Реклама / Ads
0| 4925 |07.05.2021 ЕТНО КАЛЕНДАР

Светли петък е!

.
Източник: БГНЕС
Светли петък е! Това е петият ден на Светлата седмица след Великден, в който се благославя свети апостол Петър.
 

В дните на Светлата седмица се благославят светиите. Днес е ред на св. ап. Петър. Светла събота е денят на св. Йоан Кръстител. Седмият ден се нарича Томина неделя. Тази седмица е наситена и с момински празници.

 

На светли петък се отбелязва и празникът Живоприемни източник, или по-точно Пресвета Богородица ­ Живоприемни източник.

 

Свързан е с „обновлението на храма на Пресвета Владичица и Богородица, който се намира вън от стените на Цариград (Константинопол), и се нарича „Живоприемен източник“, или още „Балъклъ“. Така е записано в началото на синаксара на празника. Празникът обаче има своята предистория, свързана с чудо, извършено от Божията Майка през V в. на мястото, където се намира и до днес изграденият през 1833-1835 г. храм „Живоприемен източник“.

 

Ето какво разказва синаксара на празника:

 

Преди още да възлезе на императорския престол, бъдещият василевс Лъв I, наричан Макелий, разхождайки се по това място, видял един заблудил се слепец да броди из гъсталака. Слепецът помолил младия Лъв да му намери вода, за да утоли жаждата, която изпитвал, и той „навлязъл в гъстата гора, търсил тук и там вода и като не намерил, върнал се опечален“. Тогава чул женски глас: „Не трябваше, Лъве, толкова да се трудиш да търсиш вода, понеже водата е наблизо“. Ободрен от гласа, Лъв подновил търсенето, но то и сега било безрезултатно. И отново се чул гласът: „Императоре Лъве, влез по-навътре в гъстата гора и ще намериш локва; ще вземеш с шепа от мътната вода и ще утолиш жаждата на слепеца; ще намажеш с калчица слепите му очи и веднага ще познаеш коя съм, понеже отдавна съм на това място“.

 

Така и станало. Изпълнило се не само чудното проглеждане на слепеца, но не след дълго време Лъв станал и император.

 

Имен ден празнуват Жива, Живка, Живко, Зоя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5935 |30.04.2021 Разпети петък е - най-тъжният ден от Страстната седмица . 3| 6660 |15.08.2019 Голяма Богородица - най-светлият летен християнски празник . 0| 4731 |03.05.2019 На Светли петък празнуват имена, които даряват живот . 0| 5922 |20.03.2019 Днес празнуват светлите имена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads