, докато беше главен секретар в МВР.  Сега чувам, че се хвалят с двама-трима уволнени на Аерогара София. Става ми много смешно?

 

- Защо?

 

- Защото там нивата на корупция са в пъти по-големи. Това се вижда във филма на Елена Йончева. Не е само това. Преди една година в поредица от интервюта пред „Дойче веле” направих пълен анализ на контрабандните канали и проблема с нелегалните мигранти. Там посочих профила на извършителите и на организаторите. Унгария за 6 месеца построи двойна ограда на границата със Сърбия. Вътре вървят полицейските патрули. Ние пета-шеста година строим ограда, която струва многократно повече- около 250 млн. лв. И  всъщност ние на 30-40 км. по река Делийска  и река Резовска нямаме още ограда. Самата обществена поръчка е възложена на трима областни управители. Това създава предпоставка и тримата  да вземат комисионни, както и да имат влияние върху територията.

 

- Какво според вас трябваше да се направи?

 

- Трябваше да има  централизирана обществена поръчка с технически параметри и изисквания. Трябваше в заданието да е ясно какво всъщност се иска от изпълнителите. А ние в средата на ноември 2015 г. променяме техническите параметри на спецификациите и казваме, че от двуредова, оградата трябва да стане едноредова.

 

- Защо се прави тази промяна?

 

- За да се спестят 30 процента от парите.

 

- Къде са отишли  тези 30 процента?

 

-  Никой не знае. В същото време Румяна Бъчварова,  зам.-министър Филип Гунев и тримата областни управители се събират на съвещание и решават да се промени заданието. Как така става? По силата на какво се решава. Кой го проверява това? Никой. Елена Йончева много малко се е докоснала до проблема на границата. Там нещата са много по-сериозни.

 

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 13024 |10.11.2017 Д. Байрактаров: Защо ли Валери Симеонов се гордее, че е в черния списък на Азербайджан?! . 12| 23096 |05.10.2017 Георги Георгиев от ”Боец”: Корупцията убива жена ми, всички сме обречени . 2| 28607 |15.03.2017 Ген. Григоров: Учудва ме нахалството на политици, които разрушиха националната сигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads