Реклама / Ads
0| 2839 |30.11.2022 НОВИНИ

300 лв. еднократна помощ за отопление за осем целеви групи

.
Източник: БГНЕС
Правителството отпусна нова финансова еднократна помощ за отопление в размер на 300 лева, предназначена за осем целеви групи. Това обяви на брифинг в Министерския съвет служебният вицепремиер по социалните политики и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров. 

„На днешното заседание Министерският съвет прие една допълнителна нова мярка за подкрепа на лица и семейства, които получават подкрепа от държавата на други нормативни основания, но към този момент не са получили целева помощ за отопление поради неотговаряне на подоходните критерии, които се отпускат по основните програми“, поясни той. 

 

Право на тази помощ ще имат: семейства, които получават месечни помощи за дете без право на наследствена пенсия от починал родител; семейства, които получават месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане до 18-годишна възраст или до завършване на средно образование; семейства, които получават подкрепа за деца, настанени в семейство на родни или близки, или в приемно семейство; лица, които през тази година са подкрепяни в резултат на природни бедствия; ветерани от войните и военноинвалиди.

 

По думите на вицепремиера мярката ще достигне до около 50 хил. домакинства, които не трябва да подават документи в Агенцията за социално подпомагане, защото са вече идентифицирани, а помощите ще им бъдат отпускани по облекчена процедура до края на тази година. 

 

Това е трета мярка в рамките на политиката на правителството към рисковите групи. Около 370 – 380 хил. души през този отоплителен сезон са ползватели на подкрепата, която оказва държавата, уточни Лазар Лазаров.

 

„През тази година правителството реализира редовната си програма за целево енергийно подпомагане. С 623,55 стотинки целева помощ за този отоплителен сезон са подкрепени почти 302 000 души. Продължава обработката на документи“, коментира още вицепремиерът. 

 

Лазаров припомни, че в края на октомври правителството предприе втора мярка в областта на целевото подпомагане за отопление и одобри допълнителен ресурс към бюджета на Министерството на труда и социалната политика за оказване на подкрепа на лица и семейства, чийто доход надвишава определения доход за подпомагане с помощи за отопление с до 40 лева. Към този момент почти 10 000 са лицата, които са подкрепени с 400 лева. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2712 |30.11.2022 НАТО ще предостави повече помощ и оръжия на Украйна . 2| 2868 |28.11.2022 Йенс Столтенберг: НАТО ще продължи с военната помощ на Киев . 12| 6444 |28.11.2022 Ген. Запрянов: Това, че Русия удря тока, водата и отоплението не е военна победа, а терор . 13| 3084 |23.11.2022 САЩ дава на Украйна военна помощ за 400 милиона долара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads