Реклама / Ads
0| 5558 |27.07.2019 ЕТНО КАЛЕНДАР

Почитаме Св. Пантелеймон и Пантелей пътник

.
Православната църква почита на този ден св. Пантелеймон. Имен ден празнуват: Панчо, Панка, Пантелей, Горан, Добри, Добрин, Добрина, Добринка
 

Св. Пантелеймон великомъченик от град Никомидия, пострадал през 296 година, през царуването на Максимиан Херкул. Според житието му той бил отначало езичник и носел името Пантолеон (от гръцки – Лъв във всичко), когато се покръстил приел името Пантелеймон (от гръцки – Всемилостив).

 

Ученик на знаменития тогава лекар Ефросин и станал после придворен лекар на император Максимиан, който заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове.

 

Част от мощите му се пазят в светогорския руски манастир Св. Панталеймон.

В съответствие с характеристиката на светеца като лечител през ІХ в. в манастирите, носещи неговото име в Охрид и Преслав, били създадени медицински школи и лечебници.

 

В народния календар на този ден в различни крайща на България се правят различни обредни действия.

 

Този църковен празник се нарича още Пантелей пътник. Добавката към името се основава на народното тълкуване на името „Пантелеймон”. То е гръцко име и за първите славяни-християни не е било понятно. Българинът го е свързвал с „път”, откъдето идва и изразът „Пантелей-пътник”. Едно от най-разпространените вярвания, свързани с този ден, е че на Св. Пантелей лястовиците и щъркелите отлитат за топлите страни или „се събират да пътуват”. Близко до това е вярването, че този ден е щастлив за пътуване: онзи който има да пътува далеко, добре е да тръгне на Св. Пантелей, та да му е леко пътуването.

 

На днешния ден не бива да се подхваща никаква домашна работа.

 

На 27 юли се чества и успението на свети Климент Охридски. Този ден църквата ни е определила за почит и на Светите Седмочисленици - Климент, Наум, Ангеларий, Горазд, Сава и двамата солунски братя Кирил и Методий.

 

За всеки един от тях в църковния календар има отделен ден, но в този ден те се празнуват заедно под хубавото име Седмочисленици.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4807 |15.06.2019 Черешова задушница е - почитаме починалите си близки . 0| 6038 |07.06.2019 Почитаме паметта на Света мъченица Валерия . 3| 5718 |02.05.2019 Почитаме Свети Цар Борис-Михаил - Покръстител . 0| 4404 |09.03.2019 Почитаме паметта на Свети 40 мъченици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads