Реклама / Ads
18| 12007 |22.11.2010 ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ

Таен списък с гейове в МВР

.
запознати твърдят, че мъжката любов била красива
Почти две десетилетия след началото на демократичните промени у нас в МВР все още се е съхранявал и ползвал архив на регистрирани като хомосексуалисти българи!
 

Това установи "168 часа" на базата на документ от архива на вътрешното ведомство, пише вестникът. Документът ни бе предоставен от разследващи, тъй като е бил използван в съдебно дело срещу бивш български депутат - въпреки че съществуването му нарушава конституцията! "168 часа" разполага и с копие на същия документ от Автоматизираната информационна система, с печат "Вярно с оригинала" от Софийски градски съд. Източниците ни разкриха още, че в списъците с обратни в архива на МВР има много бивши и настоящи български политици. Депутати, включително и такива, които в момента са в парламента, също били в списъка - разказват запознати. По думите им сред водещите се на отчет като хомосексуалисти са настоящи депутати от всички парламентарни групи, заемащи ръководни партийни и парламентарни позиции. Някои от тях са в списъците още от 70-те години, други са попаднали там в началото на демократичните промени, допълват запознати с досиетата. "Тези досиета са създадени по време на комунистическия режим и се ползват до ден днешен. Според правилата в досието на всеки от регистрираните като хомосексуалист трябва да се записва кога и кой оперативен работник го ползва - разказват източници от МВР. И допълват: - Част от присъстващите в списъците изобщо не подозират, че са там. Никога не са били уведомени, че някой е сметнал, че са обратни, и им е направил досие."

"168 часа" потърси за коментар български политици, адвокати и неправителствени организации. След като бяха запознати със съдържанието на споменатия документ, до един те бяха категорични, че наличието и ползването на такива документи е незаконно и противоконституционно. "По време на комунистическия режим хомосексуализмът е бил криминализиран от Наказателния кодекс. С днешна дата това, че някой е гей или лесбийка, не е престъпление и такъв списък не трябва да съществува. Докато оглавявах МВР, никога не съм знаел за съществуването му и не съм го ползвал. Лицата, които са записани в него - ако срещу тях няма други обвинения и са в този списък само заради сексуалната си ориентация трябва да подадат жалба в прокуратурата. МВР трябва да унищожи този архив, а не да го пази", категоричен бе Емануил Йорданов, шеф на МВР в кабинета "Костов" в периода 1999-2001 г. На същото мнение бе и Николай Свинаров, бивш военен министър в кабинета "Сакскобургготски" и ексдепутат от комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в 40-ото Народно събрание. "Очевидно наличието на подобен списък е остатък от миналото, когато хомосексуализмът е бил криминализиран и са се събирали подобни данни. След 1989 г. този архив е трябвало до бъде унищожен, защото е противоконституционен. Не може и не трябва да се събират данни за сексуалната ориентация на гражданите. Няма никакви доказателства, че хомосексуалистите са повече склонни на престъпления, затова МВР трябва да бъде принудено по съдебен ред да ликвидира тези списъци.

Единият вариант това да се случи е гражданин, който притежава безспорно доказателство, че е в такъв списък, да заведе дело.
Другият начин е да се сезира министър-председателят и Министерският съвет. Има и трети вариант - самият шеф на МВР да предприеме такава инициатива", разясни подробно пред "168 часа" Свинаров. Поне към момента нито премиерът Бойко Борисов, нито шефът на МВР Цветан Цветановне не предприемат такава стъпка, въпреки че са били сезирани с писмо за наличието на подобни списъци, твърди импресариото Ицо Петрофф, който е и шеф на сдружението "Гейове, лесбийки, бисексуални, транссексуални - ИДЕЯ БГ". Петрофф споделя, че отдавна е наясно с факта, че МВР има регистър на хомосексуалистите в България. По този повод предприел инициатива "Не на регистъра на гейове в МВР!" "През лятото изпратих писмо на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, както и до президента Георги Първанов, с молба този архив да бъде унищожен.

Тази база данни не само се ползва, но постоянно се обогатява с нови имена, като хората с хомосексуална ориентация се третират едва ли не като престъпници. Това, че си хомосексуалист или травестит, не те прави престъпник", обяви Петрофф. Неприятно изненадани от новината останаха в българския Хелзинкски комитет. "Отдавна се говори, че МВР ползва архив на комунистическите служби за сексуалната ориентация на гражданите, но сега за пръв път това се доказва чрез документ. Недопустимо е! Всички засегнати трябва да си потърсят правата в българския, а и в международния съд. Хелзинкският комитет също ще се ангажира с тази кауза", категорична бе пред "168 часа" Десислава Петрова от споменатия комитет.

ГОДИНАТА е 1991 г. Демокрацията току-що е започнала да си пробива път в страните от бившия соцлагер.

Трийсетинагодишен светлоок мъж влиза в някогашното кафе "Фламинго" на ул. "6-ти септември" в София. Мястото си е спечелило славата на гей бар. Криминализиран по времето на социализма, хомосексуализмът вече е защитен от новата демократична конституция на България. Затова и сексуалната революция у нас преживява пълен ренесанс. По вестниците и списанията се появяват актови снимки. Затова и посетителите на кафе "Фламинго" в София през 1991 г. не се притесняват от нищо. Чувстват се свободни и защитени. Споменатият трийсетинагодишен светлоок мъж е редовен посетител. Официално се води женен, но вече не живее със съпругата си. Задява спокойно младите момчета в бара, припомнят си днес свидетели на онези времена. Мъжът изобщо не подозира, че точно в този момент е станал "оперативно интересен" на уж "демократизиращата се" полиция на новата демократична България. Днес този мъж е един от най-известните български политици, но вече 20 години се води в списък с български хомосексуалисти на МВР. Не е изключено той да не знае това, но достатъчно е други да знаят. Следят днешните му изяви и изказвания под лупа. Все още си мълчат. Говори се, че чакат края на мандата на това правителство, за да му "скроят мека шапка".

Доста преди това, през 70-те години, в списъка с хомосексуалистите попадат и още няколко имена, емблематични за българската политика
, разказват запознати с досиетата и дават конкретни примери с имена, които "168 часа" предпочете да не оповестява. Единият от тях - популярно за десницата име, е регистриран от Народната милиция след "инцидент" в тоалетна в градинката зад Халите. Другите, влезли в регистъра през онези далечни времена, са известни имена на политици от БСП, ДСБ и СДС, ДПС, НДСВ. Представител на "Атака" е бил вписан в хомосексуалния регистър в първите години на демокрацията. Малко преди това досие е направено и на бивш член на НДСВ, както и на настоящ представител на центристка партия, допреди десетина години свързван и с левицата, и с десницата. Единият от фигуриращите в списъка, освен с името си, е записан и с прякор - "Дългото бедро". Другият има две ЕГН-та. На отчет като хомосексуалисти в МВР се водят млади и не толкова млади политици, работещи активно по линия на евроинтеграцията. Срещу името на представител на левицата е записано "активен".

Някои от днешните политици открито обвиняват други в хомосексуализъм. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров набеди публично за хомосексуалисти бившият премиер от СДС и настоящ посланик Филип Димитров, както и лидерът на РСЗ Яне Янев. ДС инжектирала мъжки хормони на сбърканите

Хомосексуализмът е бил достатъчно основание, за да бъде пратен някой в лагер по време на комунизма, сочат архивите. През 1951 г. е приет Наказателен кодекс, а на следващата година хомосексуализмът е официално криминализиран. В член 176 се казва: "За полово сношение или полово удовлетворение между лица от еднакъв пол наказанието е лишаване от свобода до 3 години." Срещу набедени за "меки китки" (сред които актьори, писатели и най-вече културни дейци) се провеждат четири групови съдебни процеса: през 1961, 1964, 1974 и последният - през 1981 г. През цялото време с тези хора "мероприятия" провежда Държавна сигурност. С осъдените са извършвани експерименти за "оправянето" им чрез инжектиране на мъжки хормони.

(със съкращения от 168 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 9830 |21.11.2010 Долчe и Габана на съд за 1 млрд. евро . 7| 5885 |20.11.2010 Снайпс укривал пари, влиза в затвора за 3 години . 15| 10198 |19.11.2010 Скарлет Йохансон лудна по българския си бодигард . 4| 6996 |17.11.2010 Сестрата на Г. Лозанов напуска Нова тв

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads