Реклама / Ads
44| 6630 |21.05.2011 ЧЕРНО И БЯЛО

Съд за Сидеров и "Атака" поиска Институтът за модерна политика.

.
Институтът за модерна политика поиска да се образуват наказателни производства срещу Атака за осъществяване на деяния по чл. 162 и чл. 163 от Наказателния кодекс за подбуждане към етническа вражда и омраза; за насилие срещу други граждани поради тяхната религия; за образуване на организация или група, която си поставя за цел извършването на такива деяния и заради членството в такава организация; з
 

Писмото е по повод на вчерашните сблъсъци, организирани от Волен Сидеров и неговата партия "Атака" срещу молещи се мюсюлмани в столичната джамия, при които бяха ранени невинни граждани и полицейски служители. Писмото е адресирано до президента Георги Първанов, премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, парламентарните групи от 41-то НС, главния прокурор Борис Велчев.

Ето пълния текст на документа:

"Една самозабравила се фашистка и антибългарска шайка, наречена "Атака", за пореден път хвърли срамно петно върху България. Посегна на храм. Поруга с крясък и насилие мирните молитви на вярващи. На наши сънародници-мюсюлмани. Така както не се посвениха да поругаят православната Великденска служба в Катедралния храм "Св.Александър Невски". Така както се изгавриха с паметта на Баташките мъченици.

Тези фалшиви "патриоти", жалки роби на собственото си невежество, не от днес газят с калните обувки на ксенофобията, нетолерантността и фашистката истерия заветите на Апостола Васил Левски: "Българи, турци, евреи и прочие ще бъдат равнопоставени във всякое отношение – било във вяра, било в народност, било в гражданско отношение, било в каквото било".

Техните системни опити да разпалват етническа и религиозна омраза, да сеят разделение в българската нация, да насъскват едни български граждани срещу други, трябва да бъдат осъдени остро, категорично и еднозначно от всички българи, институции и медии.

Нещо повече, тези изстъпления трябва да бъдат прекратени с цялата сила на закона. Сидеров и "Атака" трябва да бъдат изправени пред правосъдието. Защото не само погазват фундаментите на демокрацията и гражданските свободи, но и открито заплашват националната сигурност на България. Защото нарушават Конституцията, Хартата за основните права на ЕС, Европейската конвенция за правата на човека и другите международни правозащитни актове и стандарти.

Настояваме главният прокурор Борис Велчев да поиска снемане на имунитета на Волен Сидеров и депутатите от "Атака" и да образува наказателни производства срещу тях за осъществяване на деяния по чл. 162 и чл. 163 от Наказателния кодекс: за подбуждане към етническа вражда и омраза; за насилие срещу други граждани поради тяхната религия; за образуване на организация или група, която си поставя за цел извършването на такива деяния и заради членството в такава организация; за участие в тълпа, събрана за нападение на групи или отделни граждани във връзка с тяхната етническа принадлежност.

Призоваваме националноотговорните политически сили да преустановят всякакви форми на взаимодействие и диалог с представителите на "Атака" – така, както в Европа подлагат на изолация крайните националисти и екстремисти".

Писмото е подписано от председателя на УС на Института за модерна политика Борислав Цеков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 9543 |17.05.2011 Внедрени провокатори дънят за пари делото . 29| 18463 |12.05.2011 Секс аферите на „Дондуков” 2 . 4| 20153 |10.05.2011 Диагнозата детски диабет – начин на живот . 2| 11176 |08.05.2011 Ов не попречи на Джон Атанасов, ев – на Дилма Русев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads