Реклама / Ads
1| 9664 |15.08.2013 ЕТНО КАЛЕНДАР

Честваме Голяма Богородица

.
Днес се чества църковният празник Успение - заспиване, на Пресвета Богородица, който е един от 12-те големи християнски празници. Той се отбелязва на 15 август и от православни, и от католици.
 

Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуска земния си живот и отива при сина си. Три дни преди смъртта й Архангел Гавраил съобщава на Пресвета Богородица, че Бог е пожелал да я вземе при себе си в своето царство, за да царува вечно с него. Последното й желание е да види Светите апостоли заедно. По чуден начин те се пренасят пред вратите на дома й в Йерусалим. Три дни след това, сам Исус Христос в небесна слава, обкръжен от ангелски ликове и светци, слиза от небесата за душата на Света Богородица.

Погребват я в една пещера край Гетсимания и затварят входа й с камък. Когато няколко дни по-късно го отварят, за да се поклони пред светицата закъснелият апостол Тома, намират само плащеницата й. Ставайки от трапезата, апостолите чуват ангелско пеене и виждат в облаците пречистата Божия майка, обкръжена от ангели, която им казва: "Радвайте се, защото съм с вас през всичките дни."

В памет на явяването на Пресвета Богородица пред апостолите, църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави "въздигане на хляба". Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка.

На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми. На този ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - с курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести.

1 тон светена вода бе отредена за вярващите, които ще посетят Бачковския манастир на днешния голям храмов празник. Стотици поклонници изпълниха светата обител още снощи - в навечерието на Голяма Богородица. До късна доба в дворовете играеха деца, имаше много хора в инвалидни колички, болни с бастуни и патерици бяха заели пейките около шадравана и под чардаците. 200 души са настанени в манастирските килии, още повече останаха зад и пред портите на манастира."Традиция е на този празник да се нощува под открито небе, защото Богородица бди", обяснява пред "Марица" Велислава Миркова, която всяка година пътува от Сливен, за да се черкува на този ден в Бачково.

Поляните наоколо бяха изпъстрени с хора, разпънали одеяла и софри като за пикник. По пътя над Асеновград имаше цели кервани с автомобили и къмпингуващи, както и безброй шатри, маси и будки с всевъзможни джунджурии - от икони, билки и мед до маратонки, моряшки фланелки и китеници от вълна.

Богомолци и търговци се смесиха в едно за тържеството на Божията майка вчера в 16 ч., когато по традиция в манастира се освещава вода. Игуменът епископ Борис отслужи специалната молитва-водосвет насред храмовия комплекс. Той потопи светия кръст в десетте шарапии и “произведе” един тон светена вода, която се раздава за благословение през цялата година. След това щедро поля с благодатта всички, пръскайки вода на кръст. Всички се радваха.

На този ден празнуват всички, които носят благословеното име Мария, както Марияна и Мариана.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11474 |01.08.2013 Започна постът в чест на Пресвета Богородица . 0| 7622 |17.07.2013 Честваме Света великомъченица Марина . 0| 7328 |07.07.2013 Честваме Света Великомъченица Неделя . 0| 6608 |25.11.2012 Честваме паметта на Свети Климент Охридски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads