Реклама / Ads

22| 6322 |27.01.2008 ЧЕРНО И БЯЛО

Великолепните благотворители

.
Докато гледах "шоуто" на Би Ти Ви "Великолепната шесторка" (то, както се разбра, ще "помага" на децата от Дома "Света Петка" в село Могилино да заживеят в "малка къщичка"), непрекъснато си мислех за Мария Каролина.

Мария Каролина е чилийската проститутка, която малко преди Коледа организира своя благотворителна кампания. След 27-часов непрекъснат секс тя спечели 4000 долара и ги дари за лечението на болни деца. Новината беше разпространена от всички световни агенции заедно с думите на Мария: "Не ми е неудобно. Мнозина даряват пари, получени по много по-мръсен начин, и никой не се възмущава".
Докато гледах "Великолепната шесторка", си мислех тъкмо за това: трябва ли Мария Каролина да се срамува? Моят отговор е - не. Тя е проявила искрена състрадателност, честно изпълнявайки професионалния си дълг. Спечелила е 4000 долара със собствените си усилия. С това, което може най-добре. Освен това проституцията в Чили е узаконена и съм повече от сигурна, че тази жена съвестно плаща и данъците си.
Докато гледах "Великолепната шесторка", си мислех още нещо: права ли е Мария Каролина, когато казва, че има далеч по-мръсни начини да се прави "благотворителност". Моят отговор е - да. По-мръсно е например да се обявиш за патрон на "Българската Коледа", след като за целите на собственото си преизбиране си похарчил от бюджета и от неосчетоводени дарения двойно по-голяма сума от събраната "за болните деца". По-мръсно е да си правиш PR с чуждите SMS-и, докато правителството харчи на тъмно 1,2 милиарда от бюджетния излишък, а фондът за лечение в чужбина връща повече от половин милион лева "неусвоени пари" заради чиновническа безотговорност.
Та докато гледах "Великолепната шесторка", все повече ми се струваше, че Мария Каролина заслужава не упреци, а симпатия. В нейното себеотдаване няма нищо цинично. "Не ми е неудобно", отговаря тя. Чудесен отговор! Ние никога няма да чуем такъв отговор от продуцента Магърдич Халваджиян, водещата Ани Салич и участниците във великолепната халтура. Например толкова чудесен като: "Неудобно ни е"...
Не знам как се е чувствала Мария Каролина след 27-часовия непрекъснат секс. Но твърдя, че след "Великолепната шесторка" повечето от зрителите са изпитали тежка погнуса. Не знам на кого му е хрумнал този идиотски формат. Но твърдя, че по-уродлив от него би бил само "Сървайвър" с участието на деца от Могилино в къщата на "Биг брадър". Не знам защо сред "ВИП-овити" (по разголената и вулгарно хилеща се чалга дива Рени) не е попаднала и блондинестата министърка на социалните грижи Масларова. Но твърдя, че нейното присъствие нямаше да бъде по-непоносимо от кадрите, в които блондинката Наталия Симеонова пускаше откъси от филма "Забравените деца на България" на клоуноподобния Тити Папазов, разплакания политик-милионер Свинаров и издателя на "Плейбой" Мартин Захариев. Не знам кой реши Ани Салич да облече златиста рокля, която струва колкото половината от една "малка къщичка". Но твърдя, че цялата пищност и безгрижните смехове, които се редуваха с образите на доведените до крайно окаяно състояние малки нещастници, бяха изключително неуместни за "каузата на нашето шоу".
И защо кауза? Коя е каузата? Кауза имаше и има Славка Кукова от Българския хелзинкски комитет, която обиколи домовете за деца с умствени и физически увреждания, за да осведоми уважаемата министърка на социалните грижи и почитаемата българска общественост, че там се причинява смърт по особено мъчителен начин. Кауза имаше и има журналистката Кейт Блюет от Би Би Си, която в продължение на девет месеца снимаше в Могилино, за да разкаже как в една страна, вече член на Европейския съюз, едни малки същества са оставени да гаснат в изолация без нормална храна и нормално човешко общуване. Кауза имаха и имат Яна Бюрер Тавание от в. "Капитал", Юлиян Попов от Лондон и жените от Движението на българските майки, които не позволиха този случай да потъне в забрава. Благодарение на техните усилия нахалната Масларова все пак отиде до Могилино (защото можеше и никога да не отиде) и обеща реформа в държавната политика за такива деца (каквато можеше и никога да не обещае).
Но каква е каузата на Би Ти Ви? Могилино? В България има още 23 дома като "Света Петка". В тях живеят около 1800 деца. Тези домове се наричат ДДМУИ и се намират в села с имена като Петрово, Кошарица, Рудник, Илаков рът, Стража, Михалци, Гомотарци, Згалево, Кермен, Сладък кладенец. Неотдавна доц. Атанас Щерев написа в блога си, че е посетил дома в с. Горна Козница, община Бобов дол, където едно от децата било толкова премръзнало, докато спяло в креватчето си (!), че се наложило да му ампутират и двете крачета...
glasove.jpg Могилино, иначе казано, не е изолиран случай. И това е известно отдавна. Да закриеш дома там не е решение на проблема. Не е кауза и "малката къщичка" за децата от "Света Петка", ако оставиш останалите да измръзват в креватчетата си.
Кауза е да притиснеш накачулената със злата Масларова да си свърши работата и да се държи прилично. Кауза е да питаш Борис Велчев защо прокуратурата не се самосезира за Могилино, нито за бургаското сиропиталище "Александър Георгиев Коджакафалията", където проституират 6-годишни момченца. Кауза е Би Ти Ви да прави същото, което направи Би Би Си с "Изоставените деца на България". Кауза е Ани Салич, "посланик на УНИЦЕФ за България" от цели три години, да отиде в Петрово, Кошарица, Рудник, Илаков рът, Стража, Михалци, Гомотарци, Згалево, Кермен, Сладък кладенец. Кауза е...
Тук спирам, защото продължението ще изглежда още по-наивно. В този момент Албърт Парсънс най-вероятно пресмята приходите от първото излъчване на "шоуто", в което рекламните блокове бяха три. Парсънс, ако не знаете, е президент на корпорацията. И съвсем наскоро обяви, че Би Ти Ви ще си построи нова "малка къщичка" за 23 милиона евро.
В същото време:
• "Великолепната шесторка" ще продължи от 14 януари до 21 февруари. Този период със сигурност ще се отрази благоприятно на самата телевизия и трите мобилни оператора, но може да се окаже фатален за много от питомците на "ДДМУИ".
• "Великолепната шесторка" ще отпусне толкова пари, колкото в "малката къщичка" да бъдат настанени само няколко деца от Могилино. "Това е социална услуга, в която малка група (максимум 15) живеят в среда, близка до домашната ­ те ходят на училище, имат съседи, играят и се срещат с приятели в квартала". За сведение: в "Света Петка" живеят около 45 деца.
• "Великолепната шесторка" е отдавна харесан от ръководството на телевизията шоу формат, към който в последния момент е прикачена и "благородна кауза". "Концепцията на шоуто привлече интереса на Би Ти Ви през октомври 2007 г. (!), а след излъчването на филма "Изоставените деца на България" на Би Би Си медията решила, че именно този формат е най-подходящ за въвличане на цялата българска общественост в мащабната инициатива в подкрепа на децата от Могилино", писа "Нетинфо". Потвърди го и самият продуцент на "шоуто" Магърдич Халваджиян. В интервю за "Монитор" от 15 януари той каза: "Глобал филмс" е изпълнител на формата и няма нищо общо с вземането на това решение. Инициативата за Могилино е изцяло на bTV и "Уницеф". Един от каналите, собственост на Мърдок, е реализирал подобно шоу с голям успех в Латвия. Идеята за "Великолепната шесторка" ми беше сервирана на 20 декември".
Нали се сещате, че Магърдич Халваджиян не работи "за без пари"? Не знам от колко "малки къщички" ще бъде хонорарът му и не това е важното. Но твърдя, че този път и той, и хората от Би Ти Ви трябва много да се срамуват. Не защото не помагат. А защото вредят. Вредят напълно умишлено и тъкмо на "каузата", за която се "борят". Нужно ли е да казваме очевидното? Че сериозната работа на Би Би Си беше сведена до едно пошло шоу? Че вниманието отново се отклони от "отговорните институции", за да ги извини за бездействието и безсърдечието им?
Че за пореден път върху врата на "обществото" се нахлузи проблем, за чието трайно нерешаване то не носи вина? Че "обществото" плаща данъци, с които издържа и ДДМУИ в Могилино, Петрово, Кошарица, Рудник, Илаков рът, Стража, Михалци, Гомотарци, Згалево, Кермен, Сладък кладенец, и наглеците като Масларова? Че стана повече от прекалено то да спонсорира и Би Ти Ви, и "Глобал филмс", и мобилните оператори, и сестрите от Либия, и братята на пътния шеф...
Но какво повече да говорим? То е ясно: има много тъпи начини да си направим мръсно, както и много мръсни начини, за да живеем тъпо. ТОЗИ е от най-тъпите и най-мръсните. "Не ми е неудобно" да го кажа. 

Любослава РУСЕВА

Препечатано от Гласове инфо

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 6| 5910 |17.12.2007 Стопиха гьона на учениците след стачката . 4| 5134 |12.12.2007 „А ла Москва" ни е и престъпността, и борбата с нея . 7| 5821 |03.12.2007 Русия "Избори-2007" - събудихме се отново в страната на меча и ралото . 7| 4909 |01.12.2007 Станишев отсвири двете жеби на П.Р. Славейков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ