Реклама / Ads
4| 7038 |28.11.2017 ЕТНО КАЛЕНДАР

Митрополит Антоний: Сръбската църква трябва да вдигне схизмата от македонската

.
Западно и Средноевропейки митрополит Антоний
Схизмата е въведена от Сръбската църква. В момента текат разговори между двете църкви, но именно Сръбската трябва да вдигне схизмата. Това посочи Западно и Средноевропейки митрополит Антоний.
 
Целта на Светия синод е да бъде вдигната схизмата от Македонската православна църква и да се възстанови евхаристийното общение с останалите поместни църкви, каза още той пред БНТ.

Не бива да бъде подтикван този процес и възприеман само от страна на БПЦ, защото нашата църква взе това свое решение, за да може наистина да се съгласува с останалите православни поместни църкви, като съдействаме за кананоничния статут на МПЦ, за да излезе от тази схизма и да се възстанови евхаристийното общение с останалите поместни църкви. Това е най-важното, защото тази църква вече дълги години страда от тази изолация. Ние сме длъжни на поисканото от тях съдействие да откликнем, подчерта митрополитът.

Той посочи и че вече е създадена комисия, която да обсъди всички детайли с подобна комисия, излъчена от МПЦ и обясни, че решението на Светия синод е ясно, то не е двузначно.

Водени от нашия дълг, проявявайки християнска любов Светият синод благоразсъди и след обстойни разисквания взе това свое решение да съдейства пред поместните православни църкви за установяване на каноничния статут на Македонската православна църква. Веднага след това Светият синод излъчи комисия, която включва две трети от членовете на синода - 8 митрополити, председател е Старозагорският митрополот Киприян. Именно тази комисия ще се срещне първо с такава излъчена комисия, която вече има от Македонската православна църква, където да можем да конкретизираме, да уточним подробностите от техните искания, та да можем всички ние да отидем и да се застъпим пред всички поместни православни църкви с ясни и конкретни искания от страна на МПЦ. Оттам нататък да чакаме решенията им.

Това е единственото канонично решение, не бива да се разглежда едностранно и под натиск, няма как да стане да признаем едностранно автокефалията на МПЦ, бе категоричен митрополитът.

Той отбеляза, че Светият синод ще се допитва и до канонисти и историци по въпроса, за да може отношенията между МПЦ и другите поместни православни църкви да бъдат доведено до един успешен край.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4809 |27.11.2017 БПЦ става ”майка” на македонската църква . 4| 4861 |27.11.2017 Патриарх Неофит: Трябва да поемем протегнатата ръка на Македония . 6| 4087 |27.11.2017 Светият Синод заседава за Македонската църква

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads