Реклама / Ads
0| 4273 |02.02.2017 АРТ ДЖУНГЛА

Три български филма ще се състезават на София Филм Фест

.
12 филма ще се състезават за Голямата награда „София – Град на киното”, осигурена от Столичната община. В края на януари бяха представени шест от филмите, сред които фигурират (за първи път в конкурсната програма на София Филм Фест) три български заглавия, а днес идва ред на останалите шест.
 
„Моето щастливо семейство” („My Happy Family”, Германия-Грузия-Франция) е вторият филм на режисьорите Нана Евктимишвили и Симон Грос след впечатляващия им дебют „В разцвет“ („In Bloom”). Това е история, заснета изцяло от ръка, която се случва в патриархално общество - три поколения от едно обикновено грузинско семейство съжителстват дълги години под един покрив. Но  всички са шокирани, когато 52-годишната Манана решава да напусне къщата на родителите си и да заживее сама. Без семейство и съпруг, нейното пътуване към неизвестното започва въпреки предразсъдъците на околните...

„Реквием за г-жа Й.” („Requiem for Mrs. J.”, Сърбия-България-Македония) по думите на режисьора Боян Вулетич е „черна комедия за жена, която иска да се самоубие, но заради корупцията и бюрокрацията в Сърбия, не може да направи дори това. Филмът също така е семейна драма, изпълнена с много емоция и любов. В известен смисъл, докато в даден момент не стигнем до смъртта, не можем да започнем да живеем отначало.”

„Стига си ми гледал в чинията” („Quit Staring at My Plate”, Хърватия-Дания) е дебютът на младата хърватска режисьорка Хана Юшич.
„До известна степен това е приказка за една млада жена, живяла заедно с безразличната си майка, умствено изостаналия си по-голям брат и тираничния си баща, който цял живот е управлявал всичко у дома, – пише The Hollywood Reporter.  - Когато авторитарният глава на семейството получава инсулт, 24-годишната дъщеря (дебют на актрисата Миа Петричевич) излиза от черупката си, за да се приспособи към новата роля на единствената, която отговаря и се грижи за прехраната на семейството.

С „Лошо влияние” („Bad Influence”, Чили) режисьорката Клаудиа Хуайкимила хвърля светлина върху проблемите на индианския народ Мапуче, част от който е и самата тя, като се опитва да представи историята отвън. Дебютът й в пълнометражното кино изследва живота и невероятното приятелство на двама тийнейджъри – единият е непокорен младеж, а другият е Мапуче, който не може да бъде приет от народа си, защото е различен.

„Последното семейство” („The Last Family”, Полша) на режисьора Ян Матушински проследява историята на известното арт-семейство Бекшински. Филмът ги „следва” повече от 30 години, през успехи и неуспехи, опити за самоубийство и поредица от смъртни случаи, докато те се опитват да направят възможно най-доброто за всеки един член на семейството, въпреки някои наистина неблагоприятни обстоятелства.

„Отвъд тишината” („Beneath the Silence”, Израел) на режисьорите Ерез Мизрахи и Сахар Шавит разказва за това как един войник, участвал в шестдневната война в Израел през 1973 година, трябва да живее с посттравматичния стрес. Младата му жена и 10-годишният им син страдат заради неговото дистанцирано мълчание и опитват всичко, за да го върнат към нормалния живот.

Международен конкурс за първи и втори игрални филми на 21-ия София Филм Фест

* „Безбог” („Godless”) – България-Дания-Франция, режисьор Ралица Петрова
* „И после светлина” („Light Thereafter”) – България-Белгия, режисьор Константин Божанов
* „Къща без покрив” („Haus Ohne Dach”) – Германия-Ирак-Катар, режисьор Солин Юсеф
* „Лошо влияние” („Bad Influence”) – Чили, режисьор Клаудиа Хуайкимила
* „Моето щастливо семейство” („My Happy Family”) – Германия-Грузия-Франция, режисьори Нана Евктимишвили и Симон Грос
* „Отвъд тишината” („Beneath the Silence”) – Израел, режисьори Ерез Мизрахи и Сахар Шавит
* „Последното семейство” („The Last Family”) – Полша, режисьор Ян Матушински
* „Реквием за г-жа Й.” („Requiem for Mrs. J.”) – Сърбия-България-Македония, режисьор Боян Вулетич
* „Сняг” („Snow”) – Турция, режисьор Емре Ердогду
* „Стига си ми гледал в чинията” („Quit Staring at My Plate”) – Хърватия-Дания, режисьор Хана Юшич
* „Христо” („Hristo”) – България-Италия, режисьори Григор Лефтеров и Тодор Мацанов
* „Moon Dogs” – Великобритания, режисьор Филип Джон
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4644 |01.02.2017 Говорителят на БДЦ Р.Петров: Случаят със знамето на българските турци е провокация . 3| 4296 |01.02.2017 Валери Симеонов: „Знамето на българските турци“ е поредна провокация . 0| 5609 |31.01.2017 Фирма продава „знаме на българските турци”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads