Реклама / Ads
0| 6053 |02.08.2019 ЕТНО КАЛЕНДАР

Честваме Илинден по стар стил - времето се обръща

.
Българската православна църква почита на 2 август по стар стил паметта на св. пророк Илия - един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог. Илинден е може би единственият празник, който се почита повече по стария стил за разлика от другите.
 

Според народното поверие на Илинден не трябва да се работи, защото гръм може да удари човека. Не се ходи на плаж, защото морето взима жертви на този ден.

 

Днес е Илинден по стар стил и 116 г. от Илинденско-Преображенското въстание

От днес времето се обръща, почват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение. Докато преброиш до пет, вълната те удря и след това те дърпа навътре.

 

Илинден идва с мъртва хватка на морето, казват старите рибари. Затова морските предупреждават летовниците да са особено внимателни при къпане в морето.

Тази година още със старта на сезона "мъртвакът" най-неочаквано подрани и дойде.

 

Оттам нататък морето рядко утихваше. Цяло чудо е, че на Илинден по нов стил, нямаше удавени хора. Както е известно, народното поверие гласи, че на този ден морето взема жертви.

Старите морски вълци се ориентират по гларусите за това дали ще има вълнение или ще е спокойно. Ако птиците се събират на групи на брега - значи морето се разваля.

 

Ако прелитат спокойно над водата и търсят риба - ще е спокойно. Хване ли мъртвото вълнение, то обикновено държи нечетен брой дни - 3, 5, 7, 12...

 

Вярва се, че какъвто човек влезе първи в дома ви, такава ще е и цялата идна година. В българския народен календар Илинден е най-големият летен празник по време на жътва и вършитба. На този ден възрастните разказват приказки и пеят песни за свети пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие.

 

На този ден празнуват още и занаятчиите кожухари, самарджии и фурнаджии, защото пророкът е техен покровител.

 

Днес имен ден празнуват - Илия, Илиана, Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка, Божко, Божана, Божинко, Божинка и др.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5794 |07.01.2019 От кал да си, Иван да си! Честваме Св. Йоан Кръстител . 0| 4791 |05.01.2019 Честваме Попова Коледа, мечтите се сбъдват . 0| 5801 |27.12.2018 Честваме Св. Стефан - първият християнски мъченик . 0| 5381 |10.12.2018 Честваме Св. Мина, почитаме разминаването със злото

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads