Реклама / Ads
0| 5694 |19.04.2022 ЕТНО КАЛЕНДАР

Ден за смирение и поучение - Велики вторник е!

.
Източник: БГНЕС
Днес е Велики Вторник. Вторият ден от Страстната седмица, която отразява последните дни от земния живот на Исус Христос.
 

На Велики понеделник Иисус Христос, влизайки в Йерусалимския храм, се разгневил на събралата се тълпа. Храмът за молитви бил превърнат в тържище и в гнева си Божият син прекатурил масите на търговците. Затова на Велики вторник Иисус прекарал в нравствени напътствия, а според църковния канон денят е отреден за смирение.

 

На Велики вторник от Страстната седмица в църквата се чете освен притчата за талантите, тази за десетте девици.

 

В тази притча се говори за пет мъдри и пет неразумни девици, а се подразбира пет мъдри и пет неразумни човешки души. Мъдрите имали чисти светилници и свещен елей, а неразумните - само чисти светилници. Светилниците в тази притча символизират телата, а маслото (елей) - милостта. На гръцки език "милост" се произнася "елеос". Оттук е дошла и думата "полиелей", което означава "многомилостив".

 

На празничната утреня освещаването на църквата се усилва от запалването на свещите и елея, когато се пеят псалмите за многото милости Божии към избрания народ и много пъти се повтаря: "да бъде милостта Му вечна, алилуя"!.

 

Последната седмица преди Възкресение Христово е наречена Страстна седмица, тъй като на славянски думата "страст" означава страдание. Затова седмицата е посветена на възпоменанията на последните дни от земния живот на Спасителя - на неговите страдания, кръстна смърт и погребение.

 

В богослуженията през Страстната седмица живо и постепенно се възпроизвежда историята на страданията на Спасителя, както и на неговите последни Божествени наставления. Цялото съдържание на богослужебните последования е насочено към това, с четения и песнопения християните да се приближат към Христос, да станат способни духовно да съзерцават тайнството на изкуплението, за чието възпоменание се готвят.

 

Традиционно Страстната седмица за мнозина християни е повод особено да се замислят за своите грехове,за подвига, извършен от Спасителя, за жертвата, която той е принесъл за всички нас.

 

Последните дни на Великия пост е време да изпитаме себе си, да се замислим какво сме се научили от Иисус Христос, доколко сме се приближили към него и на какво още трябва да се учим.

 

Според православния календар всеки ден от тази седмица е Велик.

 

Затова всяка година православните християни очакват със смирение Страстната седмица, за да захранят вярата си, да укрепят мира и да защитят единството. През тази седмица Спасителят изкупва човешките грехове чрез жертва - в страдание, болка и любов и го показва чрез възкресение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5358 |18.04.2022 Велики понеделник - започва Страстната седмица . 0| 5028 |27.04.2021 Велики вторник е! . 0| 6587 |02.03.2020 Започват Великденските пости-47 дни покаяние и смирение . 3| 6562 |22.02.2020 Голяма задушница преди Великия пост

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads