Реклама / Ads

0| 7359 |05.07.2017 ЧЕРНО И БЯЛО

Други петима съдии от СРС предложени за наказание заради забавени дела

.
Съдийка, наказана само преди два месеца, отново е предложена за санкциониране, като този път се иска нейното уволнение.

Става дума за Йорданка Ваклева от Софийския районен съд. На 18 април Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет я наказа с понижаване на заплатата с 20% за една година.

 

Сега във ВСС е постъпило предложение от председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов тя да бъде уволнена, защото драстично бавела дела.

 

Освен за нея, в съвета са постъпили предложения и за образуване на дисциплинарни производства срещу колегите ѝ от СРС Методи Шушков, Емилиян Лаков, Иванка Болгурорва и Иванка Митева. За първите двама също се иска уволнение, а за дамите - намаляване на заплатата с 20 на сто за година.

 

Както "Правен свят" вече писа, миналата седмица в съвета постъпиха други две предложения на Топалов - за уволнението на Любка Голакова и Александър Ангелов (съименик на кандидата за шеф на СРС – б.а.).

 

Пропуските в работата на петимата съдии са били констатирани при проверка на Инспектората на ВСС за периода 2011-2016 г.

 

Съдебните ревизори са установили системни процесуални нарушения, изключително порочна практика за драстично и неоправдано забавяне при решаване на множество дела. Констатирани са случаи, в които решенията са постановявани над 5 години след приключване на устните състезания, при положение, че законовият срок е един месец.

 

От обобщената от ИВСС информация по години за постановените съдебни актове, става ясно, че своеобразен рекордьор по решени извън срока дела е съдия Ваклева.

 

Към януари 2017 г. тя имала над 240 дела с просрочени решения без постановен съдебен акт, като по някои от тях забавянето е до 5 години. Извършената от ИВСС проверка по срочната книга на съдия Ваклева установила и несъответствие в датите на съдебните актове, което предизвикало съмнение за антидатиране при обявяването им. Така се създавали и неясноти за действителната дата на съдебния акт и сроковете за оспорването му.

 

Нещо повече, по информация на "Правен свят" вече има подадено заявление в Европейския съд по правата на човека в Страсбург във връзка със забавено производство по дело на доклад на съдия Ваклева.

 

Междувременно стана ясно, че ИВСС също е предложил 10 съдии от Софийския районен съд за наказания. Част от имената се припокриват с предложените от Калоян Топалов.

 

В съобщение до медиите от инспектората уточняват, че магистратите са от първо и второ гражданско отделение на СРС, а предложенията са вследствие на проверки по сигнали на граждани и адвокати. Те се оплакали от драстични забавяния на дела.

 

По време на проверките били установени и множество други граждански дела, по които не са спазени процесуалните срокове за движението и приключването им. Има и трудови дела, за чието приключване законодателят е предвидил кратки срокове предвид необходимостта от навременна защита на нарушеното право, уточняват от ИВСС. Имало и немалък брой дела, по които специален закон предвижда незабавно произнасяне или произнасяне в кратки срокове.

 

За наказание са предложени онези съдии, за които е установено, че нарушенията не са единични или маловажни, а характеризират работата им. Според ИВСС нарушенията им са системно неспазване на процесуалните срокове, както и действие и бездействие, което неоправдано забавя производството.

 

Отделно инспекторатът е предложил на и.ф. шефа на СРС да наложи по-леко наказание на съдия, който също не спазвал процесуалните срокове за разглеждане и приключване на делата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 2403 |23.12.2021 Габровец съди НАП за 1 милиард лева . 0| 2160 |16.12.2021 . . 1| 2226 |13.12.2021 Бизнесменът Ивайло Пенчев: . 2| 4626 |09.02.2021 .

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ