Реклама / Ads
7| 5237 |23.02.2024 НОВИНИ

Адв. Адела Качаунова: Мрежите около Пепи Еврото и Мартин Нотариуса са разклонения на едно цяло

.
Адела Крачунова
Изправени сме пред златен шанс да постигнем разплитане на всички мрежи, които вероятно водят до един и същи връх. Това заяви пред БНР адв. Адела Качаунова, директор на Програмата за правна защита на Българския хелзинкски комитет, в коментар за трусовете в съдебната система след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса.
 

"Този златен шанс не трябва да се изпуска и затова трябва мобилизация на всички сили в момента. Само парламентарна комисия или само съдийска комисия или каквото и да направят прокурорите, някак не е достатъчно", смята тя.


Според нея всичко е в ръцете на прокуратурата: "Те могат да решат да образуват едни разследвания, но те да са грешно насочени, не така, че да могат да доведат до разкриване на някаква истина. Могат да ги прекратяват, когато искат".


Не е случайно тяхното замитане на проблема в момента, изказа мнението си адв. Качаунова в предаването "Преди всички". По думите ѝ "това няма как да не продължи, докато Борислав Сарафов е начело на прокуратурата". Тя напомни думите от вчера на прокурор Невена Зартова, подала оставка преди дни като ръководител на Софийската районна прокуратура, че има специален отдел, който се занимава с указанията на главния прокурор. Според нея Зартова е "бушон на по-ниско ниво". По думите ѝ Зартова също се нуждае от охрана, за да може утре да се изправи в едно наказателно производство и вече по правилен процесуален ред да даде показания пред съдия:


"Има много за разплитане и ние трябва да настояваме наистина да бъдат изобличени тези лица. Но трябва да започнат да бъдат слушани и уличаваните лица, не само тези, които имат да се оплачат или са засягани".


Докато разследването не се изземе изцяло от прокуратурата, така че да бъдат отстранени ключовите играчи, няма как да стигнем до разплитане на мрежата, категорична бе Качаунова. Според нея в момента гражданският контрол е ключово значение.


Тя разглежда двете мрежи – тези около Пепи Еврото и Мартин Нотариуса, като разклонения на едно цяло. По думите ѝ всичко това води до "едни и същи господари". "Някой стои отгоре и този някой, условно казано, е извън прокуратурата. Нещата опират до политическото влияние", продължи коментара си адвокатът.


Адв. Качаунова смята, че всички възможности да се разбие монополът на прокуратурата са полезни. Всички, които са набеждавани в момента, са или умрели, или са бивши, подчерта тя.


"Трябва да се види сериозна защита на съдия Цариградска от нейните колеги. Знам, че тя получава подкрепа от Съюза на съдиите например, но една декларация тук и там не е достатъчна. Тези хора буквално трябва да излязат на улицата, за да защитят една от тях за това, което се случва и тя говори и изобличава много голяма мрежа. Само с такава междуинституционалност, която да събере данни, които може и да са писмени, не само разкази, само така може да се постигне. В момента нито една от двете комисии няма да го постигне", коментира тя.


Според нея в момента залогът на управлението и на това дали ще отидем на избори е изборът на главен прокурор:


"Залогът кой да бъде следващият главен прокурор е най-важният въпрос, който стои като разменна монета на това правителство. Все още е важно да е "нашият човек". Конституцията не постигна достатъчно добри изменения във висшия прокурорски съвет – той остана един орган, който да е политически номиниран и избиран. В последствие всичко това води вероятно и до контролиран".

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3493 |23.02.2024 Депутатите решиха за АЕЦ "Козлодуй" и НПК, проведе се парламентарен контрол /видео/ . 11| 3956 |23.02.2024 Задържаха легенда на киното, актьора Христо Шопов, за заплаха с оръжие . 18| 2480 |23.02.2024 Слатински: Западът замества критично нужни действия с думи, a по фронта снарядите са 100:1 в полза на рашисткия башибозук . 2| 2435 |23.02.2024 Посланик Илашчук: Пазя всеки мейл от моите близки, защото може да е последен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads