Реклама / Ads
48| 19958 |16.01.2012 ИНТЕРВЮ

Веселин Божков: Сокола изпя на ДС другарите си, с които готвеше атентати в България

.
Ахмед Доган
Меди Доганов надъхвал мюсюлманите с листовки за Руско-турската война и с омраза към българите
 
За пръв път пред „Торнадо и Фрог Нюз” бившият разузнавач от ДС о.з. полк. Веселин Божков разкрива неизвестни скандални факти около ареста на Ахмед Доган през зимата на 1986 г. заради подготовка на серия атентати. Настоящият лидер на ДПС е бил сред ръководителите на Турското национално-освободително движение в България, което според контраразузнаването е работило за създаването на автономна турска държава на територията на България. Полк. Божков е работил 27 години в ДС. Бил е зам.-началник на турския отдел на Второ главно управление. 10 години е работил и като шеф на турския отдел в митичното Шесто управление на ДС, където разследва случая „Доган”, който по Живково време е един от най-добре подготвените агенти на Балканите.  През есента на 1966 г. Държавна сигурност, с помощта на КГБ, успява да разчете шифрите на турското разузнаване МИТ и Министерство на външните работи на Турция. Експерти смятат, че този успех на контраразузнаването ни изиграва важна роля в борбата с турския тероризъм и подривната дейност на Южната ни съседка по времето на социализма и Студената война. Така органите на ДС са успели да провалят стотици опити за терористични атаки от турска страна.

интрвю на Васил Василев

- Полк. Божков, какви са били идейните позиции на Ахмед Доган през първите му години като сътрудник на ДС?

- Въпреки изявленията на Доган, че е морално да се служи на разузнаването, той изневери на ДС. Обратът в поведението му се вижда от изготвената и подписана от него на 21.08.1974 г. декларация за сътрудничество, в която заявява: “Декларирам, че като честен гражданин и предан член на ДКМС, напълно доброволно и съзнателно се задължавам да подпомагам органите на ДС в борбата им с чуждите разузнавания и вражеските елементи в НРБ. Задължавам се да запазя в пълна тайна характера на работата и връзките си с органите на ДС, да се явявам редовно на срещи и да давам обективна информация. Сведенията си ще давам писмено или устно под псевдоним Ангелов”. Смята, че е по силите му на 33-годишна възраст да бъде вече доктор на философските науки. Сокола е познавал „баща си” в лицето на ДС, която му подава ръка и го възпитава по нейните правила. В докладна записка на ръководещия го оперативен работник от 23.04.1979 г. се казва: „Аз уча маркс-ленинска философия, защото още като юноша прозрях, че това е моето призвание. Единствено тази философия може да даде ясни и точни отговори за нещата и явленията. Аз се свързах на живот и смърт с маркс-ленинската философия и с комунистическата идеология”.

- Кой подтиква Доган към предателство на българските служби?

- Доган е провеждал редовни срещи с проф. Ибрахим Татарлъ (бивш депутат от VII ВНС, 36-то и 37-мо НС – б.р.). Той беше активен борец против фашизма и капитализма, бивш служител и бивш агент на ДС. Татарлъ е бил обект на активна разработка, уличаван в сътрудничество с турското разузнаване. Оценявайки техните взаимоотношения, Първо главно управление /ПГУ/ на ДС прави извода, че от позициите си на протурски националист и като вербовчик, поставил се в услуга на турското разузнаване, Татарлъ му е оказал силно идеологическо влияние. Успява да разколебае Доган да служи честно и предано като български патриот. В пияно състояние, под влияние на идеологическата обработка от Татарлъ, споделя пред ръководещия го оперативен работник от ПГУ-ДС своите негативни оценки за социалистическото общество у нас и тогавашната социалистическа система. Всичко това е записано със специални технически средства.

- Какви задачи е получавал Сокола от МИТ като ръководител на Турското национално-освободително движение в България /ТНОБД/?

- През месец юли 1985 г., заедно с трима свои съмишленици, Давид Хаджиев поставя началото на нелегалната организация ТНОБД в Добрички окръг, която по-късно се разрасна, като привлече в своята дейност около 300 представители на тюркоезичното население в Добрички, Варненски, Шуменски, Силистренски, Кърджалийски, Бургаски и Разградски окръг. За да постигнат поставените си цели, те решават да намерят подходяща личност с необходимите интелектуални възможности и качества. Предлагат на Ахмед Доган, който веднага се съгласява и оглавява организацията. Всеки новоприет е попълвал клетвена декларация, която се подпечатва с отпечатък от палеца на заклеващия се с капка от неговата кръв За осигуряване на конспирация по-голямата част от клетвените декларации след полагане на клетва са унищожавани от ръководителите на организацията.

Полагащият клетвата се задължавал да изпълнява всички поставени му задачи, да пази тайната и да жертва живота си, а в случай на измяна на клетвата да понесе най-тежкото наказание – смърт. В края на 1985 г. и началото 1986 г. ТНОДБ разпространява призив със следното клеветническо съдържание: „Вие знаете колко диви и кръвопролитни са народите, които представляват балканските държави. По време на Руско-турската война от 1877-1878 г. неблагодарниците българи заедно с руснаците унищожиха един и половина милион хора от турския народ. По време на Балканската война в родопските планини потекоха порои от кръв. Те организираха погрома в Каваклъдере, подпалиха с. Каратепе заедно с хората в него”. В призива на ТНОДБ се заявява: “Не знаете ли това? В Бенковски срещу цялото население бе открит огън. Горско Сливово потъна в траур, кървавите води на река Дунав не бяха в състояние да носят труповете на убитите в Белене. И всеки ден ставаме свидетели на още много изтезания! Сега отново повярвахме, че християните не са хора, достойни за доверие на турците. Защото лъжите им излязоха на бял свят, те се нахвърлиха не само върху нас живите, но и върху мъртъвците ни”. Понастоящем, 27 години по-късно, използвайки техния израз, можем с пълна увереност да заявим, че “лъжите им излязоха на бял свят”.

- Как започва подготовката си ТНОДБ за терористичните актове?

- Въпреки че в своята програма ТНОДБ декларира, че ще води „война без оръжие”, една от неговите групи възприема идеята за извършване на терористични актове, като обмислят взривяването на няколко електрически стълбове на далекопровода, свързващ енергийната система на България и Румъния, взривяването на детски градини, бензиностанции и промишлени предприятия. Постепенно всички членове на групата възприемат идеята за провеждане на терористично-диверсионна дейност. Също така обсъждат въпроса за снабдяване с оръжия и боеприпаси. Обмислят изработването на арбалети за мятане на метални стрели, с които да се извърши нападение на военното летище в Добрич, а също така да се убият военнослужещи, охраняващи складовете с боеприпаси и да се снабдят с необходимите им взривни материали за унищожаване на стопански обекти. Организирали наблюдението на сградата на Окръжното управление на МВР в Балчик, за да проверят по какъв начин могат да проникнат в нея с цел заграбване на оръжие и взривни материали. Купуват една ръчна граната, която трябвало да се използва при нападение срещу служители на МВР с цел отнемане на оръжието им. С него възнамерявали да завладеят кораб, тип „Ракета”, като принудят екипажа да ги закара в Турция.

Саморъчно са направени пет бомби от водопроводни муфи, които се използвали незаконно от иманяри край Кърджали. За увеличаване на взривната им мощ, при планираните диверсионни актове те ги подсилили с капсул-детонатори. Не останали доволни от получения взривен ефект, но решили, че можело да бъдат използвани при взривяването им в центъра на Добрич, за да предизвикат смут и безредици. Закупен е 14-метров огнеупорен шнур, с който заедно с туби, напълнени с бензин, възнамерявали да подпалят завод „Орлов” в Добрич. За терористично-диверсионните намерения са знаели не само Давид Хаджиев и другите ръководители на ТНОДБ, но и Ахмед Доган. Въпреки че не одобрявали техните намерения, те не са предприели никакви действия за преустановяване на подготвяните атентати.

- По какъв начин беше заловена терористичната група, в чието ръководство е бил и лидерът на ДПС?

- На 06.06.1986 г. по в рамките на акция „Родопи” в хотел “Родина”, зам.-началникът на ПГУ-ДС ген. Тодор Генов провежда среща с Доган, за да чуе позициите му по Възродителния процес и отношението му към събитията, свързани с дейността на ТНОДБ. Доган споделил някои свои резерви. Десет дни по-късно след тази среща Сокола е секретно задържан в Главно следствено управление на МВР. Още от първите разпити, убеждавайки се, че органите на ДС разполагат със значителна информация за ТНОДБ, разказва подробно кога и как е създадена нелегалната организация, кои са нейните ръководители и активни участници и каква е дейността им.

Съобщените от него данни дадоха възможност да бъдат секретно задържани и разпитани някои от лицата, живеещи в София, които са подпомагали дейността на организацията. Съгласно утвърдения план, ДС провежда набелязаните мероприятия. По-нататъшната реализация на обектите от ТНОДБ се извършва от турския отдел на Шесто управление. Събраните оперативно-следствени данни бяха достатъчни да бъдат задържани ръководителите на организацията и най-активни участници в нея по разпореждане на ген. Григор Шопов. Оперативната група на ДС беше ръководена от мен.

Задържането на членове от ТНОДБ се извърши на два етапа. Първо във Варненски окръг, а след това и във всички останали, където имаше изградени нелегални структури и развиваха престъпна дейност. При обиска на един от секретно задържаните ръководители на организацията в село Дръднар, Варненско, в двора на къщата му, под голяма купчина насечени дърва за огрев бяха намерени циклостилно устройство валяк, мастило, отпечатани позиви, листовки и програмата на ТНОДБ. След това в продължение на 25 дни оперативно-следствената група, заедно със съответните окръжни управления на МВР, извърши задържания и обиски на около 300 лица, които членуваха или имаха някакво участие в дейността на ТНОДБ.

Извън територията на варненския район. Сред тях имаше 12 агенти на ДС, между които беше и един от основните ръководители на нелегалната организация – Давид Хаджиев. След приключване на наказателното дело всички служители, чиито агенти участваха в ТНОДБ, с министерска заповед бяха наказани. При обиските на осем от членовете на ТНОДБ бяха намерени укрити веществени доказателства, които бяха използвани както при следствието, така и от съда по време на процеса. Намерените материали бяха умело укривани. По-характерни в това отношение са следните случаи: във водомерна шахта в Добрич бе укрит пакет в найлонова торбичка с брошури и листовки; в с. Бранище, Добричко, беше открит заровен в градината найлонов чувал с циклостилно устройство, валяк, мастило и печат на организацията; в с. Коритен, Добричко, под метална ясна в обора за овце бяха открити пишеща машина, папки с индиго, восъчни листа, поставени в тайник, покрит с дървен капак.

Дъното на скривалището беше покрито с наредени тухли а над него бяха поставени цигли; в с. Кладенчево, Варненско, в двора на къщата, под купчина камъни в земята бяха закопани найлонов плик със стъклен буркан от 3 литра, в който бяха поставени четири пакета с печатни листовки на организацията; в необитаема къща в с. Главанци, Добричко, под керемидите на покрива беше намерен найлонов плик с печатни материали. При обиските на трима от членовете на организацията бяха намерени укрити 14-метров огнеупорен шнур, един капсул-детонатор и в градината, до изправени дървени колове в с. Овчарово, Добричко, бе открита ръчна граната в буркан, заровен в земята. Никой от членовете на ТНОДБ не можа да запази съгласно подписаната от тях клетвена декларация тайните на организацията. Някои от подследствените участници в ТНОДБ, както пред съда, така и по-късно, са споделяли своето положително отношение към следователите.

Даже след години по искане на Доган разследващият го следовател Ангел Александров беше назначен за ръководител на следствието в България, а една част от следователите по делото си запазиха и след падането на комунизма работните места. Не се наложи, както се заявява в клетвената декларация, някои от членовете на организацията да жертва живота си или в случай на измяна да понесе най-тежкото наказание. По време на следствието и процеса подсъдимите направиха пълни признания. В обвинителния акт се подчертава, че трябва да се приемат като смекчаващо вината обстоятелство „направените признания по време на следствието”. Такова бе и становището при оценката на тяхното поведение от съда, където също така подсъдимите се разкайваха и признаваха вината си.

Службите направили от философа балканския Джеймс Бонд
„Службите отделяха изключително голямо внимание на оперативната подготовка на Доган. Преди всичко той е обучаван как да установява агентурни контакти и доверителни отношения за нелегално сътрудничество с интересуващите ДС лица”, категоричен е в спомените си полк. Веселин Божков. „Сокола е преминал цялостна теоретична и практична подготовка за разкриване на Външно наблюдение /ВН/, на открито, при движение по улиците, в парковете и превозните средства, както и на публично достъпни места като театри, ресторанти, кина и други. Бил е запознат с възможностите за използване на скрити в дрехите на служителите на ВН миниатюрна фотоапаратура за заснемане на срещи и други оперативно интересни моменти от поведението на проследяваните лица. Знаел е за използваната техника за записване на разговорите при посещения в ресторанти и сладкарници с помощта на миниатюрна камуфлирана апаратура. Също така му е разяснено как се провежда визуално наблюдение в помещение със силно ограничен достъп за външни лица в квартири, апартаменти, хотелски стаи, служебни кабинети и други, както и използваните видеокамери, телевизионна апаратура, оптични уреди – визьори и прибори за нощно виждане, които позволяват да се установи характера и разговорите и се документират отделни моменти от поведението на наблюдаваните лица.

Разяснено му е чрез помощта на какви технически средства и как се прониква в помещения с цел оглед и откриване на данни и вещи, свързани с конспиративната му дейност. Също така е знаел за поставените белези чрез технически средства и вещества върху предмети и вещи, за да установи тяхното движение и място на съхранение. Бил е инструктиран за проверката на кореспонденцията чрез използване на химически вещества и химически средства. Той не само е запознат с използваните от контраразузнаването специални разузнавателни сили и средства за контролиране поведението на заподозрените лица, но е и подготвян и обучен какво поведение да има и по какъв начин да разкрива тези действия на противника, като се предпазва от евентуалното му разкриване и разобличаване като нелегал, изпратен с разузнавателни задачи. Запознат е със способите за връзка – тайнопис, микроточки, радиотехника и т.н. Доган е минал и курса по езикова подготовка. Имал е преподавателки, с които е изучавал немски и английски език. Преминал е обучение с детектор на лъжата, за да успее да го манипулира, ако е подложен на проверка”, категоричен е разузнавачът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 13952 |17.11.2011 Веселина Томова: Кирил Йорданов проваля ГЕРБ във Варна . 20| 10715 |19.05.2011 Веселина Томова: Страхът не бил порок на Трактора, а няма смелост очи в очи дори да ме заплаши! . 92| 19881 |02.02.2011 Водещият офицер на Сокола: Доган създаде проекта "Доган” . 38| 20426 |12.02.2010 Веселина Томова: Трактора е надценен, “Галерия” и РЗС издадоха гнилото в него

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads