Реклама / Ads
1| 4103 |25.09.2017 НОВИНИ

Административни съдии бранят новия председател на ВАС Георги Чолаков

.
Георги Чолаков
Асоциацията на българските административни съдии изразява своето становище, че процедурата за избор на Георги Чолаков за Председател на ВАС е проведена при съобразяване с изискванията на ЗСВ, в това число и с измененията на закона обнародвани в ДВ бр.62/2016 г. Това написаха до медиите от Асоциацията.

ВСС е единственият компетентен по Конституцията на Република България орган, който не само е имал правото, но и задължението да открие и проведе процедурата за този избор.

 

В съответствие с разпоредбата на чл.173, ал.1 ЗСВ, "Процедурата за избор на кандидати за председател на Върховния касационен съд, председател на Върховния административен съд и главен прокурор се открива от пленума на Висшия съдебен съвет не по-рано от 6 месеца и не по-късно от 4 месеца преди изтичането на мандата или в 7-дневен срок от настъпване на обстоятелство по чл. 175, ал. 1". Председателят на Върховния административен съд Георги Колев е избран с решение на ВСС от 15.11.2010 г., като за назначаването му е издаден Указ на президента на Република България на 19.11.2010 г. Встъпването му в длъжност е на 22.11.2010 г., когато е подписан Акт за встъпване в длъжност. От изложените факти следва изводът, че настоящият състав на ВСС е бил задължен по закон да открие процедурата за избор за нов председател на ВАС, като най-късният законов срок за изпълнение на това задължение е 22.07.2017 г.

 

Поради стриктната регламентация на етапите от процедурата по чл.173 ЗСВ и приетата от Висшия съдебен съвет хронограма по избора (откриване на процедурата от пленума на Висшия съдебен съвет не по-рано от 6 месеца и не по-късно от 4 месеца преди изтичането на мандата на досегашния председател на ВАС, издигане на предложения за председател в четири поредни заседания на ВСС, представяне на концепция от кандидата в 14-дневен срок, която се публикува поне два месеца преди публичното изслушване, изготвяне на доклади на Комисията по атестиране и конкурси и на Комисията по професионална етика 14 дни преди гласуването), изтичането мандата на сега действащия Висш съдебен съвет на 3 октомври 2017г. и установената със ЗСВ съдебна ваканция за органите на съдебната власт за периода от 15.07.-01.09.2017 г., ВСС не би имал фактическата възможност да довърши процедурата ако беше открита на 22.07.2017г. Довършване на процедурата от следващ състав на ВСС не е уредена в закона. Поради това и при съобразяване с всички изисквания на закона ВСС е открил процедурата след първата възможна дата -22.05.2017 г. и това е наложило необходимостта новият Председател на ВАС да бъде избран повече от два месеца преди изтичане мандата на действащия.

 

С процедурата по избора и изслушването на кандидатите ВСС с действията си, не е поставил под въпрос убедителността в избора на Георги Чолаков, а е изпълнил задължението си по чл.173, ал.1 ЗСВ. Провеждането на избора от настоящия състав на ВСС, а не следващият, не е в противоречие със Закона за съдебната власт. 

За първи път изборът за председател на ВАС се проведе при точното спазване на правилата за съдийското самоуправление приети с измененията на ЗСВ от 9 август 2016 г.- предложение от пленума на Върховния административен съд за издигане кандидатурата на съдия Георги Чолаков за председател на ВАС, изслушване на кандидатите за председател на ВАС от пленума на Върховния административен съд, решение на пленума за подкрепата на съдия Чолаков и изслушване на кандидатите от пленума на Висшия съдебен съвет при съобразяване с всички изисквания на чл.173 от ЗСВ от 09.08.2016г., утвърждаващи независимостта на съдебната власт и принципа на разделение на властите.

 

Законосъобразността на процедурата по избора и приетото с голямо мнозинство от пленума на ВСС решение за избора на Георги Чолаков за председател на ВАС, дава пълното основание на Асоциацията на българските административни съдии да подкрепи този избор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3530 |20.09.2017 Евро 2020 под въпрос в Белгия заради административни спънки . 1| 7996 |31.08.2017 Само във Фрог: Натискат съдии да подкрепят човек на Георги Колев за шеф на ВАС . 0| 4150 |24.08.2017 Съдии: Новият антикорупционен орган пред кого ще се отчита? . 6| 5647 |18.08.2017 Бойко Рашков: ДАНС нарушават закона и подслушват с разрешение на съдии от СГС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads