Реклама / Ads
0| 7385 |26.08.2020 ЕТНО КАЛЕНДАР

Църквата почита Свети мъченици Адриан и Наталия

.
Свети мъченици Адриан и Наталия
На 26 август имен ден празнуват всички, които носят името Адриан, Адриана, Наталия. Името Наталия идва от латински и означава родна, рождена; а Адриан произлиза от името на древен град в Северна Италия, дал името на Адриатическо море.
 

На този ден православната църква почита паметта на Светите мъченици Адриан и Наталия. Те са живели по времето на император Максимиан, който останал в историята с жестоки гонения срещу християните.

 

Легендата разказва, че войниците на Максимиан намерили в една пещера 23 души, които твърдо отстоявали своята вяра. Войниците ги вързали и отвели при Максимиан, който опитал всичко да ги склони да се откажат - закани, мъчения и жестоки изтезания. На изтезанията станал свидетел Адриан, един на преторията, знатен и богат човек, близък с императора. Той бил езичник и много се впечатлил от необяснимото за него търпение на християните.

 

Адриан започнал сам да ги разпитва какво ще получат от своя Бог за тяхното страдание. В разговора с мъчениците, Божията благодат се докоснала до добрата душа на Адриан. Слушайки ги, той разбрал божествената истина, казал на писарите като записват осъдените на смърт да запишат и неговото име, заедно с имената на мъченици, защото и той повярвал в техния бог Христос и с радост искал да умре за него. Тази постъпка не останала ненаказана - императорът заповядал да го оковат във вериги и да го отведат в тъмница, където били затворени останалите мъченици.

 

Адриан имал млада жена - Наталия, която изповядвала християнството. Когато научила за мъченията, на които бил подложен мъжът й, тя побързала да отиде при него в тъмницата, за да му даде сили. Тя прислужвала на мъчениците, грижела се за христиняте, а скоро след кончината на мъжа си и тя се споминала, като заспала вечния си сън до неговия гроб.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5864 |27.07.2020 Православната църква почита Св. Седмочисленици . 0| 7162 |26.07.2020 Почитаме Св. Параскева, имен ден празнуват Параскев, Параскева . 0| 8585 |24.06.2020 Еньовден е - болестите се къпят в ”жива вода”, почитаме Йоан Кръстител . 0| 6860 |10.06.2020 Църквата почита Св. Тимотей

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads