Реклама / Ads
0| 6094 |24.06.2021 ЕТНО КАЛЕНДАР

Празнуваме Еньовден и берем билки за здраве

.
Източник: БГНЕС
Днес отбелязваме Еньъвден –денят, в който силата на билките е най-голяма. Според традицията се посреща изгрева, свива се венец от 77 и половина билки. Половинката, гласи поверието, е за нелечимата болест. На този ден слънцето поема пътя към зимата.
 

Смята се, че на този ден енергията на Слънцето е най-мощна и по магичен начин се предава на водата и на лековитите треви. Затова основните ритуали тогава са посрещане на изгрева, къпане в росата или близката река, бране на билки и плетене на венци и китки, гадания за любов и брак.

 

Едно от най-важните места на този ден имат билките. Те трябва да се откъснат преди изгрев слънце, когато са най-лековити. От тях се правят особени еньовски китки и се окачват по стрехите на къщите да пазят от злини и да помагат срещу болести и магии. На болните им се дава да пият от отварата им, поливат ги или ги опушват.

 

На същата дата православната църква чества рождението на Св. Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат.

 

Празникът съвпада с лятното слънцестоене, затова и много от поверията и обичаите са свързани с пътя на небесното светило и култа към него. Според народа, на Еньовден започва далечното начало на зимата — казва се "Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг".

 

Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява Слънцето "трепти", "играе" и който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев, всеки трябва да се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува.

 

Вярва се още, че преди да "тръгне към зима" слънцето се окъпва във водоизточниците и прави водата лековита. После се отърсва и росата, която пада, е с особена магическа сила. Затова всеки трябва да се умие преди изгрев в течаща вода или да се отъркаля в росата за здраве.

 

Грижата за съхраняване на реколтата и страхът от природните сили са породили още един ритуал — забраната да се жъне на Еньовден. Според поверието този ден е "хаталия", "аталия" (лош ден) и се вярва, че Свети Еньо ще порази с гръм нивата на онзи, който не го е уважил на празника му, а е отишъл да работи.

 

Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрев слънце жените — баячки, магьосници, ходят сами и берат билки, с които после лекуват и правят магии.

 

Еньовските китки и венци се окачват на различни места из дома и през годината ги използват за лек — с тях кадят болните, запойват ги или ги окъпват с вода, в която са топили китките или венците. С тревите и цветята, набрани на празника, увиват голям еньовски венец, през който се провират всички за здраве. Той също се запазва и се използва за лекуване. Докато билките, които се берат на Гергьовден се използват за лекуване на добитъка, то еньовденските билки се използват за лекуване на хората. С тях според народните вярвания се лекуват бездетни жени, прогонват се зли духове, правят се магии за любов и омраза.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6299 |14.02.2021 Празнуваме три празника . 0| 8651 |24.06.2020 Еньовден е - болестите се къпят в ”жива вода”, почитаме Йоан Кръстител . 1| 5541 |08.01.2020 Празнуваме Бабинден - в чест на бабите акушерки . 0| 6015 |14.10.2019 Празнуваме Петковден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads