Реклама / Ads
0| 6748 |19.10.2020 ЕТНО КАЛЕНДАР

Отбелязваме деня на Свети Иван Рилски Чудотворец

.
Българската православна църква почита на 19 октомври паметта на небесния покровител на българския народ - Свети Иван Рилски Чудотворец.
 

Свети Иван Рилски Чудотворец е български духовник, най-известният български светец и отшелник, покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България - Рилския манастир.

 

Преподобният Иван Рилски е роден през 876 г. в село Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина около река Струма, край Дупница. Бил е съвременник на княз Борис /852-889 г./ и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър. До 25-годишната си възраст бил пастир. От крехка възраст в душата на Иван започнала да се развива и крепне вярата. По това време из цяла България започнали да се строят църкви и манастири.

 

Подтикнат от желание за подвиг, Иван постъпил в близкия манастир "Св. Димитрий" под самия връх Руен. Приел монашеството, но не останал задълго в манастира, а се отдал на живот в пълно уединение, с молитви, пост и лишения. Преподобният Иван Рилски се подвизавал на много места, докато най-после се установил в прекрасната Рила планина, където останал до края на живота си. Там той основал манастир, който съществува вече над хиляда години. Дните му минавали в пост и молитва за благополучието на народа. Около него се събирали последователи, които образували първото монашеско братство.

 

Чудотворец, молитвеник, познал Бога чрез непрестанна молитва, пост и въздържание, Свети Иван Рилски възпитавал у народа крепка вяра, нелицемерна любов и надежда. Знаменателна е срещата на подвижника с българския цар, който извървял повече от 120 километра, за да се види със светеца.

 

Преди успението си Свети Иван Рилски се отделил в пещера, за да може преди края на живота си да се отдаде на пълно съзерцание и молитва. След неговата смърт учениците му пренасят с почести тленните му останки от Рилската обител в древния Средец.

 

През 1183 г. унгарският крал Бела Трети отвоюва Средец от византийците и отнася мощите му в Унгария, откъдето са върнати в България след четири години.

През 1195 г. цар Асен Първи тържествено пренася мощите на Свети Иван Рилски в Търново, където остават почти три столетия. През 1469 г. реликвата е върната в Рилския манастир.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8734 |18.10.2020 Почитаме свети Лука и българската светица Злата Мъгленска . 0| 6967 |01.10.2020 Отбелязваме деня на Покров Богородичен . 0| 6669 |17.09.2020 Почитаме Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София . 0| 6285 |29.08.2020 На Секновение “денят и нощта се стигат”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads