Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

0| 5315 |13.09.2018 ХРАНА И ВИНО

Европарламентът призна за двойния стандарт при храните, налагат солени глоби на фирмите

.
Двойното качество при храните да се счита за нелоялна практика и фирмите, които произвеждат такива продукти, да бъдат глобявани с 4% от годишния си оборот, решиха европейските депутати. Европейският парламент прие доклад, с който признава официално наличието на разлики в качеството на продуктите, които се предлагат в страните от Източна и Западна Европа, съобщи DarikNews.

 До края на годината Европейската комисия трябва да излезе със законодателно решение за прекратяване на порочната практика.

 

„Днес ЕП официално призна, че двоен стандарт за различните страни има и че използването му от производителите трябва да бъде спряно. С 464 гласа „за”, 58  „против” и 127 въздържали се, депутатите гласуваха доклад, с който предлагат практиката да бъде призната за нелоялна, а фирмите нарушители да бъдат санкционирани”, обясни евродепутатът от БСП Момчил Неков.

 

Проучванията за наличието на двоен стандарт при храните започват още през 2011 г., когато сравнение между едни и същи продукти, закупени в седем европейски страни, показва, че те са с доста различен състав. Оттогава са направени редица проучвания, включително и в България. Резултатът – потребителите често са подведени. Опаковката е еднаква, а съдържанието е различно, защото критериите са различни.

 

"Най-важните изводи от целия доклад, който беше приет - до края на 2018 г. трябва да приключат всички анализи, за да може най-късно в началото на 2019 г. да се премине към промяна на законодателството, а именно директива, която ще признава двойното качество при храните като нелоялна търговска практика и фирми, които произвеждат такива продукти, ще бъдат глобявани с 4% от годишния оборот на самата компания", посочи Момчил Неков.

 

След решението на ЕП, че продукти с една и съща марка трябва да имат еднакво съдържание във всички страни от Европейския съюз, на ход е ЕК, която трябва да предложи законодателство, за да бъде премахнато двойното качество.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 5117 |07.09.2018 Археолози откриха сирене ”фета” на 7200 години . 0| 6157 |30.08.2018 Пуснаха на пазара бира с марихуана . 0| 6968 |19.08.2018 Щурците - храната на цивилизацията и бъдещето . 1| 6547 |19.08.2018 Виното вече не е главният помирител във френския парламент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ