Реклама / Ads
4| 7574 |08.03.2008 ЧЕРНО И БЯЛО

Осми март - у нас купон, в Македония и Монголия почиват

.
Осми март - празник на жената. Тръгнал от САЩ, минал през Клара Цеткин и Леонид Брежнев, стигнал и до България. „Да живеят труженичките на социализъма!", казваше на този ден генсека на БКП Тодор Живков.
По негова инициатива всяка година преди 8 март биват награждавани тъкачки, мелиораторки, учителки, учени, въобще - ударнички на труда. По онова време женският празник бе политическо събитие, което се отбелязваше с шумни банкети. Сред мъжката половина е известен като „ден на колежката". Лее се алкохол, вихрят се танци, а служебните флиртове са в пиков момент.

След 10 ноември 1989 г. Осми март мина през грубо отричане, след което започна срамежливо реабилитиране. В крайна сметка празникът устоя, превърна се в ден на майката, ден на жената и какво ли още не, но така или иначе поводът за купон оцеля. Все пак соцтрадицията денят на жената да бъде обществено и културно събитие все пак избледня. Някога той бе повод за международно признание на икономическите, политическите и обществени постижения на жените. Днес е ден, в който мъжете да изразят своята симпатия и внимание към жените около тях.

Първият Ден на жената е отбелязан на 28 февруари 1909 в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда протести за подобряване условията на труд. Календарното време на деня е свързано с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 в Ню Йорк. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, на същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат.
8mart-1.jpg В следващите години следват други протести, най-известният от които е през 1908, когато жените организират шествие през Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване. На 27 август 1910 в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените социалистки, организирана от социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема: всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота. На следващата година Международния ден на жената е отбелязан от повече от един милион хора в Австрия, Дания, Германия и Швейцария, а през 1913 във Франция и Русия. Въпреки това,пожар във фабрика за дрехи в Ню Йорк убива повече от 150 работнички. Високата смъртност се приписва на липсата на продохранитeлни мерки. На Запад Международният ден на жената се отбелязва през 1910-те и 1920-те, но постепенно замира. Той се подновява със зараждащия се феминизъм през 60-те.
Демонстрациите на жените в Русия се смятат за първия етап на Руската революция от 1917. На 8 март 1917 работничките от Петроград излизат на демонстрация срещу глада, войната и царизма. След Oктомврийската революция в Русия, участничките във Втората международна конференция на жените-комунистки през 1920 в Москва също препоръчват Осми март за Международен ден на жената. През 1965 г. 8 март е обявен официално като неработен ден и празник на жената в СССР. И днес денят е неработен в Русия и други страни от бившия Съветски съюз - Беларус, Молдова, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Украйна, както и в Македония и Монголия.
В България Осми март първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911, през 1915 е първото публично честване. Като общобългарски празник Осми март започва да се празнува след 9 септември 1944. Отначало по предприятия, заводи, учреждения се правят събрания, на които се отчита приносът на жените в производството, културата, науката и обществения живот. След 1960 г. честването взема особено щироки размери и става любим празник на жените от всички възрасти... За децата този ден е Празникът на мама.За татковците - ден на женската красота. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6379 |04.03.2008 Антиновини: За БСП Петър Мутафчиев е невинен. Другарка става жаба . 2| 5546 |04.03.2008 Малко грамотност не вреди... . 3| 5662 |25.02.2008 Заедно не могат повече . 4| 5489 |21.02.2008 Защо бременните в армията са по-полезни от генералите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads