Реклама / Ads
12| 5775 |05.11.2008 ЧЕРНО И БЯЛО

Германска депутатка: България не бива да се демотивира

.
Депутатката от социалдемократическата фракция в Бундестага Лале Аггюн е оптимистично настроена за предстоящия доклад на ЕК за България, но смята, че Б. Борисов си играел с огъня.
 

 

Маринела Липчева-Вайс

"България не бива да пропилява уникалния си шанс да получи свое място в ЕС като страна, разрешила успешно етническите си конфликти". Това заяви Лале Аггюн, докладчик за България в германския Бундестаг. Германската депутатка се завърна наскоро от посещение в България.

lale_aggjun.jpgЦелта на визитата й е била да добие представа от ситуацията в страната в навечерието на следващия мониторингов доклад на Европейската комисия за България. Депутатката от социалдемократическата фракция в Бундестага Лале Аггюн е успяла да се срещне със заместник-министър-председателката Меглена Плугчиева, министъра на вътрешните работи и министърката по европейските въпроси. Впечатленията на Лале Аггюн, докладчик за България в комисията по европейски въпроси в Бундестага: 

"Има напредък"

"Вярно, не всичко е така, както трябва да бъде. Но в разговора с министъра на вътрешните работи установих, че има подобрения и че в борбата срещу организираната престъпност се полагат големи усилия. А що се отнася до корупцията, там се правят опити да се редуцира проблема до минимум", заяви Лале Аггюн. Означава ли това, че тя е оптимистично настроена по повод предстоящия доклад на Европейската комисия за България? "Ако Европейският съюз дава политическа оценка, то тогава той трябва да има предвид и малките крачки, които са направени. България не бива да се демотивира. Това, според мен, е много важно. Мисля, че докладът на Европейската комисия все пак ще отчете усилията, което обаче не би трябвало да доведе до отслабването им", предупреди Лале Аггюн, докладчик за България в комисията по европейски въпроси в Бундестага. Тя изрази загриженост по повод изявленията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който в края на миналата седмица одобри целите на Възродителния процес: "Мисля, че в сравнение с други страни от ЕС и най-вече с други балкански държави, България намери добро решение на етническите си проблеми. Разбира се, че тези проблеми все още ги има, но в страната има и нужният етнически баланс. Впрочем докато бях в България, говорих с представители на ромското и турското малцинство. Според мен България, въпреки някои недостатъци, е наистина пример за подражание в това отношение", заяви германската депутатка. Според нея този факт може да помогне на страната да намери мястото си в ЕС със своя специфична тема: отношението към малцинствата:

"Бойко Борисов си играе с огъня"

"Сега Бойко Борисов поставя всичко това на карта, като разравя стари етнически конфликти и противопоставя различните етнически групи. Той си играе с огъня и това не е добре за България като член на ЕС. Защото е крайно време страната не само да се мъчи да покрива всички критерии, но и да си изработи свое достойно място в ЕС, да каже: това е мой патент, аз не съм страна, която само присъства, а страна, която дава импулси за развитието на ЕС. Точно това би могло да стане в сферата на правата на малцинствата. И точно този уникален шанс е на път да бъде пропилян в името на незначителни изборни успехи", заяви германската депутатка, докладчик за България в комисията по европейски въпроси в Бундестага. (ДВ)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5628 |30.10.2008 Der Standard: България и Румъния - силно застрашени . 20| 5622 |03.08.2008 Липсата на политическа алтернатива в България . 11| 9791 |27.06.2008 Глобален ли ще е "глобалният символ на България"? . 16| 5549 |22.11.2007 Да пребъде делото на ВАЦ в България и по света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads