Реклама / Ads
19| 10997 |25.06.2009 ИНТЕРВЮ

Златко Баретата от ареста: Наркоман и двама с присъди крепят обвинението срещу мен

.
Златомир Иванов
От некомпетентност или тенденциозно, прокуратурата лъже постоянно. Не съм поръчвал убийството на Антон Милтенов – Клюна. Медиите ми създадоха образа на лошия, казва топарестантът. Той трябва да бъде пуснат на свобода защото е вписан като застъпник на кандидата за депутат Ивайло Дражев
 


„Дипломацията” на Хенри Кисинджър - това чете в момента в килия на Националната следствена служба в София спряганият за един от босовете на родната мафия Златомир Иванов – Баретата. Предпочитанията му са определено към документалистика за изявени лидери, разкриват негови близки.

Дебелите книги топ-арестантът редувал с фитнес за да поддържа форма. Две туби пълни с вода импровизирали гири.

Задочното интервю осъществяваме чрез негов близък. Златомир Иванов проговаря за пръв път от следствения арест. Отговорите е събрал подредено, с равномерен и четлив почерк на 6 листа от тетрадка, малък формат. Писал е чисто, задраскал е само 3-4 думи.


 Златомир Иванов е подал чрез адвокат тази сутрин молба в Софийски градски съд да бъде освободен от ареста, защото е вписан като застъпник в Бургас на Ивайло Дражев. Той е мажоритарен кандидат за депутат от „Български патриоти”. По време на предизборната кампания и застъпниците не могат да бъдат арестувани и привличани към наказателна отговорност, обясниха от ЦИК. По всяка вероятност промяната на мярката за неотклонение на Барета ще бъде гледана утре.

Интервю на Стойко Стоянов


- Г-н Иванов, разкажете как минава времето ви в ареста, с какво се занимавате, какво ви липсва?


- За активен човек като мен е доста трудно, защото съм ограничен в една твърде малка стая. Но не се оплаквам, чета книги, вестници, списания, тренирам. Естествено най-много ми липсват семейството и приятелите.

- Градският прокурор на София Николай Кокинов обяви, че обвинителният акт срещу вас е готов и скоро ще бъде внесен в съда. Какви точно са обвиненията?

- Ръководене на престъпна група за разпространение на наркотици, подготовка и извършване на убийства, покушения и всичко друго незаконно, за което може да се сетите.

- Разполага ли държавното обвинение с неоспорими доказателства, че сте извършили тези престъпления, на какви факти се опират?
Факсимиле от отговорите на Златомир Иванов

- Доказателствата на прокуратурата са показанията на трима души – единият е наркоман, а другите двама са с ефективни присъди, които са прекъснати от прокуратурата след сделка с тях. Има и няколко СРС-та, които на практика представляват записи на тези тримата, какво говорят помежду си.

- Основен свидетел срещу вас е Димитър Вучев – Демби, какви са отношенията ви с него, има ли личен конфликт между вас?


- Малко преди да бъда задържан, казах в интервю, че съм го виждал само веднъж и то след молбата на един наш общ приятел. Целта беше да започнем някакъв бизнес, който аз трябваше да финансирам. Но нищо не се получи.

- Твърди, се, че Демби е признал, че вие сте поръчал убийството на Антон Милтенов – Клюна, заради неуспешния атентат срещу Киро Японеца. Каква е истината според вас?


- Добре, нека да поразсъждаваме малко заедно. Първо Демби не ми е близък. Репутацията му е на некоректен човек, на който не може да се разчита и за капак на всичко - е и наркоман. И след всичко това, той твърди, че аз съм поръчал убийството на Антон Милтенов. Значи излиза, че аз сам съм му го казал това нещо. Тук искам сами да си отговорите на въпроса – след като ви описах какъв човек е Вучев, мислите ли, че мога да му доверя такава тайна?
И за да няма различни интерпретации на думите ми – не, не съм поръчвал убийството на Клюна!

- Обвиняват ви, че стоите и зад разстрела на писателя Георги Стоев, имате ли някаква връзка със смъртта му? Може би сте засегнат от романите му за мафията?


- Това са пак поредните градски легенди. Георги Стоев не го познавах. И не знам дали някой го е познавал изобщо. Но след като ме попитахте, ще ви кажа кое, според мен, беше дразнещото при него.
След като беше такъв борец срещу мафията и твърдеше, че изнася истината чрез книгите си, защо институциите не са му обръщали внимание. Тогава логичният въпрос е, защо книгите му не се разпространяваха безплатно, а се продаваха?

- Наскоро МВР и прокуратурата арестуваха група мъже в хотел „Кемпински Зографски”, които обявиха за ваш спец отряд за рязане на уши и мокри поръчки. Познавате ли тези хора, имате ли такава бригада?


- Аз искам прокуратурата първо да даде определение на това - какво значи „мой човек”? Имам много приятели, но не знам това да е престъпление.

- Преди дни гръмна и скандалът, че защитен свидетел срещу вас – Ивайло Серафимов, е признал пред съдия, че хора на Демби, с побой и насилие, са го принудили да свидетелства срещу вас. Имал ли сте връзка със Серафимов?


- Не съм имал връзка със Серафимов поради простата причина, че когато започна целият този цирк с мен, той е бил в затвора.

- Прокурор Кокинов обяви, че срещу Серафимов е образувано производство за лъжесвидетелстване и намекна, че се е отказал от показанията си срещу вас, защото сте му оказали натиск, или сте му обещали нещо. Обвинението даже допуска, че Серафимов е действал като ваш шпионин, за да разбере как работи програмата за защита на свидетели.


- Това е поредният абсурд. Значи аз съм го вкарал в затвора този Серафимов, за да се договори с Демби и Кокинов. След това ми образуват делото, лежа 5 месеца в ареста, а после той си сменя показанията.
А що се отнася до защитените свидетели, специално в моя случай, те са в делото с имената и физиономиите си. Така че не знам какви защитени свидетели са те реално.

- Твърди се, че срещу Вучев има подадени жалби от различни хора за насилие, заплахи и принуди за престъпления, но обвинението не работи по тях. Защо го пазят?


- Ами това може да ви го каже прокуратурата, но тя много усърдно прикрива всички беззакония на своя любимец. И като говорим за „прокуратура”, това звучи много общо – става въпрос в случая за градския прокурор Кокинов.

- Как си обяснявате активността на държавното обвинение срещу вас, вие ли сте най-опасният играч на улицата?
Полицаи водят Баретата в съда

- Вижте, от много години съм на страниците на всекидневниците, жълтите издания и Интернет. От тях постоянно се информирам с какво се занимавам, кой съм убил, кой съм поръчал и защо. Разбирам с колко души охрана съм, с колко одеяла ме завиват и с колко коли се движа. Разбирам къде ходя, колко имота имам, колко пари изкарвам и т.н..... И след като толкова години ми изграждат такъв образ „нормално” е да има някакви действия срещу мен. Само че тук е мястото да спомена, че всички тези твърдения не са подкрепени с нито един факт. Защото, ако се повдигат обвинения само на базата на слухове, то тогава мисля, че доста хора трябва да търкат наровете в арестите. Всеки може сам да се сети и за други популярни имена.

- България си спечели името на най-корумпираната държава в Европа, какво мислите за престъпниците с бели якички, за корупцията в държавната власт?


- Според мен България трябва да се управлява от богати и успели хора, които да милеят за народа си, а не от такива, които искат само да си напълнят гушите.

- Пламен Галев и Ангел Христов вече се измъкнаха от ареста и се включиха в изборната надпревара. Как приемате депутатските им намерения?


- Пламен ми е приятел и никога не съм крил това. Според мен резултатите говорят сами – 14 000 души са се подписали за него. Значи хората го уважават и му вярват. А доколкото го познавам мисля, че ако влезне в парламента, той сам ще поиска да му бъде свален имунитета. Още повече че и при Пламен, и Ангел цялата история с обвиненията е постановка.

- Миналото лято дадохте интервю пред bТВ, в което предупредихте държавата, че ако се бъркат в правилата и законите, които действат на улицата, може да стане по-лошо. Не предизвикахте ли по този начин властта?


- Съжалявам за това интервю, защото всеки започна да тълкува думите ми в него, както му е изгодно. А първопричината да говоря беше случаят с Челопечене. Там пак замесиха името ми без никакво основание.

- Да изясним един въпрос, по който се получиха много противоречиви твърдения – вие ли се предадохте сам на МВР и прокуратурата, или те ви арестуваха, както твърдят пред медиите?


- Ето казвам ви самата истина. Призовката, която бе връчена на съпругата ми беше за 06. 02, петък в 11 часа. Обявяването ми за общонационално издирване стана още на 04. 02 . То е незаконно и целеше единствено прокуратурата да има основание за задържането ми, и в последствие - да пледира в съда, че има опасност да се укрия. Послушах съвета на адвоката си и отидох първо в сградата на ДАНС. Там дойде групата за задържане, поставиха ми белезници и ме заведоха в сградата на ДНСП. И от там започна циркът.

Питам Кокинов, след като твърди, че съм задържан, как така ме арестуваха точно на 06. 02. в 11 часа и защо бях с раница, в която бях сложил всичко необходимо за престой в ареста. Даже си бях свалил връзките на обувките и колана. Това може да се провери от протокола, който се попълва в ареста.

Затова искам да попитам градския прокурор Кокинов дали от некомпетентност или тенденциозно лъже постоянно. Първо излъга, че съм обявен за издирване, след това, че съм задържан, после излъга, че съм пуснал молба за смяна на мярката ми за неотклонение, заради здравословни проблеми. Всичко казано дотук може да се провери и да се установи кой лъже – аз или той?

Държа да му припомня и едно от последните му изказвания по мой адрес. Беше възмутен, че едва ли не някой иска да ме изкара „почтен” бизнесмен. Г-н Кокинов, аз мисля, че един човек трябва да е преди всичко „честен” и след това да дава определения за другите!


ВАЖНО: Молим всички колеги и медии, които препечатват настоящето интервю, коректно да цитират източника и автора.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 8086 |24.06.2009 Тихомир Тошев: Внимавайте с ипотеките, иззетите имоти на длъжници растат . 31| 23437 |23.06.2009 Силва, астролог: Чакат ни огромни и непредсказуеми проблеми . 32| 27512 |22.06.2009 Проф. Димитър Иванов: Шепа псевдополитици и олигарси станаха акционери на България . 8| 9324 |18.06.2009 Донка Соколова: С 55 на сто повече българи остават да почиват у нас това лято

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads